Natuurlijk zijn de meren en de bergen in Canada erg mooi. En we horen dat er ook behoorlijk prachtige kustgebieden zijn. Maar laten we onszelf niet voor de gek houden, de echte reden waarom je erover denkt om Canada te bezoeken, is vanwege het fantastische Canadees eten waar je zoveel over hebt gehoord. Of het is in ieder geval één van de redenen 😉

 

Maar het draait bij Canadees eten niet alleen om de poutine. Oké, heel veel draait om de poutine. Maar er zijn tal van andere fantastische Canadese gerechten die je moet proberen. Om je bij je zoektocht te helpen, hebben we een handige checklist samengesteld met de beste traditionele Canadese gerechten die je kan proberen. Het zal moeilijk zijn om alle 17 in één reis te proberen, maar wij geloven in jou!

 

De 17 beste Canadese gerechten die je moet proberen

 

1. Poutine

Canadees Eten - Poutine

 

Er zijn maar weinig Canadese gerechten zo wereldberoemd als de glorieuze creatie die bekend staat als poutine. Knapperige frietjes, piepende kaaswrongel en rijke jus zorgen allemaal samen voor de maaltijd uit je dromen, en dit Frans-Canadees eten is zo populair dat het nu over de hele wereld te vinden is. De klassieke versie is op zichzelf al geweldig, maar toppings zoals draadjesvlees evenals bacon en gerookt vlees zorgen echt voor een homerun – en voor een gemiddelde prijs van € 3,90 valt het ook niet te zwaar op je portemonnee.

 

2. Bannock

Traditioneel Canadees Eten - Bannock

 

Heerlijk en veelzijdig, bannock is een eenvoudig brood dat ooit een belangrijk ingrediënt was in de voeding van de Aboriginals in Canada. Moderne versies van bannock omvatten gebakken versies (die zwaar / compact zijn) en gefrituurde versies (die knapperig en luchtig van binnen zijn). In de afgelopen jaren is bannock enorm populair geworden, met nieuwe wendingen en variaties die opduiken in bakkerijen en cafés in het hele land – je moet het proberen!

 

3. Botertaartjes

Traditionele Canadese Gerechten - Botertaartjes

 

Botertaartjes zijn zo simpel, maar oh zo lekker. Ze worden gemaakt door bladerdeegschalen te nemen en ze te vullen met boter, suiker en eiervulling. Dit is traditioneel Canadees eten op zijn best, en je zult ernaar verlangen lang nadat je het land hebt verlaten.

 

4. Nova Scotiaanse Kreeftenbroodjes

Canadees Eten - Nova Scotia Kreeftenbroodjes

 

Canada is een enorm land, met spectaculaire zeevruchten van kust tot kust. Ervaringen die je niet mag missen, zijn onder meer Atlantische en Pacifische zalm, gerookte zalm, arctische zalmforel en natuurlijk kreeften aan de oostkust. Nova Scotiaanse kreeftenbroodjes zijn een Canadese favoriet.

 

5. Bagels in de stijl van Montreal

Canadees Eten - Montreal Bagels

 

De bagels van Montreal zijn de onbezongen helden van geweldig Canadees eten. Zoeter, dichter en dunner dan hun tegenhangers in NYC, worden Montreal-bagels gebakken in houtvuurovens en zijn ze vaak bedekt met maanzaad of sesamzaad. De twee zwaargewichten in het bagelspel in Montreal zijn St-Viateur en Fairmount Bagel, die beide (we kunnen het zelf bevestigen) geweldig zijn.

 

6. Saskatoon bessentaart

Canadees Eten - Saskatoon Bessentaart
De echte Saskatoon Bessentaart! Bron: prairieberries

 

De Saskatoon-bes wordt vaak omschreven als een zoete en amandelachtige smaak, waardoor het een ideale kandidaat is voor de perfecte taart. Echt, een deel hiervan zal je leven veranderen. Het is geen wonder dat de stad Saskatoon er eigenlijk naar is vernoemd, in plaats van andersom.

 

7. Gerookt vlees in de stijl van Montreal

Canadees Eten - Gerookt Vlees in Montreal Stijl

 

Net als bij pastrami, is het gerookte vlees van Montreal het hemelse resultaat van een week lang gezouten runderborst met een scala aan kruiden, voordat het tot in de perfectie wordt gerookt en gestoomd. Het wordt meestal geserveerd in een broodje roggebrood besmeurd met pittige gele mosterd, maar je zult het ook zien als een topping voor poutine. De sandwiches met gerookt vlees van Schwartz’s Deli hebben wereldwijde erkenning gekregen, en sommige die-hards beschouwen het als één van de beste restaurants in Canada.

 

De enige manier om erachter te komen, is door het zelf te proberen!

 

8. Peameal Bacon

Canadees Eten - Peameal Bacon

 

Deze speciale Canadese variant op spek is gemaakt van magere varkenslende zonder been, die is bijgesneden, nat gezouten en vervolgens in maïsmeel wordt gerold, waardoor het zijn kenmerkende gele korst krijgt. Het is sappiger dan spek in Amerikaanse stijl, maar ook magerder en, volgens sommigen, lekkerder.

 

9. Beverstaarten

Canadees Eten - Beverstaarten

 

Stel je een plak heerlijk, gefrituurd deeg voor, bedekt met een verscheidenheid aan toppings zoals Nutella, pindakaas en meer. Hoewel het niet bepaald een traditioneel Canadees gerecht is, zijn beverstaarten kleverig, knapperig en smaken ze naar echte perfectie. Geen bezoek aan Canada is compleet zonder er één te proberen! Onze favorite locatie is, de naam zal je niet verbazen, BeaverTails.

 

10. Erwtensoep

Canadees Eten - Erwtensoep

 

Erwtensoep, comfort food op zijn best. Met de oorsprong van Québécois wordt erwtensoep traditioneel samengesteld uit erwten, varkensvlees en kruiden die samen worden gemengd voor pure, romige verrukkingen. Met een bakje kom je gemakkelijk door de strenge Canadese winters!

 

11. Tire d’érable sur la neige

Canadees Eten - Tire d'érable

 

Deze lijst met Canadees eten is niet compleet zonder Tire d’érable (of maple taffy) te noemen. Dit suikerzoete snoepje wordt bereid door kokende ahornsiroop over sneeuw te gieten, waar de kou het onmiddellijk doet verharden. Je moet het dan oprollen met een ijslollystokje en je kunt er meteen van genieten. Het resultaat is een rijke esdoornsmaak, met een zachte, kleverige textuur – het toetje van dromen!

 

12. Ketchup Chips

Canadees Eten - Ketchup Chips

 

Op zoek naar een snack? Er zijn tal van chips-smaken die alleen in Canada te vinden zijn! Veel Canadezen zijn die-hard toegewijd aan de chips van Ruffles, die een beetje van alles biedt – van tomaat en ui tot zout, azijn, zure room en BBQ. Ketchup chips en dille-augurkchips zijn ook megapopulaire smaken die inheems zijn in de Canadese junkfoodscene.

 

Het is niet verwonderlijk dat er speciale smaken zijn, zoals poutine en, natuurlijk, de onverklaarbaar verslavende Hickory Sticks – dunne reepjes aardappel met een milde BBQ-smaak.

 

13. Nanaimo Repen

Canadees Eten - Nanaimo Repen

 

Vernoemd naar de Brits-Colombiaanse stad Nanaimo, hoeven deze drie lagen van de hemel niet gebakken te worden en bestaan ​​ze uit een kruimellaag, vla en een dun laagje chocolade erop, wat de reep een perfecte crunch geeft.

 

14. Pouding chômeur

Canadees Eten - Pouding chômeur

 

Letterlijk vertaald naar “de werkloosheidspudding”, werd dit Frans-Canadese dessert gecreëerd tijdens de Grote Depressie, waardoor het één van de meer traditionele Canadese gerechten op de lijst is. Het is het bewijs dat minder meer is, met een paar basisingrediënten gecombineerd om een ​​heerlijk, geruststellend dessert te maken dat nog steeds geliefd is bij Canadezen in het hele land. Bestaande uit cakebeslag met hete siroop, is het eindresultaat een heerlijk zoete traktatie die alle ellende geneest.

 

15. Caesar Cocktail

Canadees Eten - Caesar Cocktail

 

De Caesar is de nationale cocktail van Canada. Gemaakt van wodka, clamato-sap, Tabasco en Worcestershire-saus, de Canadese versie van de Bloody Mary is absoluut de beste brunchgenoot. Onlangs hebben restaurants en bars hun garnituur opgevoerd met meer dan de traditionele selderijzoutrand en stengel bleekselderij, zoals een hele gebraden kip, hamburgers, hotdogs, uienringen en meer (ook bekend als de Checkmate Caesar op het menu van Score on Davie in Vancouver).

 

16. Tourtière

Canadees Eten - Tourtière

 

Als je op zoek bent naar hartige gerechten, hoef je niet verder te zoeken dan de Frans-Canadese tourtière, een hartige vleespastei die vaak wordt gegeten tijdens de vakantie (maar het hele jaar door populair is). Recepten variëren per regio en per gezin, maar varkensvlees, kalfsvlees, rundvlees en wild zijn populaire vleeskeuzes om de taart te vullen.

 

17. Wildvlees

Canadees Eten - Wildvlees (Eland)

 

Afhankelijk van waar je je in het land bevindt, kan wildvlees een grote rol spelen. Hoewel niet zo gebruikelijk in grote steden, worden hertenvlees, kariboes en elanden vaak gebruikt als het belangrijkste vlees in bepaalde maaltijden. Er zijn zelfs elandentaco’s!

 

Welke Canadese gerechten zijn jouw favorieten? Zijn er klassieke Canadese gerechten die we hebben gemist? Laat het ons weten in de opmerkingen!

 

Ontdek ook deze wereldkeukens:

 

Plaats een Opmerking

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *