Hoewel vrijwel al het Mexicaanse eten heerlijk is, moet je niet stoppen bij de veramerikaniseerde versie van Mexicaans eten die je kunt vinden in fastfoodketens. Met andere woorden, alleen omdat je alles op het menu van Taco Bell twee keer hebt gegeten, wil dat nog niet zeggen dat je een expert bent als het gaat om eten uit Mexico. Je moet dieper duiken – en misschien zelfs een tocht maken naar dit prachtige land.

 

Authentiek Mexicaans eten is waar de echte grootsheid wordt gevonden. Als je avontuurlijke smaakpapillen hebt, een maag die pittig eten aankan en de moed om het leven ten volle te leven, ben je het aan jezelf verplicht om al het Mexicaanse eten op deze lijst te proberen.

 

Hoewel Mexicaanse restaurants erg populair zijn, is de kans groot dat je niets weet van de overgrote meerderheid van de Mexicaanse gerechten die je minstens één keer in je leven zou moeten proberen.

 

Aguachile

Mexicaans Eten - Aguachile

 

Aguachile is als de pittigere, smaakvollere neef van ceviche. Het komt uit Mazatlan, aan de kust van de staat Sinaloa in het westen. Voor iedereen die een fan is van ceviche, zeg ik dat aguachile een must is – je gaat nooit meer terug naar ceviche. De smaak is gewaagd en de specerijen vallen niet te ontkennen. Noem het het Mexicaanse equivalent van de leche de tigre uit Peru, het is het perfecte ontbijt als je merkt dat je een kleine kater hebt.

 

De meest klassieke versie is gemaakt met garnalen, niet met vis, en ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk de kwaliteit van de zeevruchten hier is. De integriteit van de maaltijd hangt ervan af, dus gebruik de absoluut meest verse garnalen die je kunt vinden. Bevroren, oude of lage kwaliteit garnalen zullen zich niet kunnen verbergen achter komkommer, limoen en koriander. Aguachile wordt meestal gemaakt met Chiltepin-pepers, maar je kunt serranos vervangen door een vergelijkbaar eindproduct – in Puerto Vallarta-stijl.

 

Arroz con leche

Mexicaans Eten - Arroz con leche

 

Arroz con leche is in wezen een betere versie van rijstpudding die Mexico onder de knie heeft. De basis ingrediënten zijn eenvoudig: witte rijst, melk, suiker en kaneel. Verschillende recepten variëren echter drastisch in smaak en textuur. Mexicaanse rijstpudding bevat vaak gecondenseerde melk, samen met rijst, suiker, kaneel, nootmuskaat, vanille, eidooiers, sinaasappelschil en boter. De sterren van de show in deze pudding zijn de rozijnen, die zijn gedrenkt in tequila of rum. Vind een authentiek Mexicaans restaurant in de buurt om dit lekkere dessert te bemachtigen.

 

Barbacoa

Mexicaans Eten - Barbacoa

 

Hoewel je misschien “barbacoa” op het menu van een Mexicaans restaurant ziet staan, is de term eigenlijk niet de naam van een gerecht, maar eerder het kookproces. Barbacoa is het proces waarbij vlees in een ondergrondse oven wordt gestoomd totdat het vlees erg mals is. In sommige delen van de wereld (zoals de VS) wordt barbacoa vaak gemaakt met delen van het hoofd van een koe, meestal de wangen.

 

In Mexico varieert het type vlees dat de voorkeur heeft van lam tot geit, kip, konijn of andere opties. Ongeacht het soort vlees dat wordt gebruikt, barbacoa wordt over het algemeen geserveerd op maïstortilla’s met uien, koriander en verschillende salsa’s. Zelfs als de gedachte aan het eten van een koeienkop je niet aanspreekt, moet je barbacoa proberen. Misschien vind je het het beste vlees dat je ooit hebt geproefd.

 

Hier is een lekker recept – Taco de Barbacoa – van Miljuschka.

 

Birria

Mexicaans Eten - Birria

 

Traditioneel gemaakt met geitenvlees of schapenvlees, maar misschien zie je deze pittige stoofpot gemaakt met rundvlees ook in bepaalde Mexicaanse restaurants terug met een scheutje limoen. Je kunt maïstortilla’s gebruiken om birria-taco’s te maken, of gewoon om de pittige bouillon op te zuigen. Als je door Mexico reist, kun je birria-taco’s vinden bij stalletjes langs de weg en in kleine restaurants in het hele land. Zorg er wel voor dat je om een ​​kom bouillon vraagt, want die is heerlijk.

 

Borracho bonen

Mexicaans Eten - Borracho Bonen

 

Vraag de volgende keer dat je in een Mexicaans restaurant bent of ze borrachobonen hebben in plaats van charro of bonen. Frijoles borracho (dronken bonen) zijn pintobonen gekookt in bier, spekdruppels en kruiden. De smaaklagen zijn geweldig en ze zijn een mooie aanvulling op alle Mexicaanse gerechten – maar vooral die gemaakt met varkensvlees. Poblano-, jalapeno- of serranopepers worden vaak toegevoegd aan borrachobonen, evenals in blokjes gesneden tomaten, uien en koriander. Je moet op een bepaald moment in je leven zeker in een kom met borrachobonen graven.

 

Carne asada

Carne asada

 

Carne asada is rundvlees – vaak roksteak of ossenhaas – dat is gemarineerd en vervolgens is gegrild. Het is een hoofdgerecht in delen van Mexico en een veelgebruikt bord bij de meeste goede Mexicaanse restaurants. Je kunt ook rauwe carne asada vinden die al gemarineerd is bij slagers en vleesmarkten. Het enige wat je hoeft te doen is het grillen.

 

Carne asada wordt over het algemeen geserveerd met rijst en bonen, of in plakjes gesneden en gebruikt om taco’s of burrito’s te vullen. Dit is een simpele Mexicaanse favoriet die het proberen waard is.

 

Carnitas

Carnitas

 

Als je nog nooit carnitas hebt geprobeerd, mis je echt wat. Carnitas zijn vergelijkbaar met draadjesvlees (Pulled Pork). Gebrade varkensschouder wordt langzaam gekookt op laag vuur in reuzel of olie, zodat het vlees erg mals en sappig is. In tegenstelling tot getrokken varkensvlees wordt het vlees echter afgewerkt door het vuur hoger te zetten en de buitenkant van het varkensvlees een beetje krokant te maken. Carnitas worden geserveerd met maïstortilla’s en gegarneerd met avocado, uien, salsa en andere specerijen. Je kunt carnitas ook gebruiken in burrito’s of tamales.

 

Cemitas

Cemitas

 

Een cemita is een torta (sandwich) die wordt geserveerd op een zacht broodje met sesamzaad. De sandwichingrediënten zijn vlees, avocado, ui, paprika en witte kaas, samen met rode salsa en papalo, een smakelijk maar vaak genegeerd kruid. Oorspronkelijk afkomstig uit Puebla, Mexico, is de cemita een gemakkelijke lunch of snack boordevol smaak. Je kunt je cemitas vullen met carnitas, milanesa-rundvlees of één van je andere favoriete vleeswaren en het resultaat zal hetzelfde zijn – absoluut heerlijk.

 

Ceviche

Ceviche

 

Ceviche is ontstaan ​​in Peru of Ecuador, afhankelijk van wie je het vraagt, en bestaat uit rauwe vis gezouten in citroensap. Dit veel voorkomende Latijns-Amerikaanse voorgerecht wordt gekruid met paprika’s, uien en andere smaakmakers. Mexicaanse ceviche wordt vaak gemaakt van garnalen en limoensap, samen met avocado, koriander en jalapeno.

 

Voor wat extra kick kun je het afmaken met hete saus of meer paprika’s. Er gaat niets boven het eten van pittige ceviche en met een koude cerveza terwijl je op een strand in Mexico ligt. Maar als je Mexico niet kunt halen, hoef je je geen zorgen te maken, want je kan ceviche vinden in je plaatselijke Mexicaanse restaurant of zelfs in je eigen keuken maken. Laat de garnalen gewoon lang genoeg uitharden in limoensap zodat de garnalen roze worden, en voeg dan alle ingrediënten en kruiden toe waar je van houdt.

 

Chalupas

Chalupas

 

Chalupas, die vergelijkbaar zijn met tostadas, zijn als taco’s met een open gezicht. De basis is een gefrituurde maïstortilla die licht gebogen is aan de randen om de ingrediënten vast te houden. De tortilla’s worden meestal bedekt met gehakt (of geraspte kip of varkensvlees), samen met kaas, sla en tomaat. Sommige mensen leggen graag gebakken bonen op hun chalupa’s voordat ze het vlees toevoegen. Anderen vullen ze graag met zure room en guac. Wat je ook kiest, deze knapperige lekkernijen zorgen voor een smakelijke maaltijd. Hier is een lekker recept, chalupas met pulled chicken.

 

Chapulines

Chapulines (Sprinkhanen)

 

Je moet sprinkhanen echt minstens één keer in je leven proberen. En dat is wat chapulines zijn – gebakken of geroosterde sprinkhanen. Chapulines, een populaire snack in de Mexicaanse staat Oaxaca, worden op smaak gebracht met knoflook, limoen en zout. Je zult ze vaak bij straatverkopers vinden. Je kunt ze gewoon eten, gewikkeld in een tortilla met een paar plakjes avocado, of gemengd met worst en kaas.

 

Geloof het of niet, sprinkhanen zijn een gezond, eiwitrijk voedsel. Probeer chalupines eens, voordat je twee meter onder de grond duikt. Je zult misschien verrast worden door hun milde, rokerige smaak.

 

Chicharrones

Mexicaans Eten - Chicharrones

 

Chicharrones zijn dunne stukjes buikspek die krokant gebakken zijn. Je kunt chicharrones vinden in heel Latijns-Amerika. In Mexico worden ze gemaakt en verkocht op boerenmarkten en door straatverkopers. Ze kunnen als tussendoortje worden gegeten of als hoofdgerecht worden geserveerd. Knabbel ze gewoon op, doop ze in saus of wikkel ze in een tortilla samen met avocado, queso-fresco en salsa.

 

Sommige bedrijven verkopen knapperige, gebakken varkensvleesschillen die vaak zijn gekruid met verschillende smaakstoffen. En hoewel ze misschien als chicharron op de markt worden gebracht en op zichzelf al lekker zijn, zijn ze niet hetzelfde als de authentieke variëteit. Varkensvleesschillen zijn slechts de huid. Chicharrones bestaan ​​uit huid, vet en een klein beetje vlees.

 

Chile relleno

Mexicaans Eten - Chile relleno

 

Een chile relleno is een geroosterde poblano chili gevuld met kaas, gedoopt in eierbeslag, gebakken tot ze goudbruin zijn en dan vaak overgoten met rode of groene saus. Soms bevatten chile-relleños ook vlees. In sommige Mexicaanse gezinnen is het traditioneel om met Kerstmis chilipepers te eten, samen met tamales en andere seizoensfavorieten. Maar het maakt niet uit in welke tijd van het jaar, je moet deze Mexicaanse klassieker eens proberen voordat je je kans mist.

 

Chiles en nogada

Mexicaans Eten - Chiles en nogada

 

Zelfs als je chili-relleños hebt geprobeerd, heb je waarschijnlijk geen chiles en nogada geprobeerd – en dat zou je zeker moeten doen. Chiles en nogada zijn poblano-chilipepers gevuld met picadillo. De picadillo wordt vaak gemaakt van rundergehakt, varkensvlees of kalkoen in combinatie met appels, peren of ander fruit. De gevulde chili wordt overgoten met nogada (een romige saus op basis van walnoten), granaatappelpitjes en peterselie.

 

We zullen toegeven dat dit ongewone gerecht niet erg smakelijk klinkt, maar de smaaklagen gaan eigenlijk heel goed samen. Chiles en nogada worden vaak geserveerd om de Mexicaanse Onafhankelijkheidsdag te vieren, omdat groen (peterselie), wit (nogada) en rood (granaatappel) de kleuren van de nationale vlag vertegenwoordigen.

 

Chorizo

Mexicaans Eten - Chorizo

 

Chorizo ​​is een pittige gemalen varkensworst die in de Mexicaanse en Spaanse keuken wordt gebruikt. Mexicaanse chorizo ​​wordt over het algemeen rauw verkocht en is op smaak gebracht met pittige rode paprika’s en azijn. Spaanse chorizo ​​wordt volledig gekookt verkocht. Het is ofwel droog (zoals salami) of halfhard en zacht. Spaanse chorizo ​​wordt gekruid met gerookte paprika en knoflook in plaats van paprika.

 

De Mexicaanse versie wordt vaak met roerei en met tortilla’s geserveerd als ontbijtgerecht, maar je kunt op elk moment van de dag chorizo ​​eten. Chorizo ​​kan worden gebruikt om chili te maken, aan queso toe te voegen of gehakt of varkensvlees in een ander recept te vervangen.

 

Cochinita pibil

Cochinita pibil

 

Cochinita pibil is een gerecht dat wordt gemaakt wanneer een heel speenvarken (of soms varkensschouder) wordt gemarineerd met zure sinaasappels, uien en achiote, gewikkeld in bananenbladeren en vervolgens wordt geroosterd. Historisch gezien wordt het ondergronds geroosterd in een put met een vuur aan de onderkant. Als je niet over de middelen beschikt om het op deze manier te koken, kun je het vlees langzaam in de oven roosteren of, nog beter, bij een lokaal Mexicaans restaurant proberen.

 

Misschien ontdek je het op het menu dat wordt vermeld als Yucatecan, of varkensvlees in Maya-stijl. Wikkel cochinita pibil in licht gebakken tortilla’s, samen met avocado, radijs en rode ui voor een verrukkelijke Mexicaanse maaltijd.

 

Dorilocos

Dorilocos

 

Wat krijg je als je Doritos, gummibeertjes en een mengelmoes van andere ingrediënten mengt? Dorilocos, natuurlijk. Dit populaire Mexicaanse straatvoedsel klinkt misschien walgelijk, maar het is verrassend goed. Nacho Cheese Doritos worden gegarneerd met ingelegde varkensvleesschillen, een verscheidenheid aan gehakte groenten, pinda’s, hete saus, chamoy en, ja, gummibeertjes.

 

Het is niet alleen voor kinderen. Volwassenen houden ook van deze gekke combinatie van texturen en smaken. Als je in Mexico-Stad of een andere plaats ten zuiden van de grens bent, zoek dan naar een Dorilocos-verkoper op straat.

 

Elote

Elote

 

Elote – Mexicaans Geroosterd Mais – wordt meestal aan een spies gegrild en vervolgens ingesmeerd met een mengsel van mayonaise, crema en chilipoeder. Het wordt vervolgens bestrooid met cotija-kaas. De beste elote vindt je bij Mexicaanse straatverkopers en op festivals in Mexico. Deze zoete en pittige traktatie is absoluut verrukkelijk.

 

Enchiladas verde

Enchiladas verde

 

Als je groen voedsel meestal uit de weg gaat, maak die fout dan niet met enchiladas. Enchiladas zijn maïstortilla’s die rond een soort vulling zijn gerold – meestal rundvlees, kip of kaas, maar soms een combinatie van ingrediënten – en gesmoord in een lekkere saus. Hoewel er verschillende soorten enchiladas zijn, worden enchiladas verdes normaal gesproken gevuld met kip en gegarneerd met groene enchiladasaus, crema, koriander en cotija-kaas. Ze zijn absoluut heerlijk met wat Mexicaanse rijst en bonen.

 

Flautas

Flautas

 

Flautas zorgen voor een geweldige snack of lichte maaltijd. Als je ze in een Mexicaans restaurant bestelt, krijg je meestal een trio flautas. Dus, wat zijn ze precies? Flautas zijn bloemtortilla’s die om een ​​vulling worden gerold en vervolgens worden gefrituurd. Taquitos zijn eigenlijk een kleinere versie van hetzelfde, maar gebruiken maïstortilla’s. Flautas worden meestal geserveerd met guacamole en zure room bovenop (of apart om in te dippen). Als je van knapperige tacos houdt, zal je dol zijn op flautas en hun oubollige taquito-tegenhangers. Ze kunnen met zo ongeveer alles worden gevuld, maar kipflautas zijn vooral heerlijk.

 

Gorditas

Gorditas

 

Gordita betekent mollige in het Spaans – en je zult zeker van deze mollige versie van tortilla’s leren houden. Gordita’s worden gemaakt met maïsmeel. Ze zijn gebakken, opengespleten en gevuld met wat je maar wilt. Sommige mensen houden van bonen en kaas, terwijl anderen de voorkeur geven aan picadillo, carne asada of ander vlees. Wat er ook in je gorditas zit, ze zijn absoluut lekker.

 

De gekookte maïs masa is krokant van buiten maar zacht van binnen en kan al je favoriete ingrediënten bevatten. Pupusa’s zijn hetzelfde als gorditas, behalve dat de vulling wordt toegevoegd voordat je ze kookt, in plaats van erna zoals bij gorditas.

 

Guacamole

Guacamole

 

Geloof het of niet, maar sommige mensen hebben in hun leven nog nooit guacamole geprobeerd. Dit kan echt niet! Als je één van de weinige bent, moet je zo snel mogelijk een kom avocado-goedheid pakken. Guacamole moet vers worden gemaakt met perfect rijpe avocado’s (haal niet de guacamole met erwten!), felrode tomaten en pittige jalapenopeper. Je vindt honderden guacamole-recepten op internet, maar de beste zijn eenvoudig. Voeg gehakte uien, knoflookpoeder, komijn, limoensap en zout toe, en je bent klaar om je knapperige tortillachips erin te dippen. Hier is een lekker recept voor guacamole.

 

Horchata

Horchata

 

Horchata is een klassieke Mexicaanse drank gemaakt met rijst gedrenkt in water. Klinkt tot nu toe vies, toch? Echt niet. Horchata is gekruid met kaneel en gezoet met suiker, dus je drinkt eigenlijk rijstpudding. Het is niet dik omdat de drank wordt gespannen om vast materiaal te verwijderen. Hoewel je voorgemengde horchata in een fles in veel supermarkten kunt vinden, is het zelfs nog lekkerder als het vers wordt gemaakt.

 

Huaraches

Mexicaans Eten - Huaraches

 

Huaraches zijn Mexicaanse sandalen, dus wat heeft dat met eten te maken? Welnu, de eetbare variëteit is afgeplat in de vorm van een masa om op de zool van dergelijke sandalen te lijken. De gefrituurde masabasis kan groot zijn (zoals een pizza) of klein genoeg worden gemaakt voor hapklare hapjes. Huaraches worden traditioneel overgoten met bonen en kaas, maar je kunt er zo ongeveer alles op doen. In Mexico en delen van het zuidwesten van de VS worden huaraches vaak gegeten naast gebakken cactusbladeren (Nopales).

 

Menudo

Mexicaans Eten - Menudo

 

Menudo is eigenlijk penssoep met een bouillon van rode chilipepers die is gekruid met hominy, oregano, uien en limoen. Hoewel je misschien aarzelt om menudo te proberen, omdat pens eigenlijk de maag van een koe is, moet je echt een lepel pakken als je deze soep op het menu ziet. Dit traditionele Mexicaanse gerecht is hartig, vullend en smakelijk. Deze soep duurt uren om te koken en wordt in Mexico vaak geserveerd op huwelijksrecepties en andere familiebijeenkomsten. Sommige mensen geloven dat menudo de perfecte remedie tegen een kater is.

 

Mexicaanse Flan

Mexicaans Eten - Flan

 

Mexicaanse flan is een zijdezachte, romige custard gemaakt van melk, eieren, vanillebonen en zout. Gekarameliseerde suiker wordt gebruikt om een ​​vorm te maken waarin het mengsel kan koken. Wanneer het uit de oven wordt gehaald, wordt de flan op een bord gedraaid en wordt de gekarameliseerde suiker de bovenste laag van dit zoete dessert. Als je in je leven in een Mexicaans restaurant bent geweest, heb je waarschijnlijk flan op het menu gezien. Bestel het de volgende keer dat je het ziet, of je zult zeker spijt krijgen.

 

Mexicaanse warme chocolademelk

Mexicaans Eten - Warme Chocolademelk

 

Je bent misschien gewend om warme chocolademelk te maken door een pakje poeder te openen, het in je kopje te gieten en heet water toe te voegen – of hete melk als je echt gek wilt doen. Mexicaanse warme chocolademelk is totaal anders. Het is gemaakt van volle melk, fijngehakte chocolade, suiker, vanille, kaneel, nootmuskaat, zout en een beetje cayennepeper. Ja, peper!

 

Schenk deze verrukkelijke chocolade in een mok en bedek het met slagroom en een laagje cacaopoeder vlak voor het serveren. Het resultaat is een geweldige drank die je lichaam en ziel zelfs op de koudste nachten verwarmt. Kost het wat meer tijd en moeite om Mexicaanse warme chocolademelk te maken? Zeker, maar elke ongelooflijke slok is het waard.

 

Mezcal

Mexicaans Eten - Mezcal

 

Mezcal is de nationale geest van Mexico en bestaat al voordat Christoffel Columbus er ooit aan dacht om op zijn schip te springen. Deze alcoholische drank is gemaakt van de dikke stengel van een agaveplant, meestal in de staat Oaxaca. Als je in Mexico bent, wordt mezcal bijna altijd puur geconsumeerd – en dat is de juiste manier om het te drinken. Je hoeft echt niets toe te voegen, want het heeft een rokerige, intense smaak die je hele wereld zou kunnen veranderen.

 

Mole

Mexicaans Eten - Mole

 

Mole is een donkere saus die in een aantal Mexicaanse gerechten over vlees wordt geserveerd. Hoewel je tientallen soorten mole kunt vinden, worden ze allemaal voornamelijk gemaakt met chilipepers, tomaten (of tomatillos), gedroogd fruit, kruiden en een verdikkingsmiddel om een ​​pasta te maken. De pasta wordt gemengd met water om de saus te maken. Mole poblano is de meest voorkomende soort mole die je in Mexicaanse restaurants aantreft.

 

Als het op de juiste manier wordt gemaakt, bevat het bijna 20 ingrediënten, waaronder chocolade. De resulterende saus smaakt echter helemaal niet chocoladeachtig. De chocolade wordt alleen gebruikt om de hitte van de paprika’s te compenseren. Als het op mole aankomt, houden de meeste mensen ervan of haten ze het zonder middenweg. Je moet het zeker proberen, voor het geval je in de categorie “love it” valt.

 

Molletes

Molletes

 

Als je van bruschetta houdt, moet je molletes proberen, die in feite de Mexicaanse versie van de Italiaanse klassieker zijn. Molletes zijn open, geroosterde sandwiches. Typisch gebakken bonen worden uitgespreid op bolillos (Mexicaanse broodjes) die in de lengte worden gesneden. Het brood wordt vervolgens bestrooid met kaas, gegarneerd met gesneden jalapenos en in de oven knapperig gebakken. Je kunt deze sandwiches beleggen met salsa, pico de gallo of iets anders dat je maar wilt voor een eenvoudige lunch of een gemakkelijk te maken aperitief.

 

Pambazos

Pambazos

 

Wat zou je krijgen als je je brood in salsa baadde en het daarna bakte? De basis voor pambazo’s natuurlijk. Deze sandwiches zijn absoluut heerlijk en soms moeilijk te vinden, tenzij je in Mexico bent. Het brood is geweldig en als je het vult met pittige chorizo, aardappelen, kool en andere lekkernijen, heb je een ongelooflijke lunch die onverslaanbaar is. Als je pambazo’s op het menu ziet staan ​​bij je lokale Mexicaanse restaurant, aarzel dan niet om je bestelling te plaatsen. Ze zullen binnenkort één van je favorieten aller tijden worden.

 

Pico de gallo

Pico de gallo

 

Pico de gallo is verse, ongekookte salsa die traditioneel wordt gemaakt van gehakte tomaten, in blokjes gesneden uien, chilipepers, koriander, limoensap en zout. Pico de gallo is gemakkelijk thuis te maken en vind je in bijna elk Mexicaans restaurant. Je kunt het op vrijwel alles gebruiken, van taco’s tot roerei en van vis tot cheeseburgers. Als je de pico meestal overslaat als je Mexicaans eten eet, zou je dat niet moeten doen. Het voegt een fris, pittig en stevig element toe aan elke maaltijd.

 

Platanos fritos

Platanos fritos

 

Hoewel bananen overal favoriet zijn, hebben relatief weinig mensen ervaring met bakbananen. Als je één van die kansarme personen bent, moet je platanos fritos minstens één keer proberen. Platanos fritos zijn bakbananen die in plakjes zijn gesneden en vervolgens in olie zijn gebakken. In Mexico vind je vaak platanos-frito’s met zure room of een soort kaas. Als je bakbananen koopt bij je plaatselijke kruidenierswinkel, moet je weten dat hoe donkerder de bakbanaan is, hoe zoeter het zal smaken.

 

Polvorones

Polvorones

 

Ook wel Mexicaanse bruidstaarten genoemd, ze zijn allemaal hetzelfde. Deegballen worden gemaakt van boter, suiker, bloem en gemalen amandelen, pecannoten of walnoten. Ze worden gebakken en vervolgens gerold in poedersuiker. Het resultaat is een zeer kruimelig maar erg lekker koekje dat, zoals je misschien al geraden hebt, vaak wordt geserveerd op Mexicaanse bruiloften. Als je ze nog nooit eerder hebt geprobeerd, zal het je misschien verbazen hoe kruimelig ze zijn. Houd je servet klaar en wees niet verbaasd als je het niet bij één kunt laten.

 

Pozole

Pozole

 

Laten we vanaf het begin eerlijk zijn en toegeven dat pozole oorspronkelijk werd gemaakt met mensenvlees. Maar laat dat je besluitvorming niet veranderen. Tegenwoordig is pozole een traditionele Mexicaanse soep gemaakt van hominy, varkensvlees, chilipepers en kruiden. Ja, varkensvlees. Je eet geen mensenvlees als je deze soep bij je lokale Mexicaanse restaurant bestelt. Pozole is geweldig in de winter als je van buiten komt en tot op het bot gekoeld bent.

 

Quesadillas

Quesadillas

 

Quesadillas zijn tortilla’s bestrooid met kaas, dubbelgevouwen en verwarmd tot de kaas smelt. Saai, toch? Nou, dat hoeven ze niet te zijn. En hoewel eenvoudige kaasquesadillas overal geliefd zijn bij jonge kinderen, kun je veel meer in je quesadillas stoppen dan kaas. Pittige kip en gekarameliseerde uien vormen geweldige quesadilla-vullingen. Overweeg ook andere combinaties zoals zwartgeblakerde garnalen en knapperig spek; chorizo, queso-fresco en eieren; of gerookte gouda en champignons. Je kunt zo ongeveer alles in je quesadilla stoppen om het op te vrolijken.

 

Queso fundido

Queso fundido

 

Queso fundido is gesmolten kaas. Net als quesadilla’s, zou je kunnen denken dat queso fundido niet opwindend is, maar het kan wel. Gebruik allereerst een combinatie van kazen in plaats van één. Meng Oaxaca-kaas, Chihuahua-kaas en mozzarella voor een verbazingwekkend kleverig resultaat. Vervolgens zouden er enkele andere invoegtoepassingen in de vraag moeten zijn voordat je begint met het dippen van je nachos. Chorizo, chilipepers, tomaten en uien zijn topkeuzes. In restaurants wordt het kaasmengsel vaak geflambeerd (alcohol wordt over de kaas gegoten en aangestoken) voor wat bruisende opwinding aan je tafel.

 

Sopa Azteca

Sopa Azteca

 

Sopa Azteca is de authentieke versie van wat velen tortillasoep noemen. Terwijl tortillasoep meestal maar een handvol ingrediënten bevat en niet bekend staat als bijzonder smaakvol, is dat niet het geval met sopa Azteca. In Mexico voegen ze een hele reeks ingrediënten toe, waaronder in blokjes gesneden tomaten, chili, knoflook, koriander, ui, meerdere soorten paprika’s en verschillende soorten kaas. Bovenop je sopa Azteca krijg je meestal plakjes avocado’s, een bolletje zure room, partjes limoen en tortillachips.

 

Sopes

Sopes

 

Een sope is een Mexicaans gerecht dat door straatvoedselverkopers door het hele land wordt verkocht. Op het eerste gezicht denk je misschien dat het is gemaakt met een tortillabasis. Het is echter eigenlijk gefrituurde masa met afgeknepen zijkanten die in een ronde vorm is gemaakt. Het wordt dan overgoten met bonen, witte kaas, zure room, in blokjes gesneden uien, geraspte sla en salsa. Traditionele sopes hebben meestal geen vlees, maar je kunt sopes met vlees vinden als je goed genoeg kijkt.

 

Tacos al pastor

Tacos al pastor

 

Tacos al pastor is een gerecht met één van de lekkerste soorten varkensvlees ter wereld. Het varkensvlees in deze taco’s is gemarineerd in verschillende kruiden en vervolgens aan het spit geroosterd. Als het varkensvlees klaar is, wordt het toegevoegd aan een maïstortilla en vervolgens bedekt met gehakte koriander en uien. Zelfs als je denkt dat je koriander niet lekker vindt (of als het naar zeep smaakt), is het verplicht in tacos al pastor en je zult het geweldig vinden. In restaurants krijg je ook partjes limoen bij deze taco’s – gebruik ze!

 

Tamales

Tamales

 

Wat vroeger slechts een kersttraditie was, lijken tamales met de dag in populariteit te groeien. Je kunt nergens heen zonder dit traditionele Mexicaans eten te zien – en met een goede reden. Zelfs als Meciaans eten je bang maakt, is tamales iets dat je minstens één keer moet proberen. Het komt in een maïsschil en de binnenkant ervan is meestal masa. De middelste vulling van tamales varieert enorm. Rundvlees, varkensvlees en kip zijn allemaal populaire vullingen. Maar er zijn smakelijke desserttamales die gevuld zijn met fruit, jam en zelfs kazen.

 

Tlayuda

Mexicaans Eten - Tlayuda

 

De sleutel tot een geweldige tlayuda is de tortilla. Een generieke tortilla is gewoon niet voldoende. Het moet heel dun zijn, groter dan normaal, en vervolgens zachtjes gebakken zodat het knapperig is, maar niet te veel dat het stijf wordt. De toppings die op een tlayuda te vinden zijn, zijn bonen, geraspte sla, plakjes avocado, kaas en een keuze aan vlees – waarbij kip het populairst is. Dompel het tijdens het eten in een kom salsa.

 

Torta ahogada

Mexicaans Eten - Torta ahogada

 

Torta ahogada is een pittige sandwich die je smaakpapillen minstens één keer moeten proberen. Deze sandwich gebruikt, net als veel andere Mexicaanse sandwiches, een bolillo-rol voor het brood en is gevuld met bonen of vlees (meestal kip of varkensvlees). Het belangrijkste onderdeel van een torta ahogada is wat er daarna gebeurt: het is verdronken in een pittige rode chilisaus. “Ahogada” betekent verdronken dus het is geen echte torta ahogada tenzij je boterham druipnat is.

 

Tres leches cake

Mexicaans Eten - Tres leches cake

 

Zoals iedereen die zelfs een beetje tweetalig is, je kan vertellen, is tres leches cake een cake die drie soorten melk gebruikt. Die drie “melksoorten” zijn gecondenseerde melk, koffiemelk en zware slagroom. Met al die soorten melk is het geen wonder dat een tres leches-cake uiteindelijk een lekkere maar doorweekte versie van biscuitgebak wordt. In Mexico zul je zien dat bij de meeste tres leches-cakes kaneel bovenop wordt gestrooid voordat ze worden geserveerd.

 

Ontdek ook deze wereldkeukens:

 

Plaats een Opmerking

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: