Het lijkt misschien ontmoedigend om thuis je favoriete Indiase gerechten te bereiden met de ongebruikelijke en complexe kruiden van de Indiase keuken. Maar als je je keuken vult met enkele van de essentiële ingrediënten, kan je deze gerechten gemakkelijk bereiden en op elk gewenst moment genieten van die levendige, pittige smaak. Van kip tandoori tot palak-paneer, de recepten zijn relatief eenvoudig. Je kunt zelfs leren om je eigen naan te maken, het smakelijke flatbread dat ideaal is voor het opscheppen van rijst en saus. Indiaas eten is nog nooit zo lekker geweest!

 

1. Kip Tandoori

Kip Tandoori is een van de meest populaire gerechten in de Indiase keuken, de naam is afgeleid van het Perzische woord tannur, wat vuur betekent. Het gerecht bestaat uit kippenvlees dat is gemarineerd in yoghurt, gekruid met tandoori masala, nootmuskaat en komijn, en vervolgens op spiesjes wordt gelegd.

 

Het is een uniek gerecht vanwege de manier waarop het wordt bereid – traditioneel wordt het gekookt bij hoge temperaturen in cilindrische kleiovens, tandoor genaamd, wat resulteert in sappig vlees met een rokerige smaak. Een populaire theorie suggereert dat het werd uitgevonden door een man genaamd Kundan Lal Gujral in zijn restaurant Moti Mahal.

 

Hij wilde een nieuw gerecht maken, dus probeerde hij de kip te bereiden in de tandoor, die meestal werd gebruikt voor het bakken van het beroemde Indiase brood genaamd naan. Het gerecht was meteen een hit bij de hongerige klanten, en het knapperige, maar sappige kipgerecht trok zelfs de aandacht van de Indiase premier Jawaharial Nehru, die vaak in het restaurant at en er een gewoon gerecht van maakte op officiële banketten.

 

De bovengenoemde theorie behoort tot het recente verleden, maar historici beweren dat tandoor-bereide kip eigenlijk dateert uit de Mughal-periode, toen het gerecht in die tijd slechts een onderdeel was van gigantische Indiase feesten. De bekendheid van kip tandoori leidde tot veel derivaten, zoals kip tikka masala en boterkip, die beide vaak worden aangetroffen in restaurants in het hele land.

 

Recept: Kip Tandoori (zonder pakje).

 

Kip Tandoori
Kip Tandoori

 

2. Naan

Naan is een unieke en populaire flatbread met een taaie textuur die zijn oorsprong vindt in India. De eerste gedocumenteerde sporen van naan zijn te vinden in de aantekeningen uit 1300 na Christus van Amir Kushrau, een Indo-Perzische dichter. De naam komt van het Perzische woord voor brood. Naan werd oorspronkelijk gemaakt in twee versies aan het Imperial Court in Delhi – naan-e-tunuk (licht brood) en naan-e-tanuri (gebakken op de stenen muren van een tandooroven).

 

Het bestaat uit witte bloem, gist, eieren, melk, zout en suiker, gebakken in een tandooroven. De typische druppelvorm wordt bereikt door de manier waarop het deeg hangt terwijl het op de tandoorwanden bakt. Veel indianendorpen hadden een gemeenschappelijke tandoor, midden in het dorp geplaatst zodat alle lokale bewoners naan konden bakken.

 

Er zijn ook veel soorten naan, zoals kulcha (met een vulling van noten en rozijnen, aardappelen of uien) en knoflook-naan, gegarneerd met boter en geplette knoflook. Traditioneel wordt naan warm uit de oven geserveerd, licht verkoold, geborsteld met ghee – Indiase geklaarde boter, en het wordt meestal geconsumeerd als bijgerecht bij een verscheidenheid aan Indiase gerechten.

 

Recept: Naan met knoflook en koriander.

 

Indiase Naan (Platbrood of Flatbread)
Indiase Naan (Platbrood of Flatbread)

 

3. Dosa

De dunne pannenkoek die bekend staat als dosa is een van de beroemdste Indiase gerechten. Het is gemaakt met geweekte rijst en zwarte bonen, die tot een pasta worden vermalen en gemengd om een ​​dik beslag te creëren, dat meestal een nacht wordt gegist. Het mengsel is verrijkt met een handvol fenegriekzaden, die dosa de kenmerkende goudbruine kleur en een heerlijke, knapperige textuur geven.

 

Het wordt vervolgens gebakken op een hete geoliede bakplaat, met een fijne, dunne textuur en ronde vorm. Indiase dosa is een hoofdgerecht in het hele land, maar sommigen geloven dat dosa is ontstaan ​​in de Zuid-Indiase staat Tamil Nadu. Het is een oud gerecht, waarvan de oorsprong teruggaat tot de 1e eeuw na Christus, toen het voor het eerst werd genoemd in de Tamil-literatuur.

 

Anderen beweren dat het verband houdt met Udupi (het huidige Karnataka) vanwege de associatie met de Udupi-restaurants. Meestal wordt dosa geconsumeerd als een hartig gerecht, meestal gegeten als ontbijt, diner of een snelle snack. Omdat het een vrij neutrale smaak heeft, is dosa een ideale begeleider van vele weelderige Indiase gerechten, zoals vlees- en groentecurry’s.

 

Het is vaak gevuld met ingrediënten en verpakt, of wordt apart geserveerd als een integraal onderdeel van een maaltijd, wanneer het meestal wordt gebruikt als gebruiksvoorwerp om de geurige bijgerechten op te scheppen. Net als andere oude Indiase gerechten is dosa aangepast en gecombineerd met andere ingrediënten om tal van verschillende variëteiten te creëren.

 

Tarwemeel, griesmeel, rijstmeel of sojamelk worden in sommige regio’s gebruikt om mildere, diverse en interessantere soorten dosa te creëren. Deze oude Indiase creatie, in zijn vele vormen, is overal in India te vinden – het wordt verkocht als een snelle snack door straatverkopers, en het is een onvervangbaar gerecht in traditionele Indiase restaurants.

 

Recept: Indiase Dosa.

 

Indiase Dosa
Indiase Dosa (soort pannenkoek)

 

4. Basmati

Basmati is een langkorrelige rijstvariëteit die oorspronkelijk werd verbouwd in India en Pakistan. De rijst wordt gekenmerkt door de smaak en aroma, die erg nootachtig, bloemig en licht kruidig ​​is. Eenmaal gekookt, blijven de granen individueel en plakken ze niet aan elkaar, waardoor curry en soortgelijke stoofpot en sauzen elke korrel kunnen bedekken.

 

Hoe langer het graan, hoe beter de rijst, en de beste basmati-korrels hebben een licht gouden tint. De naam basmati betekent geurig in het Hindi, verwijzend naar de aroma’s en smaken. In India is de staat Haryana het grootste teeltgebied, terwijl dit in Pakistan de provincie Punjab is.

 

Basmati bevat een kleine hoeveelheid vet en grote hoeveelheden goede koolhydraten, samen met magnesium, selenium, vitamine B en antioxiderende elementen, waardoor het erg gezond is, maar ook smaakvol en aromatisch.

 

Basmati Rijst
Indiaas gerecht met basmati rijst

 

Reistip – Lees ook onze volledige India Reisgids.

 

5. Murg Makhani (Boterkip)

Waarschijnlijk de bekendste van alle Indiase gerechten, boterkip, ook wel bekend als murgh makhani, is een hoofdgerecht in de meeste Indiase restaurants. Het gerecht is ontstaan ​​in Delhi in de jaren vijftig, toen een man genaamd Kundan Lal Gujral zijn restaurant Moti Mahal opende. De koks van het restaurant combineerden overgebleven marinade-sappen met tomaten en boter en stoofden vervolgens de tandoorgekookte kip erin, zonder te weten dat ze per ongeluk een van de meest geliefde Indiase gerechten ooit en een toekomstige internationale delicatesse zijn tegengekomen.

 

Moti Mahal werd een van de attracties van Delhi en kort daarna verspreidde boterkip zich over de hele wereld. Met een combinatie van geroosterd vlees, veel kruiden, een rijke jus gemaakt met room, tomaten en boter, gaat dit gerecht het beste samen met naan en gegarneerd met nog meer boter, koriander of groene chilis.

 

Als je een goed gevulde kruidenlade hebt, is het enige ingrediënt dat je nodig hebt kasuri methi (gedroogde fenegriekblaadjes). Anders vraagt ​​een boterkip recept (zie hieronder) om gewone ingrediënten zoals olijfolie, ui, knoflook, gember, boter, kippenbouillon en tomatenpuree. De kip wordt twee keer gemarineerd, één keer in een droge rub en daarna in een yoghurtmengsel. Dit maakt de kip vochtig en smaakvol, wat bijdraagt ​​aan de rijkdom van het gerecht.

 

Recept: Boterkip (Murg Makhani).

 

Het Indiase gerecht Murg Makhani (Boterkip)
Het Indiase gerecht Murg Makhani (Boterkip)

 

6. Roti

Roti is een plat en ongezuurd brood gemaakt met volkorenmeel. Het wordt traditioneel gekookt op een ijzeren bakplaat genaamd tava, een belangrijk onderdeel van de Indiase keuken. In de Indiase keuken is roti net zo essentieel als rijst. Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong ervan.

 

Men zegt dat het werd uitgevonden in Perzië, toen het werd gemaakt met maida en veel dikker was dan de huidige rotis. Een andere theorie zegt dat het vanuit Oost-Afrika naar India reisde, waar ongezuurd brood een hoofdbestanddeel was en de productie van tarwe overvloedig was.

 

De Ayurveda dateert uit de Vedische periode in India. Ongeacht de oorsprong is roti tegenwoordig populair over de hele wereld, in landen als Pakistan, Nepal, Sri Lanka, de Malediven, Zuid-Afrika en Zuid-Azië. De naam komt van het Sanskrietwoord रोटिका, wat brood betekent.

 

Er zijn veel variaties op de basisroti, zoals chapati, makki di roti, tandoori roti en roti canai. Het wordt vaak gebruikt als bijgerecht bij verschillende gerechten, waaronder curries, en in het Caribisch gebied wordt het vaak gebruikt als sandwichverpakking en gegeten als straatvoedsel.

 

Recept: Tandoori Roti.

 

Indiase Roti
Indiase Roti

 

7. Tikka

Indiase tikka is een gerecht dat bestaat uit vlees zonder been, meestal kip, dat in kleinere stukjes wordt gesneden en gemarineerd in yoghurt en traditionele Indiase kruiden zoals kurkuma, komijn, koriander, cayennepeper, chili, knoflook en gember.

 

Het vlees wordt geroosterd boven houtskool in een tandoor, de traditionele cilindrische kleioven. Om mals en sappig te blijven, wordt het vlees herhaaldelijk met olie of boter bestreken. Tikka wordt meestal gebakken en geserveerd op een voorverwarmde gietijzeren schaal (een soort tipan), maar de gewone varianten komen ook vaak voor.

 

Het wordt vaak ten onrechte geassocieerd met kip tandoori, een variëteit die wordt gebakken en geserveerd met het vlees dat op het bot is achtergebleven. Indiase tikka heeft een onbekende oorsprong, maar het wordt verondersteld een oud gerecht te zijn dat bestaat sinds de ontdekking van de tandooroven, die al meer dan 5000 jaar in India wordt gebruikt.

 

Volgens de legende vroeg keizer Babur, de stichter van de Mughal-dynastie, chefs uit Punjabi om de traditionele kip tandoori zonder botten te serveren, wat leidde tot de creatie van de nu beroemde kip-tikka. Het is een populair gerecht in Pakistan en Afghanistan..

 

Er zijn af en toe variaties met schapenvlees en lamsvlees, maar kip is nog steeds het meest populaire ingrediënt. Traditionele kip tikka moet niet worden verward met de kip tikka masala, een variant van het gerecht met oorsprong in het Verenigd Koninkrijk.

 

In kip tikka masala wordt het vlees geserveerd met tomatensaus en wordt het beschouwd als een Brits nationaal gerecht. Tikka wordt meestal vergezeld van uien, gehakte koriander, groenten en schijfjes citroen.

 

Recept: Kip Tikka Masala.

 

Tikka Masala
Tikka Masala

 

8. Biryani

Biryani is een groep klassieke gerechten die dateren uit het Mogol-rijk. De belangrijkste ingrediënten van biryani zijn rijst (idealiter basmati), kruiden, een basis van vlees, eieren of groenten, en tal van optionele ingrediënten zoals gedroogd fruit, noten en yoghurt.

 

Er wordt aangenomen dat Mumtaz Mahal, de koningin van keizer Shah Jahan, het gerecht in de jaren 1600 inspireerde. Het woord biryani is afgeleid van het Perzische woord birian, wat gebakken of geroosterd betekent, en het gerecht vond zijn weg van Perzië naar India via groepen handelaren en immigranten.

 

Na verloop van tijd verspreidde de populariteit van biryani zich over heel India en andere landen, dus er is tegenwoordig een grote verscheidenheid aan biryani’s, zoals sindhi biryani (gemaakt met yoghurt), Bombay biryani (met veel kruiden en kevra) of Lucknowi biryani (gemaakt met een speciale techniek om het vlees en de rijst apart te koken, dan samen tot ze volledig gaar zijn).

 

Wat ooit een gerecht was dat gereserveerd was voor royalty’s, wordt tegenwoordig in bijna elk Indiaas restaurant geserveerd als een van hun speciale gerechten, gekruid met kardemom, kaneel, laurierblaadjes, koriander of muntblaadjes, waardoor het een unieke smaak krijgt en biryani een topkeuze maakt voor veel klanten over de hele wereld.

 

Recept: Biryani met kip.

 

Biryani
Biryani met kip

 

9. Vindaloo

Vindaloo is een smaakvol currygerecht dat populair is in Engeland en de Indiase regio’s Goa en Konkan. Het wordt meestal gemaakt met gemarineerd varkensvlees. De naam van het gerecht komt van het verkeerd uitgesproken Portugese gerecht genaamd carne de vinha d’alhos, wat betekent dat het vlees gemarineerd is in wijnazijn en knoflook.

 

De Portugese ontdekkingsreizigers brachten het gerecht naar Goa in de 15e eeuw, toen het werd aangepast aan de lokale omstandigheden – aangezien er geen wijnazijn was in India, maakten de Franciscaanse priesters hun eigen versie met palmwijn. Veel Indiase kruiden werden in het gerecht verwerkt, zoals tamarinde, kaneel, kardemom en hete chilipepers.

 

Vindaloo werd later naar Engeland gebracht, waar het weer een hete curry werd, waarbij een deel van de aardse smaken en de balans van talrijke kruiden verloren ging door het overmatige gebruik van chilipepers in de moderne Anglo-Indiase keuken.

 

Recept: Vindaloo Curry.

 

Vindaloo Curry
Vindaloo Curry

 

10. Chaat

Chaat is een term die een verscheidenheid aan Indiaas straatvoedsel bevat dat meestal zoute, pittige, zoete en zure smaken combineert. De naam chaat is afgeleid van een Hindi werkwoord chaatna, wat likken betekent, mogelijk verwijzend naar de goede kwaliteit van de afwas om de vingers bij af te likken.

 

Chaat-gerechten zijn meestal klein, worden op zichzelf gegeten, als tussendoortje of worden gecombineerd met andere gerechten om een grote maaltijd te vormen. In heel India, Pakistan en Bangladesh is chaat te vinden bij chaatwallas (straatverkopers), waar verschillende gerechten worden geserveerd, van gevuld brood tot gefrituurd gebak met bijbehorende dipsauzen.

 

In India is een chaatkraam meestal gespecialiseerd voor een of twee gerechten die altijd vers worden gemaakt. Als chaat wordt aangeboden in een groter restaurant, gaat het vaak gepaard met een traditionele Indiase drank genaamd lassi. Chaat-gerechten zijn erg populair vanwege hun enorme variëteit: van krokant gebakken aardappelen, sevpuri en pakora tot pav bhaji, er is een variëteit aan chaat voor elk type consument.

 

Chaat
Chaat bij de eetkarretjes

 

11. Lassi

Deze traditionele Indiase drank op yoghurtbasis stamt uit het tijdperk van voorkoeling toen Punjabi-boeren hun melk mengden met suiker en wrongel en het brouwsel in kleipotten bewaarden. Lassi wordt vaak op smaak gebracht met een verscheidenheid aan verse kruiden, fruit en bloemenessenties.

 

Het wordt meestal gemengd met ijs en geserveerd als bijgerecht bij hete en pittige gerechten, omdat het verfrissing geeft aan het gehemelte en het lichaam kalmeert, vooral op hete zomerdagen. Zoete lassi wordt metha lassi genoemd en bevat vaak gember, munt, rozenwater, kardemom en exotisch fruit zoals mango.

 

Namkeen lassi is de zoute versie van lassi, meestal op smaak gebracht met gemalen zwarte peper, knoflook en geroosterde komijnzaadjes. Een andere populaire variëteit is de zogenaamde bhang lassi, die wordt gemaakt met geplette gedroogde bladeren of bloemen van Indiase wilde hennep, en die vooral wordt geconsumeerd tijdens uitbundige Indiase festivals zoals Maha Shivaratri.

 

Recept: Mango Lassi.

 

Lassi
Lassi

 

12. Idli

Idli is een traditionele, hartige Indiase cake die een populair ontbijtproduct is in tal van Zuid-Indiase huishoudens, hoewel het overal in het land te vinden is. Het is gemaakt met een beslag bestaande uit gefermenteerde linzen en rijst, die vervolgens wordt gestoomd.

 

Deze hartige cakes worden gewoonlijk warm geserveerd en op zichzelf gegeten, ondergedompeld in sambar, of op smaak gebracht met tal van kruiden. Dankzij de enorme populariteit in India, zijn er ook veel andere versies van idli, zoals rava idli, die griesmeel gebruikt in plaats van rijst in het beslag, of malli idli, die gebakken zijn met curryblaadjes en koriander.

 

De oorsprong van idli is nog steeds een onderwerp van debat, met verschillende bronnen die verschillende oorsprong claimen, dus sommigen zeggen dat het oorspronkelijk uit Gujarat komt, sommigen zeggen dat het uit Karnataka komt, terwijl anderen denken dat het in Indonesië is uitgevonden. Ongeacht de oorsprong, idli blijft een belangrijk ontbijtgerecht in tal van Indiase keukens.

 

Idli
Idli (cakejes)

 

13. Korma

Korma is een romige vleesstoofpot (hoewel het ook in een vegetarische versie kan worden gemaakt) met een milde smaak, gemaakt met saffraan, yoghurt en verschillende kruiden zoals koriander, gember, komijnzaad, chilipepers en kurkuma. Er wordt aangenomen dat het is ontstaan in de koninklijke keuken van Akbar in het midden van de 16e eeuw als een fusie van de Perzische en Indiase keuken.

 

Het gerecht dankt zijn naam aan een van de stammen van de Rajputs, een krijgersclan uit West-India. Het wordt aanbevolen om korma’s te serveren met flatbreads zoals chapati, paratha of naan. Er zijn drie hoofdbasissen van korma: Noord-Indiase korma met amandelen, cashewnoten en yoghurt (er zijn twee subgroepen van deze korma: Mughalai (met minder melk) en Shahi (met room)), korma Kashmir met amandelen, cashewnoten, yoghurt, melk en gedroogd fruit, en Zuid-Indiase korma met kokos, kokosmelk, amandelen, cayennepeper en venkelzaad.

 

Recept: Zelfgemaakte Kip Korma.

 

Korma
Korma met kip

 

14. Dahl

Dit smaakvolle en zeer voedzame nationale gerecht van India is vooral populair in zuidelijke delen van het land, maar het is ook te vinden in Nepal, Sri Lanka, Pakistan en Bangladesh. Dahl is een stoofpot met als hoofdingrediënt zwarte of gele linzen – de meest geconsumeerde ingrediënten in India – maar het kan ook worden bereid met erwten, kikkererwten of mungbonen.

 

Dahl was goedkoop en gemakkelijk te maken, en was een ideaal voedsel voor de arbeidersklasse omdat het veel energie leverde voor een volledige dag werken. Hoewel gele linzen het meest worden gebruikt, zijn zwarte linzen de meest gewaardeerde variëteit bij het maken van dahl. Gepeld en gespleten, worden de licht nootachtige linzen langzaam gestoofd met een verscheidenheid aan kruiden zoals karwij, koriander, uien, knoflook, chilipepers en gember totdat ze uit elkaar vallen en vervolgens worden gepureerd tot een gladde puree.

 

In de noordelijke regio Punjab zijn zwarte mungbonen een van de meest populaire keuzes voor dahl en ze worden meestal gekookt met ghee (geklaarde boter), yoghurt, uien, tomaten en een verscheidenheid aan kruiden totdat het gerecht zijn kenmerkende aroma ontwikkelt en de gewenste dikte.

 

Er zijn talloze soorten dahl, elk met een andere kruidencombinatie en smaken. Het gerecht kan worden geserveerd als hoofdmaaltijd of als bijgerecht, en wordt traditioneel geserveerd met rijst, vergezeld van naan of ander Indiaas brood.

 

Recept: Zelfgemaakte Dahl.

 

Dahl
Dahl

 

15. Kulfi (Traditioneel Indiaas IJs)

Kulfi is een traditioneel Indiaas ijs gemaakt met langzaam gestoofde volle melk. Hoewel het lang sudderen resulteert in een verlies aan volume, wordt dit gecompenseerd met een heerlijke, nootachtige, gekarameliseerde smaak. Het ijs kenmerkt zich door zijn ongebruikelijke, conische vorm, het resultaat van het gebruik van traditionele, speciale vormen met goed sluitende deksels.

 

Kulfi wordt meestal op smaak gebracht met traditionele Indiase ingrediënten zoals pistache, rozenwater en saffraan, hoewel sommige koks het liever op smaak brengen met fruit zoals bessen. Er wordt aangenomen dat kulfi werd uitgevonden door de oude bewoners van de Himalaya tijdens het Mughal tijdperk.

 

Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen kulfi en gewoon ijs: kulfi heeft minder lucht en is dichter dan gewoon ijs, omdat de melk tijdens het kookproces meer geconcentreerd wordt. Tegenwoordig kan kulfi thuis worden gemaakt of worden gevonden bij straatstalletjes, verkocht door verkopers die kulfiwalas worden genoemd.

 

Kulfi (Indiaas ijs)
Kulfi (Indiaas ijs)

 

Ontdek Ook Deze Wereldkeukens:

 

Plaats een Opmerking

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: