In de afgelopen decennia heeft Japan een belangrijke bijdrage geleverd aan de cultuur van de westerse wereld. Evenals een revolutie in onze auto’s, computers en stripfiguren; Japan heeft ook onze culinaire kennis verbreed met de introductie van de heerlijke en zeer unieke Japanse keuken. Wij houden van de Japanse keuken, dus hebben we een lijst samengesteld met onze top 30 aanbevelingen voor Japans eten die iedereen moet proberen.

 

1. Sushi

Japans Eten - Sushi

 

Sushi is één van de eerste voedingsmiddelen die in ons opkomen als we aan de Japanse keuken denken. Deze lekkernij was één van de eerste Japanse gerechten die na de Meiji-restauratie in 1868 naar de VS werd geëxporteerd, en sindsdien is de populariteit jaar na jaar gestaag toegenomen. Het woord ‘sushi’ verwijst naar elk gerecht gemaakt met Japanse rijst die is gekruid met rijstazijn. Veel voorkomende soorten sushi zijn makizushi (sushi rijst en vulling opgerold in nori zeewier), nigiri sushi (gevormde, hapklare heuvels van sushi rijst met enkele plakjes rauwe vis of iets dergelijks gedrapeerd over de bovenkant) en inarizushi (met sushi rijst gevulde inari; een soort gekruide, gebakken tofu).

 

2. Udon

Japanse Gerechten - Udon

 

Één van de drie belangrijkste noedelsoorten die in Japan worden gegeten; udon-noedels zijn dik, taai en traditioneel gemaakt van tarwemeel en pekelwater. Udon kan op verschillende manieren worden geserveerd (gemengd in roerbakgerechten, toegevoegd aan hotpots, koud geserveerd met een tsuyu- of tentsuyu-soepbasis aan de zijkant om te dippen), maar wordt het meest gebruikt in noedelsoepen, waar ze worden geserveerd in een hartige soepbouillon met verschillende garnituren.

 

Enkele van de meest voorkomende udon-noedelsoepgerechten zijn kitsune udon (gegarneerd met aburaage gebakken tofu), tempura udon (gegarneerd met tempura-gehavende zeevruchten en groenten) en chikara udon (‘power udon’, gegarneerd met gegrilde mochi rijstwafels).

 

3. Tofu

Japans Eten - Tofu

 

Hoewel tofu in westerse landen voornamelijk wordt beschouwd als een gezondheidsvoedsel of vegetarisch alternatief, wordt in Zuidoost-Aziatische landen, zoals Japan, tofu (vooral zijden tofu) door iedereen genoten en is het een veel voorkomend onderdeel van het traditionele dieet. Om de vraag ‘Wat is tofu?’ te beantwoorden; het is sojamelk die is gestold, waarbij de wrongel in blokken is geperst. Deze blokken hebben verschillende hardheidsniveaus en kunnen ongekookt gegeten worden (misschien met een paar hartige garnituren), gekookt in heet water (hotpot), of gebakken in smakelijke stukjes aburaage en gebruikt als garnering.

 

4. Tempura

Japanse Gerechten - Tempura

 

Als je van knapperig gefrituurd voedsel houdt, zal je dol zijn op tempura. Tempura zijn stukjes of plakjes vlees, vis en / of groenten die zijn bedekt met een speciaal tempurabeslag en gefrituurd totdat ze knapperig en goud van kleur worden. Anders dan hier, waar gefrituurd eten meestal wordt gemaakt met vlees en vis, wordt tempura vaak gemaakt van kleine schaaldieren zoals garnalen, of groenten zoals sperziebonen, pompoen, daikon mooli-radijs en zoete aardappel. Tempura kan op zichzelf worden gegeten (misschien met een beetje geraspte daikon en een klein gerecht van tsuyu om in te dippen), of geserveerd op rijstkommen of noedelsoepen.

 

5. Yakitori

Japanse Gerechten - Yakitori

 

Terwijl wij misschien een portie friet of een hotdog halen tijdens een sportwedstrijd, halen de Japanners yakitori. Met een naam die letterlijk ‘gegrilde kip’ betekent, zijn yakitori kleine spiesjes van hapklare stukjes kip, gekruid met zout of geborsteld met een saus, of tarra, van mirinrijstwijn, sojasaus, sake-alcohol en suiker. Er zijn veel verschillende soorten yakitori, maar de meest voorkomende soorten zijn momo (kippendij), negima (kip en lente-ui) en tsukune (kippengehaktballetjes). Yakitori wordt vaak als snack gegeten in Japanse izakaya.

 

6. Ramen

Japanse Gerechten - Ramen

 

Ramen is een noedelsoepgerecht dat bestaat uit tarwenoedels (ook bekend als ‘ramen-noedels’), een hartige bouillon (sojasaus, zout, miso en tonkotsu-varkensbot zijn de vier belangrijkste basissen van ramen-bouillon) en toppings van vlees, proteïne, en / of groenten zoals gesneden varkensvlees, nori zeewier, lente-uitjes, bamboescheuten en meer. Ramen is één van de absolute favoriete delicatessen van tegenwoordig in Japan, kost heel weinig en is overal verkrijgbaar in restaurants en ramenbars (die zich op bijna elke straathoek bevinden). Inderdaad, Japanse ramen zijn zo populair dat er een museum / pretpark met ramen-thema is in Tokyo.

 

7. Sashimi

Japanse Gerechten - Sashimi

 

Misschien wel één van de meest controversiële gerechten in de hele Japanse keuken, sashimi is rauwe vis of vlees dat vakkundig in dunne plakjes is gesneden en meestal wordt geserveerd met daikon-radijs, ingelegde gember, wasabi en sojasaus. Sashimi verschilt van sushi doordat alle sushi wordt gemaakt met azijnrijst en niet altijd rauwe vis bevat, terwijl sashimi bijna uitsluitend rauwe vis is en nooit met rijst wordt geserveerd. De vis die wordt gebruikt om sashimi te maken, moet zo vers mogelijk zijn, zowel om het risico op besmetting te minimaliseren, als omdat versere vis zorgt voor lekkerere sashimi.

 

8. Donburi

Japans Eten - Donburi

 

Dit gerecht met een rijstkom is bijna net zo populair als ramen in Japan en een veelvoorkomende lunchkeuze onder drukke Japanse arbeiders. Donburi wordt gemaakt door verschillende soorten vlees, vis en groenten te bereiden (normaal gesproken door sudderen of braden) en over gestoomde rijst te serveren in grote kommen (ook wel ‘donburi’ genoemd).

 

Hoewel donburi kan worden gemaakt met vrijwel elk assortiment ingrediënten, zijn de meest voorkomende soorten oyakodon (gestoofde kip, ei en groene ui), gyudon (gesneden rundvlees en ui gestoofd in een sojasaus-soepbasis), tendon (gebakken tempura-stukjes besprenkeld met tsuyu) en katsudon (gepaneerde en gefrituurde varkenskoteletten, of tonkatsu, gestoofd in tsuyu met ui en ei).

 

9. Natto

Japans Eten - Natto

 

Natto zorgt voor verdeeldheid onder de Japanners. Dit traditionele Japanse eten wordt gemaakt door sojabonen te fermenteren in een speciaal soort bacterie die van nature wordt geproduceerd in het maagdarmkanaal van de mens. Natto heeft een sterke geur die lijkt op beschimmelde kaas, evenals een plakkerige / slijmerige textuur die velen onaangenaam vinden. Veel andere mensen houden echter van deze gefermenteerde sojabonen vanwege hun volle zoute en hartige (of umami) smaak en ruime voedingswaarde. Is natto heerlijk of walgelijk? Het is aan jou om te beslissen!

 

10. Oden

Japans Eten - Oden

 

Geen koude Japanse winter zou compleet zijn zonder oden. Deze winterse hotpot-schotel, of nabemono, wordt gemaakt door een assortiment groenten en eiwitten te nemen (inclusief bewerkte viskoekjes, mochi-rijstwafels, gekookte eieren, daikon-radijs, konjac-yam en tofu) en ze te stoven in een lichte bouillon, gekruid met sojasaus en dashi (een soepbouillon gemaakt van infusies van bonito-visvlokken, kombu-kelpzeewier en / of andere hartige ingrediënten) in een grote pot in het midden van een tafel.

 

Diners kunnen dan hun favoriete stukken uitscheppen en genieten met karashi-mosterd en andere specerijen. De sudderende kokende pot is niet alleen een stevige hoofdmaaltijd, maar dient ook als gemeenschappelijke verwarming op koude avonden.

 

11. Tamagoyaki

Japanse Gerechten - Tamagoyaki

 

Tamagoyaki is een veelzijdige delicatesse die kan worden genoten bij het ontbijt, de lunch of het avondeten. Een vers gemaakte tamagoyaki ziet eruit als een opgerolde crêpe, die vervolgens in plakjes kan worden gesneden en op zichzelf kan worden gegeten (vaak is dit hoe het bij het ontbijt wordt gegeten) of als topping of vulling in sushi. Een nigiri-sushi met tamagoyaki wordt vaak gegeten in sushibars als laatste gang, omdat de tamagoyaki een lichte zoetheid heeft waardoor het bijna dessertachtig is.

 

12. Soba

Soba

 

Soba, ook wel bekend als ‘boekweitnoedels’ (‘soba’ is het Japanse woord voor ‘boekweit’), is één van de drie belangrijkste soorten noedels die in Japan het meest worden gegeten. In tegenstelling tot udon en ramen; soba-noedels worden gedeeltelijk, zo niet volledig, gemaakt van boekweitmeel. Dit geeft ze een uitgesproken aardse en licht nootachtige smaak die goed samengaat met sterkere smaken zoals knoflook en sesam. Soba kan warm worden geserveerd in soepen met toppings van lente-uitjes, agetama tempura vlokken, kamaboko viskoekjes en / of gegrilde mochi), of koud met tsuyu en garnituren van groene uien, geraspte nori zeewier en wasabi.

 

13. Tonkatsu

Tonkatsu

 

Tonkatsu-varkenskoteletten zijn één van de vele yoshoku- of ‘westerse stijl’ gerechten die oorspronkelijk door Europeanen in Japan werden geïntroduceerd. Net als de meeste andere yoshoku-voedingsmiddelen, namen de Japanners de originele tonkatsu en maakten er hun eigen tonkatsu van.

 

Tegenwoordig wordt tonkatsu gemaakt door varkenskoteletten in knapperig panko-paneermeel te coaten en ze te frituren tot ze goudbruin van kleur zijn. Ze worden normaal gesproken besprenkeld geserveerd in tonkatsu-saus op basis van fruit en groenten met geraspte kool en andere knapperige saladegroenten aan de zijkant. Tonkatsu wordt ook vaak gegeten als onderdeel van een bento-lunchbox, in een Japanse curry (bekend als ‘katsu-curry’) of als sandwichvulling.

 

14. Kashi-pan

Melonpan brood, een vorm van Japanse Kashipan

 

Japanners houden net zoveel van een goed broodje als wij, en bakkerijen staan ​​met bijna evenveel regelmaat in de straten van Japan als ramenbars. Het woord ‘kashi-pan’ betekent ‘zoet brood’ en het verwijst naar een reeks broodjes voor eenmalig gebruik die oorspronkelijk in Japan zijn uitgevonden. Één van de meest populaire hiervan zijn melonpan (een broodbroodje met een koekjesdeeg), an pan (een broodbroodje gevuld met an of anko; een zoete rode bonenpasta) en karee pan of kare pan (een broodje gevuld met kerriesaus, bedekt met panko-paneermeel en gefrituurd). Kashipan is in het bijzonder een must voor broodliefhebbers.

 

15. Sukiyaki

Sukiyaki

 

Net als oden is sukiyaki een Japanse nabemono hotpot-schotel die het meest wordt genoten tijdens de winter. Sukiyaki wordt bereid door plakjes rundvlees in een hete pot water te schroeien en vervolgens sukiyaki-bouillon (normaal gemaakt van sojasaus, sake, mirin rijstwijn en suiker) en verschillende groenten, noedels en eiwitten toe te voegen. De naam ‘sukiyaki’ betekent ‘koken wat je lekker vindt’, en de vreugde van sukiyaki komt voort uit het feit dat je het gerecht samen met je medediners aan tafel kunt bereiden met alle ingrediënten die je maar wilt.

 

16. Miso Soep

Een kom Miso Soep - Japans Eten

 

Er zijn maar weinig Japanse gerechten die vaker of consequenter worden gegeten dan miso-soep. Gemaakt van een combinatie van miso-pasta (een traditioneel Japans gerecht gemaakt van gefermenteerde sojabonen) en dashi-bouillon, wordt miso-soep geserveerd als bijgerecht bij een traditioneel Japans ontbijt, lunch en diner. De complexe hartige smaken van de soep helpen de umami van de hoofdgerechten waarmee deze wordt geserveerd te versterken. Om de miso-soep wat meer body te geven, worden er normaal gesproken verschillende aanvullende toppings aan toegevoegd, zoals groene ui, wakame-zeewier en stevige tofu.

 

17. Okonomiyaki

Okonomiyaki - Japanse Gerechten

 

Okonomiyaki wordt gemaakt door beslag, gesneden kool en andere hartige ingrediënten te mengen; het mengsel op een hete plaat scheppen; en dan bakken zoals je een pannenkoek zou doen. Okonomiyaki is ontstaan ​​in Osaka en Hiroshima (waar een andere, ‘gelaagde’ stijl van okonomiyaki bestaat) en zijn populariteit verspreidde zich naar de rest van Japan, waar gespecialiseerde okonomiyaki-restaurants gemakkelijk te vinden zijn. In sommige van deze restaurants wordt van je verwacht dat je de okonomiyaki zelf klaarmaakt, wat zorgt voor een heerlijk leuke kookervaring.

 

18. Mentaiko

Mentaiko - Japanse Gerechten

 

Liefhebbers van zoute zeevruchten zullen het hoogtepunt van hun verlangens bereiken met mentaiko. Deze zoute delicatesse wordt gemaakt door de kuit (viseitjes) van koolvis en kabeljauw te marineren in een aantal zoute, hartige en pittige smaakmakers. De meest basale mentaiko wordt gemarineerd in een eenvoudige zoutoplossing, terwijl mentaiko gemarineerd in pittige chilipeper (bekend als ‘karashi mentaiko’) steeds populairder wordt.

 

Mentaiko wordt traditioneel gegeten als bijgerecht met gestoomde rijst, als topping op ramen of als vulling in onigiri rijstballetjes. In de afgelopen decennia is mentaiko ook gemengd met boter of room om een ​​simpele hartige of pittige mentaiko pastasaus te maken.

 

19. Nikujaga

Nikujaga - Japans Eten

 

Een smaakvol hartig gerecht van vlees, aardappelen en diverse groenten gestoofd in sojasaus, sake, mirin en suiker, Nikujaga vlees en aardappelstoofpot is één van een verzameling Japanse gerechten genaamd ‘nimono’ (wat ‘gestoofde dingen’ betekent). Hoewel nikujaga in tal van Japanse restaurants verkrijgbaar is, wordt het ook beschouwd als een huiselijk gerecht dat qua smaak verschilt van huishouden tot huishouden. Voor een authentieke Japanse nikujaga-ervaring kun je daarom het beste worden uitgenodigd bij een Japanse vriend thuis en een verzoek indienen bij de familie-kok!

 

20. Curry Rijst

Curry Rijst - Japans Eten

 

Japanse curry, in het Japans bekend als kare of kare raisu, is een yoshoku-gerecht dat oorspronkelijk door de Britten aan de Japanners werd geïntroduceerd tijdens het Meiji-tijdperk (1868-1912). Japanse curry verschilt van de Indiase en Thaise variëteiten waarmee de meesten meer bekend zijn, omdat het over het algemeen zoeter van smaak is, dikker van textuur en meer als een stoofpot wordt bereid (waarbij vlees en groenten worden gekookt door samen in water te koken). Japanse curry wordt vaak bereid in Japanse huizen met behulp van curry roux; blokken gestolde Japanse currypasta die in de ‘stoofpot’ smelten en dikker worden tot een smakelijke currysaus.

 

21. Unagi no Kabayaki

Unagi no Kabayaki

 

‘Unagi’ is het Japanse woord voor ‘zoetwateraal’, en unagi no kabayaki is een populair unagi-gerecht dat dateert uit de Edo-periode (1603-1868), toen Japanners gewoonlijk in de zomer kabayaki unagi aten om uithoudingsvermogen te krijgen. Unagi no kabayaki wordt gemaakt door geprepareerde palingfilets te borstelen met een gezoete kabayakisaus op basis van sojasaus en ze op een grill te grillen. De naam ‘kabayaki’ verwijst naar deze kookmethode en kan ook worden gedaan met andere soorten vis, waaronder meerval. Als je echter in de zomer in Japan bent, maak dan van de gelegenheid gebruik om het echte Japanse gerecht te proberen.

 

22. Shabu Shabu

Shabu Shabu

 

Shabu shabu is een nabemono-hotpot gerecht vergelijkbaar met sukiyaki, gemaakt door groenten, tofu en andere ingrediënten te koken in een zachte bouillon gekruid met kombu-kelp, en dan heel dunne plakjes vlees in de bouillon te dopen en het vlees rond te zwaaien totdat het kookt (normaal ongeveer 10-20 seconden). Dit vlees wordt vervolgens ondergedompeld in een ponzu met citrusvruchten gekruide sojasaus of sesamsaus voordat het wordt gegeten met enkele van de andere gekookte ingrediënten. De naam ‘shabu shabu’ is een onomatopee-woord voor het geluid dat de plakjes vlees maken als ze ronddraaien.

 

23. Onigiri

Onigiri - Japans Eten met rijst

 

Net zoals de sandwich voor ons een manier van leven is, is de onigiri-rijstbal de manier van leven voor Japan. Ook bekend als ‘omusubi’, ‘nigirimeshi’ of gewoon ‘rijstballetjes’, onigiri zijn porties Japanse rijst, normaal gesproken met een vulling in het midden, die in driehoekige of cilindrische vormen zijn gevormd voordat ze in nori-zeewier worden gewikkeld.

 

In Japan wordt al honderden jaren van onigiri genoten, en de meeste Japanse gemakswinkels verkopen tegenwoordig een groot assortiment aan onigiri voor 100-150 yen (€ 0,80 – € 1,20) per stuk. Populaire onigiri-vullingen zijn umeboshi-ingelegde pruimen, gekruid zeewier, tonijnmayonaise en teriyaki-kip.

 

24. Gyoza

Gyoza - Gebakken dumplings

 

Gyoza zijn hartige maanvormige dumplings, gemaakt van een gehakt mengsel van hartige vullingen (varkensgehakt, kool, groene ui en champignon is een veel voorkomende combinatie, maar andere vullingen kunnen ook worden gebruikt) die zijn verpakt in een cirkelvormig gyoza-omhulsel en geplooid langs de randen om een ​​iconische halve maanvorm te creëren. Gyoza-dumplings worden normaal gesproken gekookt door aan één kant te braden (een proces dat de gyoza een knapperige, hartige bodem geeft) en vervolgens 2-3 minuten te stomen, zodat de rest van de rest van de verpakking glad en zijdezacht is, en de vulling is vochtig en sappig aan de binnenkant.

 

25. Takoyaki

Takoyaki

 

Wat betreft Japans straatvoedsel, zijn er maar weinigen beruchtder dan takoyaki. Deze lekkernij, ook wel bekend als ‘octopusballen’ of ‘octopusknoedels’, wordt gekookt met behulp van een speciale hete plaat met rijen halfbolvormige vormen. Elk van de vormen wordt gevuld met een hartig beslagmengsel voordat een hapklare stuk tako-octopusvlees in het midden wordt gestoken.

 

De takoyaki worden om de minuut omgedraaid met een houweel of spies om een ​​gelijkmatig gaar oppervlak en een perfecte bolvormige knoedel te garanderen. Takoyaki worden meestal geserveerd in veelvoud van zes, acht of tien, geborsteld met een zoete / hartige takoyakisaus en gegarneerd met mayonaise, aonori-zeewier en katsuobushi bonito visvlokken.

 

26. Kaiseki Ryori

Kaiseki Ryori

 

Als je hoopt het Japanse equivalent van haute cuisine te ervaren, dan moet je kaiseki ryori proberen. Kaiseki ryori, ook wel bekend als ‘kaiseki’, zijn traditionele Japanse diners met meerdere gangen. Een volledige kaiseki kan bestaan ​​uit een dozijn of meer verschillende gerechten gemaakt met verse, seizoensgebonden en / of lokale producten, elk bereid in zeer kleine porties en op een zodanige manier dat de natuurlijke smaak van de producten wordt versterkt.

 

De cursussen in kaiseki demonstreren allemaal een andere kooktechniek, en de complete ervaring wordt in Japan net zo goed als een kunstvorm gezien als een chef die aan je tafel zijn technieken laat zien. Kaiseki kan normaal gesproken worden genoten in gespecialiseerde restaurants of in ryokan (herbergen in Japanse stijl).

 

27. Edamame

Edamame

 

Terwijl frequente pubbezoekers graag pinda’s en andere zoutjes eten, genieten de stamgasten in de izakaya-pubs in Japan van vers bereide edamame. Deze heldergroene, onvolgroeide sojabonen, geoogst voordat de bonen zijn uitgehard, worden normaal gesproken in de peul geserveerd nadat ze zijn geblancheerd en licht gezouten. Naast een natuurlijk heerlijke en zachte umami-smaak die prachtig werkt met lichte zoutkruiden, hebben edamame-bonen ook een aantal gezondheidsvoordelen (omdat ze van nature veel eiwitten, ijzer en calcium bevatten). Edamame wordt vaak geserveerd in pubs en restaurants als gratis aperitief.

 

28. Yakisoba

Yakisoba - Traditioneel Japans Gerecht

 

Het is vrijwel onmogelijk om een ​​zomerfestival in Japan bij te wonen en geen yakisoba-stand tegen te komen. Yakisoba is een gebakken noedelschotel gemaakt door een combinatie van noedels, gesneden kool, varkensvlees, wortel en andere groenten te barbecueën of te roerbakken, en een yakisobasaus in barbecuestijl.

 

Tijdens de zomerfestivals worden grote stapels van deze ingrediënten op een buitenkookplaat gegooid en gebarbecued, maar yakisoba kan ook gemakkelijk thuis gemaakt worden met een grote koekenpan of wok. ‘Yakisoba’ betekent ‘gekookte soba’, maar in tegenstelling tot andere soba-noedels bevatten de noedels die in yakisoba worden gebruikt geen boekweit.

 

29. Chawanmushi

Chawanmushi met Garnalen

 

Wat zachte, geruststellende en unieke Japanse gerechten betreft, is chawanmushi één van de beste vormen van Japans eten. Deze gestoomde, hartige eiervla wordt gemaakt door gekruide, losgeklopte eieren in afzonderlijke kopjes te gieten die al zijn gevuld met verschillende soorten vlees en groenten (inclusief kip, champignons, gingko-noten, kamaboko-viskoekjes en wortels), en vervolgens de kopjes in een pot of stoomboot tot ze zijn gestold en qua textuur lijken op pudding. Chawanmushi dankt zijn naam aan het combineren van de woorden ‘chawan’ (wat ‘theekopje’ betekent) en ‘mushi’ (wat ‘gestoomd’ betekent), dus chawanmushi is letterlijk ‘gestoomd in een kopje’.

 

30. Wagashi

Wagashi - Japanse Snoepjes

 

De meest authentieke manier om een ​​Japanse maaltijd of matcha-theeceremonie af te sluiten, is met wagashi. Wagashi zijn traditionele Japanse zoetigheden, uitgevonden tijdens de Edo-periode en beïnvloed door heersende Japanse ingrediënten en smaken. De meeste wagashi worden gemaakt met slechts een handvol geselecteerde ingrediënten, waaronder mochi-rijstwafels, anko-pasta, kanten (agar; een vegetarisch verdikkingsmiddel vergelijkbaar met gelatine), kastanjes en suiker.

 

De meest populaire wagashi zijn onder andere dango (zoete mochi-balletjes op stokjes, vaak geserveerd met suikersiroop), daifuku (mochi-rijst gevuld met anko), dorayaki (anko ingeklemd tussen twee dikke pannenkoeken) en yokan (blokken anko gehard met kanten en suiker).

 

Ontdek Ook Deze Wereldkeukens:

 

Plaats een Opmerking

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: