Als we aan Vietnamees eten denken, denken we aan complexe smaken en contrasterende texturen. Neem bijvoorbeeld pho, een van de meeste populaire Vietnamese gerechten, een noedelschotel die je overal in Vietnam kunt vinden. Pho bestaat uit rundvlees of kippenbouillon dat urenlang wordt gestoofd voordat het gloeiend heet wordt geserveerd met een opeenhoping van knapperige bladgroenten en verschillende aromatische kruiden.

 

Dan is er banh mi, wat zich letterlijk vertaalt naar brood, maar het vaakst wordt gebruikt om te verwijzen naar sandwiches die traditioneel worden gemaakt van een verscheidenheid aan varkensvleesproducten met ingemaakte groenten gevuld in een geroosterd stokbrood. En we kunnen zeker de vissaus (nuoc cham) niet weglaten, een fundamenteel ingrediënt dat scherp en toch heerlijk is als je de bijzondere smaak aankan.

 

Nuoc Cham (Vissaus)
Nuoc Cham (Vissaus)

 

Beïnvloed door het Franse koloniale verleden (zoals te zien in banh mi) en zijn buren in China, Laos, Cambodja en Thailand, is de Vietnamese keuken een samensmelting van het opwindende eten dat in deze landen wordt aangeboden met behoud van zijn eigen identiteit. Hoewel pho en banh mi gemakkelijk herkenbaar zijn als Vietnamees, is er zoveel meer aan de hand dan deze twee essentiële items. De Vietnamese keuken gebruikt 5 centrale smaken; zuur, bitter, zoet, pittig en zout. Een ware explosie van de zintuigen bij elke hap als het gaat om traditionele Vietnamese gerechten!

 

De meest populaire Vietnamese gerechten:

  • Pho
  • Bun cha
  • Banh mì
  • Banh xeo
  • Bun bo Hue

 

Van de all-time favoriete Pho tot knapperige hartige pannenkoeken zoals Banh xeo, schuimige eierkoffie en unieke desserts. Hier is onze lijst met de beste Vietnamese gerechten. Eet smakelijk! Of zoals ze in Vietnam zouden zeggen: an nao!

 

1. Pho

Pho, waarschijnlijk een van de beroemdste Vietnamese gerechten, is een dampende noedelsoepschotel die traditioneel als ontbijt wordt gegeten. Het is bijna onmogelijk om een blok te lopen op de belangrijkste bestemmingen van Vietnam zonder een menigte hongerige klanten tegen het lijf te lopen die noedels slurpen bij een geïmproviseerde pho-eetkar.

 

Pho is een stevige maaltijd met rijstnoedels, bottenbouillon en veel verse kruiden. Vervolgens voeg je chili, limoen en hoisinsaus naar smaak toe. Het is goedkoop, smakelijk en altijd overal verkrijgbaar.

 

Wist je dat er ongeveer 9 verschillende soorten Pho zijn. De meest populaire zijn Pho ga (kip) en Pho tai (met rauwe plakjes rundvlees).

 

Dit is een van de favorieten onder de Pho restaurants: Pho Thin, 13 Lo Duc, Hai Ba Trung District, Hanoi.

 

Pho - Vietnamese Noedels
Pho – Vietnamese Noedels

 

2. Cao lau Noedels

Dit varkensnoedelgerecht van Hoi An lijkt een beetje op de verschillende culturen die de handelshaven op zijn hoogtepunt bezochten. De dikkere noedels zijn vergelijkbaar met Japanse udon, de knapperige won-ton crackers en het varkensvlees zijn een Chinees tintje, terwijl de bouillon en kruiden duidelijk Vietnamees zijn. Authentieke cao lau wordt alleen gemaakt met water uit de lokale Ba Le bron.

 

3. Bun cha

Bun cha, afkomstig uit Hanoi, is een van de meest populaire Vietnamese gerechten in de hoofdstad. Kleine pasteitjes van gekruid varkensvlees en plakjes gemarineerd buikspek worden op houtskool gegrild voordat ze worden ondergedompeld in een kom met nuoc cham-gebaseerde saus. Een mand met kruiden, een bord met vermicelli-noedels en cha gio begeleiden het vlees, die allemaal bedoeld zijn om te combineren en samen te eten.

 

Tip – Vergeet niet Vietnamese munt toe te voegen, het is een opvallende rood-violette kleur en is anders dan alle andere munt!

 

Bun Cha
Bun Cha

 

4. Banh mi

Allen buigen zich voor de machtige banh mì. Het is een van de meest populaire Vietnamese gerechten, je zult op elke hoek kraampjes zien die deze eenvoudige maar heerlijke sandwich serveren. Hier komt de Franse invloed om de hoek kijken: het is een zacht, vers stokbrood, met paté, varkensvlees, verse kruiden, gepekelde wortelen en chili.

 

Het is de perfecte snack voor ontbijt, lunch of diner en is perfect tegen een kater.

 

Banh mì verschilt van regio tot regio, als je kiest voor een ei banh mì (trung), wordt deze meestal geserveerd als omelet in het noorden en gebakken eieren in het zuiden.

 

Bekijk Anthony Bourdain die een Banh Mi eet in Hoi An.

 

Banh Mi (Veganistisch)
Er zijn ook veganistische Banh Mi

 

5. Banh bao, banh vac (Witte Rozen Dumplings)

Een ander lokaal Hoi An-gerecht zijn deze delicate dumplings die op witte rozen lijken, vandaar de naam. Ze vullen het doorschijnende witte deeg met gekruide gehakte garnalen of varkensvlees en stomen de dumplings zachtjes. Ze worden belegd met knapperige sjalot en een pittige dipsaus.

 

Zorg ervoor dat je dit eet als je in Hoi An bent!

 

6. Eierkoffie

We weten het, het klinkt een beetje raar. Maar eierkoffie is een unieke koffietraktatie uit Hanoi die zoet en superlekker is.

 

Ca phe trung is een rijke Vietnamese koffiebasis met schuimend eigeel en gecondenseerde melk erop. Er zijn genoeg plekken in Hanoi om het te proberen, maar de meest bekende is het originele Cafe Giang.

 

Vietnamese Eierkoffie
Vietnamese Eierkoffie

 

7. Banh xeo

Dit authentieke Vietnamese gerecht is een variant op de hartige pannenkoek. Het beslag is rijstmeel en kokosmelk met kurkuma. Vervolgens vullen ze het met reepjes varkensvlees, garnalen, taugé en bosui en bakken het tot in de perfectie.

 

Afhankelijk van waar je je in het land bevindt, vindt je verschillende varianten van deze snack. In het zuiden is het een grotere pannenkoek, gerold met kruiden en meestal geserveerd met vissaus (Nuoc cham). In het noorden is de pannenkoek kleiner en krokanter, samen met kruiden in rijstpapier gerold. Als je geluk hebt, wordt er een heerlijke saus in satéstijl bijgemaakt.

 

Banh xeo (Vietnamese pannenkoek)
Banh xeo (Vietnamese pannenkoek)

 

8. Bun Bo Hue

Bun Bo Hue is een pittige Vietnamese traditionele noedelsoep met rundvlees. We denken dat het de underdog is als het gaat om de beroemde Pho, maar het verdient zijn eigen erkenning!

 

Deze noedelsoep is vlezig, pittig en heeft een stevige bouillon. Het komt met dunne plakjes gekookt rundvlees, stukjes ossenstaart, varkensknokkels en blokjes gestold varkensbloed – dat zijn de donkerbruine blokjes in de onderstaande afbeelding!

 

Als je van Pho houdt en je houdt van een beetje pit, probeer Bun Bo Hue dan zeker eens.

 

Bun Bo Hue
Bun Bo Hue

 

9. Com tam (gebroken rijst)

Com Tam wordt ook wel Vietnamese gebroken rijst genoemd. Dit eenvoudige maar smakelijke gerecht wordt meestal geleverd met gegrild vlees, gebakken ei, salade en augurken.

 

Gebroken rijst zijn eigenlijk gebroken rijstkorrels die overblijven van het traditionele droog- en maalproces. Je kunt het eten als ontbijt, lunch of diner; het is super goedkoop (minder dan een euro) en een populair straatvoedsel onder de lokale bevolking.

 

Com Tam (Gebroken Rijst)
Com Tam (Gebroken Rijst)

 

10. Thit Kho Tau (gekarameliseerd varkensvlees en eieren)

Vietnamese mensen bereiden een breed scala aan gerechten voor Tet (het Vietnamese nieuwe maanjaar). Dit gerecht, genaamd Thịt Kho Tau (gekarameliseerd varkensvlees en eieren gestoofd in kokossap), is een van de meest populaire traditionele gerechten die tijdens Tet in Zuid-Vietnam worden geserveerd.

 

11. Bun Mam

Deze ongelooflijk diepe en complexe bouillon krijgt een smaakboost van gefermenteerde vis, met zeevruchten, knapperig buikspek en gevulde chilipepers om het volume te vergroten.

 

Je hebt Vietnamees eten pas echt geprobeerd als je deze noedelsoep hebt gegeten! Het heeft een echte smaakpunch en is eigenlijk vrij eenvoudig te maken.

 

12. Banh Cuon

Deze zachte en vochtige Vietnamese rijstrolletjes zijn afkomstig uit Noord-Vietnam. Meestal serveren verkopers ze met heerlijke zelfgemaakte vissaus om in te dippen. Mensen eten dit meestal ’s ochtends of ’s middags, omdat het vrij licht is en gemakkelijk te eten als je haast hebt!

 

Banh Cuon
Banh Cuon

 

13. Cha ca

Cha Ca is een viskoek (traditioneel gemaakt van meerval). Het komt in vele vormen voor, bovenop noedels, in een banh mi of zelfs gewoon op zichzelf!

 

Deze viskoekjes worden meestal gestoomd en afhankelijk van de verkoper, daarna gebakken! De meest voorkomende vis voor Cha Ca is makreel.

 

14. Banh da cua

Banh Da Cua noedels, afkomstig uit Hai Phong, zijn eigenlijk een rode rijstnoedel. Hai Phong is de op een na grootste zeehaven van Vietnam en staat bekend om speciale krab- en visgerechten.

 

Op de meeste markten vind je deze dampende kom traditioneel geserveerd met rundvlees gewikkeld in betelblaadjes, gebakken mini-viskoekjes en krabknoedels.

 

Banh da cua
Banh da cua

 

15. Che Ba Mau

Dit is het go-to dessert in Vietnam, bekend als het driekleurige dessert. Het is een heerlijke laag gele mung-bonenpasta, rode bonen en groene gelei, met een scheutje kokosmelk om het echt af te maken.

 

16. Che Bap

Je vindt deze beroemde snack vrijwel overal, van straatverkopers, restaurants tot zelfs de plaatselijke Circle K. Snel en gemakkelijk te eten voor onderweg, bestaat het uit suikermaïs en tapiocazetmeel.

 

Soms is het even wennen voor het westerse palet om suikermaïs als dessert te eten, maar geloof ons, het is heerlijk…

 

17. Ca phe sua da

Vietnamese IJskoffie: technisch gezien geen gerecht, maar we konden het niet van deze lijst laten! Extra sterk en extra zoet, wat is er beter in de ochtend of middag, en in sommige gevallen avond! Er zijn veel coffeeshops in Vietnam en je kunt op elk uur van de dag groepen van alle leeftijden vinden die Ca Phe Sua drinken.

 

Traditioneel zit de koffie in een glas met een Phin erop. Dit sijpelt op de gezoete gecondenseerde melk en wordt vervolgens gemengd met ijs.

 

Ca phe sua da
Ca phe sua da

 

18. Che Chuoi

Als je van bananenbeignets houdt, dan zal je dit dessert geweldig vinden. De bananen in dit gerecht zijn iets anders, kleiner van formaat en superzoet.

 

Er zijn twee soorten Che Chuoi, maar onze favoriet is Che Chuoi Nuong: de bananen worden in kleefrijst gerold en vervolgens geroosterd in bananenbladeren. Gegarneerd met een zoete kokosmelk soep en besprenkeld met pinda’s. Yum!

 

19. O Mai

Vrijwel elke markt in Vietnam waar je naar toe gaat, vind je O Mai. Dit eenvoudige dessert bestaat uit fruit dat gezoet of gezouten is. Het is vooral populair tijdens de Tet vakantie.

 

Deze zoete en zoute fruitmix barst van de smaak, kies voor enkele van hun meer unieke opties zoals; gember, stervrucht, tamarinde of zoethout. Dit beroemde Vietnamese gerecht mag je niet missen!

 

20. Tra Da

Tra da of Vietnamese ijsthee is hier eigenlijk net als water. Ga naar een restaurant, je krijgt een glas Tra Da – geen water. En het is meestal ook gratis!

 

Tra da varieert van regio tot restaurant, maar het is meestal een infusie met jasmijn en vanille. Schrik niet als je een paar theeblaadjes ziet ronddrijven, het draagt ​​alleen maar bij aan de authenticiteit. Er is werkelijk niets beter tegen de dorst dan een glas Tra Da in dit vochtige klimaat!

 

21. Goi xoai

Als je zin hebt in iets fris en lichts, dan is deze levendige salade precies wat je zoekt. Julienned-wortelen, uien en onrijpe mango worden gemengd met kruiden zoals munt en basilicum voordat ze worden gemarineerd in een saus op basis van nuoc cham en limoen. De salade wordt vervolgens overgoten met gekookte garnalen of gedroogd rundvlees en versierd met een flinke portie gebakken sjalotjes en geroosterde pinda’s om wat knapperigheid en diepte aan het bord toe te voegen.

 

22. Banh beo

Voor degenen die genieten van de plakkerige en taaie texturen van mochi, is banh beo misschien wel de hartige rijstcake waar je op hebt gewacht. Deze miniatuurschijfjes hebben kuiltjes in het midden die gevuld zijn met ingrediënten zoals gedroogde babygarnalen, lente-uitjes en gebakken sjalotjes. Maak het af met vissaus en je hebt een lekkere snack.

 

Banh beo
Banh beo

 

23. Ga Tan

Als je op zoek bent naar een kippensoep om alle kwalen te genezen (oké, we overdrijven misschien, maar er wordt gezegd dat het medicinale waarde heeft), dan is ga tan precies wat je nodig hebt. Stukjes kip worden gestoofd met een verscheidenheid aan groenten en kruiden, waardoor de bouillon een donkere tint krijgt die weliswaar niet de meest aantrekkelijke kleur is als het op eten aankomt, maar het zal je zeker van binnenuit opwarmen. Dit is een populair streetfoodgerecht uit Hanoi en is overal in de stad te vinden.

 

24. Bun thit nuong

Gegrild gemarineerd varkensvlees gekleed met lente-uitjes in olie en gemalen pinda’s bovenop een bedje van vermicelli-noedels met een handvol kruiden, ingelegde daikon en wortels klinkt bedrieglijk gewoon, maar het is een van de lekkerste Vietnamese gerechten. Voeg wat gebakken loempia’s toe, besprenkel wat vissaus over de hele kom, mix alles door elkaar en je bent klaar om te gaan.

 

25. Rau muong xao toi

Rau muong xao toi, ook wel waterspinazie genoemd, is een veel voorkomende groente die in Vietnam wordt aangetroffen, omdat het tropische klimaat van het land ideale omstandigheden creëert voor de groei. De beste manier om het te bereiden is roerbakken met overvloedige hoeveelheden knoflook (en misschien een vleugje vissaus en suiker) – het simpel houden leidt soms tot uitstekende resultaten.

 

Rau muong xao toi
Rau muong xao toi (Waterspinazie)

 

Ontdek Ook Deze Wereldkeukens:

 

Plaats een Opmerking

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *