Thailand is wereldberoemd vanwege de overheerlijke Thaise keuken en dat is niet voor niets. Thais eten is beïnvloed door andere Zuidoost-Aziatische keukens, zoals Indiaas en Chinees, maar het slaagt er nog steeds totaal anders van te zijn. Oorspronkelijk was de Thaise keuken een stuk pittiger dan nu, maar na verloop van tijd werden de pittige elementen verminderd en werden andere smaakversterkers zoals citroengras en laos (Thaise gember) in de keuken geïntroduceerd. Thaise gerechten bevatten ook vaak gehakt of gesneden vlees.

 

Kom en ontdek de smaken van het Land van de Glimlachen door je een weg te banen door onze lijst met de 20 lekkerste Thaise gerechten. Waarschuwing: lees het niet op een lege maag!

 

Pad Thai – Roergebakken Noedels in Thaise stijl

Pad thai is een van de nationale gerechten van Thailand en wordt vaak als eerste gegeten door toeristen die beginnen met hun verkenning van de Thaise keuken. Pad thai is een roergebakken noedelschotel die meestal wordt gemaakt met garnalen of kip, maar de vegetarische optie is ook populair. Pad thai is op bijna elke straathoek verkrijgbaar en is een goedkope en smakelijke maaltijd.

 

Pad Thai
Pad Thai – Roergebakken Noedels in Thaise stijl

 

Khao Pad – Gebakken rijst

Khao pad is misschien vergelijkbaar met onze liefde voor brood – het is een echt Thais gerecht voor de locals. Khao pad vertaalt zich simpelweg naar “gebakken rijst” en is precies dat met wat ei, ui en dat is het dan ook. Het gerecht wordt meestal geleverd met plakjes komkommer om te garneren en er worden meestal veel specerijen bovenop gedumpt om aan de smaak van de consument te voldoen.

 

Tom Yum Goong – Pittige Garnalensoep

Deze iconische kom met dampende goedheid is gedurfd, aromatisch en wordt geleverd met een vrij sterke pittige kick. Tom yum goong is gemaakt met typische Thaise ingrediënten zoals citroengras, chili, laos, kaffier limoenblaadjes, sjalotten, vers limoensap en veel vissaus. Verse garnalen en champignons worden toegevoegd en kokosroom als je de romige versie wilt.

 

Tom Yum Goong
Tom Yum Goong – Pittige Garnalensoep

 

Pad Phak – Roergebakken Groenten

Deze Thaise klassieker zal zowel vegetariërs als carnivoren vol en tevreden achterlaten. De meeste Thaise gerechten proberen zoveel mogelijk smaken te combineren om de meest opmerkelijke gerechten te maken, en roergebakken groenten vormen daarop geen uitzondering. Het is de moeite waard om de smaak van deze roergebakken groenten niet te onderschatten, aangezien ze worden gemengd met een perfect harmonieuze mix van suiker, zout en kruiden.

 

Panang – Thaise Curry

Panang curry is iets milder dan zijn andere curry-tegenhangers in Thailand. Om deze reden blijft het een populair gerecht onder toeristen die in de ‘veilige zone’ van pittigheid blijven. Panang curry wordt meestal geserveerd met garnalen, hoewel ook vegetarische opties populair zijn.

 

Panang - Thaise Curry
Panang – Thaise Curry

 

Kai Jeow – Thaise omelet

Kai jeow is een van de eenvoudigste Thaise gerechten, maar het is een geweldige eiwitrijke snelle maaltijd voor onderweg of een bijgerecht. Kai jeow wordt meestal geserveerd op rijst en geserveerd met zoete chilisaus. Vraag naar “kai jeow pak” als je wat groenten aan je Thaise omelet wilt toevoegen. Als je nieuw bent in Thailand en je jok (Thaise rijstsoep) niet hebt omarmd als ontbijt, kan kai jeow een geweldige manier zijn om je dag te beginnen.

 

Gaeng Keow Wan – Groene Curry

Groene curry, afkomstig uit centraal Thailand, is de meest pittige van allemaal, met een perfecte balans tussen zoet van de toegevoegde kokosmelk. Groene curry is gemaakt van enkele van de meest overheerlijke ingrediënten, waaronder verse groene pepers, gember, aubergine en natuurlijk veel kokosmelk. Eet deze curry met veel gestoomde rijst om het kruidenniveau te verlagen.

 

Gaeng Keow Wan
Gaeng Keow Wan – Groene Curry

 

Kai Med Ma Muang – Kip met Cashewnoten

Kai med ma muang is geliefd bij zowel de lokale bevolking als buitenlanders. Dit zoete en smaakvolle gerecht is roergebakken kip met cashewnoten, sojasaus, honing, uien, pepers, paprika, champignons, eigenlijk alle groenten die de chef bij de hand heeft. Simpel, maar toch erg lekker.

 

Khao Soi – Romige Noedelsoep met Kokos-Curry

Misschien wel één van de typische Thaise gerechten van het noorden, Khao soi is een Birmese geïnspireerde kokos-curry noedelsoep. Verkrijgbaar in kip, rundvlees, varkensvlees of vegetarische opties, heeft dit overheerlijke gerecht een rijke kokos-currybasis, gekookte eiernoedels en is gegarneerd met knapperige roergebakken eiernoedels, ingelegde mosterdgroenten, sjalotten, limoen en gemalen pepers gebakken in olie. Khao soi zou op de eet-lijst van elke reiziger in Noord-Thailand moeten staan, waarbij Chiang Mai wordt beschouwd als het Khao Soi-mekka.

 

Khao Soi
Khao Soi – Romige Noedelsoep met Kokos-Curry

 

Pad Phuk Tong – Roergebakken Pompoen

Roergebakken pompoen of pad phuk tong is een van de beste vegetarische Thaise gerechten. Hoewel het moeilijker te vinden is dan een goede portie pad thai, moet je zeker uitkijken naar dit gerecht. Bestel het met een bord bruine rijst, indien mogelijk, en er zal zeker een glimlach op je gezicht tevoorschijn komen.

 

Guay Teow – Noedelsoep

Guay teow is misschien wel een van de meest populaire Thaise gerechten en is bijna overal te vinden. Guay teow beschrijft elk type noedelsoep. Het kan worden gemaakt met kip, varkensvlees of rundvlees (zelden vegetarisch), evenals rijstnoedels of eiernoedels. Meestal voegen verkopers ook wontons of gehaktballen toe aan de bouillon. Het gerecht kan het beste worden overgoten met een selectie kruiden, waaronder suiker, gedroogde chilipepers, limoensap en vissaus. Guay teow kan op elk moment van de dag worden gegeten en is vooral lekker als snack ‘s avonds laat.

 

Guay Teow
Guay Teow – Noedelsoep

 

Pad Krapow – Roergebakken Basilicum

Pad krapow, ook wel eens Pad krapao genoemd, wordt meestal gemaakt met fijngesneden varkensvlees of kip (het is ook geweldig met tofu) dat wordt geroerbakt met Thaise basilicum en veel chilipepers. Pad krapow is beslist geen gerecht voor kieskeurige eters: de Thaise basilicum heeft een zeer scherpe, peperige smaak, terwijl de pepers een flinke dosis pittigheid toevoegen. Je kunt de pittigheid altijd een tandje lager zetten door de verkoper te vragen om het “pet nit noi” te maken (alleen een beetje pittig). Het gerecht wordt geserveerd met witte rijst en overgoten met een druipend eitje, kai dao, dat door de rest van het gerecht gemengt wordt voor een onvergetelijke smaaksensatie.

 

Tom Kha Gai – Kip in Kokossoep

Tom kha gai is verwant aan tom yum en biedt mensen met een lagere tolerantie voor kruiden de mogelijkheid om dezelfde lekkere smaken te proeven. Naast de specerijenschaal is Tom kha gai ook uniek omdat het meestal wordt geleverd met veel romige kokosmelk, waardoor een rijke zoete soep ontstaat. Zoals de meeste Thaise gerechten, zijn vegetarische opties gemakkelijk aan te passen door een paar ingrediënten te vervangen.

 

Tom Kha Gai
Tom Kha Gai – Kip in Kokossoep

 

Gai Tod – Gefrituurde Kip

Gefrituurde kip is misschien niet een uniek Thais gerecht, maar het is enorm populair in Thailand. Gai tod wordt meestal bereid door kippenvleugels of drumsticks te marineren in een mengsel van kruiden en rijstmeel voordat het hele mengsel wordt gefrituurd. Om een ​​beetje extra smaak toe te voegen, wordt de kip ook vaak geserveerd met een pittige dipsaus zoals ‘nam jim’. Gai tod wordt het lekkerst gegeten met kleefrijst en is een perfecte snack voor onderweg.

 

Som Tam – Pittige groene papajasalade

Som tam komt uit Isaan in Noordoost-Thailand en is een van de meest populaire gerechten in Thailand. Som tam is er in verschillende stijlen, maar de klassieke som tam bestaat uit geraspte groene papaja, tomaten, wortels, pinda’s, gedroogde garnalen, pronkbonen, palmsuiker, tamarindepulp, vissaus, limoensap, knoflook en veel pepers . De ingrediënten worden met elkaar gemengd met een vijzel en stamper, waardoor de smaken worden versterkt tot een super gerecht.

 

Thaise Som Tam
Som Tam – Pittige groene papajasalade

 

Yam Pla Dook Foo – Gebakken meerval met groene mangosalade

‘Luchtig’ en ‘knapperig’ zijn misschien wel de beste woorden om dit gerecht te omschrijven. Meerval wordt gebakken in piepkleine stukjes (lees “opgeblazen”) waardoor een luchtige, luchtige en verrukkelijke vissalade ontstaat. Het geheim van dit gerecht is de combinatie van de knapperige vis met zoetzure en pittige groene mangosalade. Dit gerecht is het lekkerst als aperitief met een groep vrienden of als biersnack.

 

Yam Talay – Pittige zeevruchtensalade

Deze gemengde zeevruchtensalade is niet alleen heerlijk, maar ook een gezonde maaltijdoptie. Afhankelijk van waar je bent, kan deze salade elke combinatie van inktvis, garnalen, mosselen, sint-jakobsschelpen of krabvlees bevatten. Toegevoegd aan de zeevruchtenmix zijn tomaten, uien en rijstglasnoedels voor een goede dosis lekkernij.

 

Yam Talay
Yam Talay – Pittige zeevruchtensalade

 

Laab – Pittige salade

Laab is een salade in noordoostelijke stijl met vlees of champignons en munt, afkomstig uit de noordoostelijke provincie Isan. Laab is er in verschillende stijlen, waaronder met kip, varkensvlees en champignons. Het wordt niet aanbevolen voor degenen die geen kruiden kunnen verdragen, omdat het vaak gepaard gaat met een flinke kick.

 

Laab
Laab – Pittige Thaise salade

 

Pad See Eiw – Rijstnoedelschotel

Dit gerecht bestaat uit brede rijstnoedels die worden geroerbakt in dikke donkere sojasaus met kip, varkensvlees of rundvlees, evenals Chinese broccoli of kool. Een smaakvolle maar veilige keuze en een uitstekende optie voor diegenen die geen pittigere Thaise gerechten aankunnen, maar liever pad thai willen. Foodies die van een beetje meer kick houden, kunnen gedroogde chilivlokken, azijn of beide toevoegen.

 

Kao Niew Ma Muang – Mango en Kleefrijst

Op zoek naar een toetje? Zoek niet verder dan de all-time publiekstrekker van mango en plakkerige rijst. Kao niew ma muang is eenvoudig maar buitengewoon lekker, gemaakt met plakkerige rijst, verse mangoplakken en een flinke portie zoete gecondenseerde melk.

 

Ontdek Ook Deze Wereldkeukens:

 

Plaats een Opmerking

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *