Izakaya is één van de typische ervaringen van Japan. Als het je eerste reis naar Japan is of als je hier al je hele leven bent, is het moeilijk om niet te genieten van een biertje en garen met vrienden over wat zwaar gezouten gefrituurd eten in dit Japanse etablissement.

 

Wat is een izakaya?

De meeste gidsen en woordenboeken vertalen izakaya als “pub” of “taverne”, maar het past niet echt precies in één van deze definities (oh de ellende van interculturele vertaling). Izakaya verschilt van bars doordat je altijd zit en er weinig gelegenheid is voor interactie met andere klanten. Terwijl drinken er een groot deel van uitmaakt, is er ook een constante stroom van (gedeelde) gerechten. Het is moeilijk om het voedsel anders te classificeren dan “gaat over het algemeen goed samen met alcohol”.

 

Het menu kan zelfs zo divers zijn dat je de kans krijgt om gerechten te proberen die je nog niet eerder hebt geprobeerd. Typische izakaya gerechten zijn kip-karaage (gebakken kip in Japanse stijl), yakitori, edamame, gegrilde vis, frites, sashimi, sushi, ebi-mayo (gebakken garnalen met mayo), nabe (Japanse hotpot) en salades. Izakaya wordt ook meestal bezocht door grote groepen vrienden of collega’s en is zelden een datingplek.

 

Straatje met Izakaya in Japan

 

Aanbevolen Activiteit

Avondwandeling door Shinjuku, Golden Gai en Kabukicho

 

Verken de neonverlichte steegjes van Shinjuku en Kabukicho in het donker tijdens dit begeleide avontuur. Proef de lokale keuken bij de beste eetcafeetjes, ervaar de eigenzinnige bars in het Golden Gai-gebied en maak een wandeling (dat is alles) door de beruchte rosse buurt! De Tokyo Shinjuku-tour Met Drankjes en Neonavonden biedt de beste bar-hopping-ervaring voor internationale toeristen. De lokale gids neemt je mee naar verborgen lokale Izakaya en bars die misschien moeilijk toegankelijk zijn voor bezoekers.

 

Zitplaatsen

In plaats van een fooi te geven of een traditionele servicetoeslag te betalen, betaalt je in een izakaya otōshidai (お通し代) of sekiryō (席料), wat vaak wordt vertaald als ’tafelgeld’. Dit is een verkeerde benaming, aangezien je niet voor de tafel betaalt, maar voor de stoel. De kosten zijn per persoon en inclusief een klein gerecht met eten genaamd otōshi.

 

Het voordeel van deze verplichte heffing is wat otōshi proberen dat op je pad komt – het kan worden vergeleken met een loterij waarbij je misschien een aantal van de lekkerste hapjes krijgt die je ooit hebt geprobeerd, terwijl het andere keren een beetje teleurstelt. Hoe dan ook, het plezier zit in de verrassing en het maakt zeker deel uit van de hele izakaya ervaring. (Een opmerking voor vegetariërs is echter dat het gerecht vaak vlees of vis bevat.)

 

Deze vergoeding varieert van plaats tot plaats, dus als je je daar zorgen over maakt, vraag het dan voordat je naar binnen gaat. Om erachter te komen, moet je “Otōshidai arimasuka?” (is er een zitplaatsvergoeding?) zeggen, en vervolgens “Ikura desuka?” om erachter te komen hoeveel.

 

Mensen in een Izakaya in Japan

 

De tijdslimiet van 2 uur

Als je in een izakaya bent met lege stoelen en niemand aan de deur staat te wachten, kun je de hele nacht eten en drinken als je wilt. Als er echter wachtrijen staan om binnen te komen, kan de izakaya een limiet van 2 uur opleggen vanaf het moment dat je aankomt. Als de 2 uur voorbij zijn, kunnen ze je vragen om te vertrekken, zodat nieuwe klanten aan je tafel kunnen gaan zitten.

 

Drankjes

Een typisch izakaya drankje is koud bier van de tap, geserveerd in een “jockey” (glazen bierpul). Hoewel ze misschien ook een donker bier beschikbaar hebben, is dit niet de plek om een ​​biernerd te zijn, dus verwar het personeel niet door om een ​​IPA te vragen. Hoewel de bierselectie duidelijk is, hebben de meeste izakaya’s een behoorlijk aanbod van nihonshu (sake) en shochu als je je een beetje gedurfd voelt. Je hebt een masterdiploma in de Japanse taal of de leesvaardigheid van een Japanse 6e klasser nodig om het menu te kunnen lezen, dus vraag de ober om advies.

 

Typische drankjes en snacks in een Japanse Izakaya

 

Nomihōdai (alles wat je kunt drinken)

“飲放題” (nomihōdai) behoorden tot de eerste kanji-karakters die ik leerde lezen na mijn aankomst in Japan. Het betekent simpelweg “alles wat je kunt drinken”. Het is zelden “alles wat je kunt drinken totdat je niet meer kunt drinken”, maar er is meestal een tijdslimiet (meestal 1 uur, 90 minuten of 2 uur) en het menu waaruit je kunt bestellen is beperkt. Hoewel het veel kan lijken, moet je misschien afzien van eten en praten om te drinken met een voldoende hoge snelheid om waar voor je geld te krijgen. Service lijkt ook op magische wijze te vertragen als je de nomihōdai-optie kiest. De beste manier om dit te omzeilen, is door je volgende drankjes ruim voor je huidige ronde te bestellen.

 

Tabehōdai (alles wat je kunt eten)

Voor het geval je het nog niet hebt uitgewerkt, betekent het gedeelte ‘hōdai’ in feite ‘gratis voor iedereen’, dus tabehōdai (食べ放題) betekent ‘alles wat je kunt eten’. Voordat je je voorstelt een kleine berg sappige sashimi voor een schijntje te verslinden, moet je rekening houden met de beperkingen. Net als bij de drankjes, zijn je bestellingen beperkt tot de goedkopere items op het menu. Als je iets buiten de tabehōdai-artikelen bestelt, voegt dit extra toe aan je rekening.

 

Yakitori (Kipspiesjes)

 

Gerelateerd – Lees meer over de stad Tokyo en het lekkerste eten en lokale specialiteiten in Tokyo. Of lees over de 30 lekkerste Japanse gerechten.

 

Gangen

Niet te verwarren met tabehōdai, een maaltijd met meerdere gangen is een vast menu voor een vaste prijs. De gangen gaan vaak samen met nomihōdai. Als je een grote boeking maakt bij een izakaya, kan het zijn dat je een nomihōdai en / of een gangen menu moet bestellen (dit komt rond de 4.000 yen voor een gemiddelde izakaya). Als je echter gewoon op komt dagen zonder te reserveren, kun je de verplichte gangen menu’s vaak vermijden.

 

Roken

Hou je niet van sigarettenrook? Je houdt dan waarschijnlijk niet van een izakaya. Er bestaan ​​niet-rokende izakaya, maar ik heb er alleen over gelezen. Je hebt ook pech als je in het rookvrije gedeelte wilt zitten. Je kunt het beste een plek zoeken die goed geventileerd is. Als het een ietwat stijlvolle izakaya is, hebben ze mogelijk privékamers. Deze kamers staan ​​bekend als ‘koshitsu’. Dus als je graag in een privékamer wilt zitten, vraag dan ‘Koshitsu arimasuka?’ (zijn er privékamers?).

 

Gezelligheid in een Japanse Izakaya

 

Bezienswaardigheden en geluiden

Japan is misschien wel het rustigste land ter wereld. Wanneer je echter in een izakaya stapt, worden de dingen meestal levendiger. Onstuimige begroetingen, gezang, dans, hartelijk geklets en dergelijke zorgen voor een losgelaten sfeer. En mocht er een verjaardag zijn dan wordt dit uitgebreid gevierd door zowel klanten als personeel… zelfs als je de persoon niet kent, wordt je deelname aan de viering verwacht!

 

Eigenaar van een Japanse Izakaya

 

De rekening betalen

Als je klaar bent om te vertrekken, kun je de rekening vragen door ‘okaikei onegai shimasu’ (お会計お願 いしま) te zeggen. Als je de rekening ontvangt, volg dan gewoon de Japanse traditie en verdeel deze door zoveel mogelijk mensen. Je zou gewoon de kosten kunnen berekenen van wat je dronk en consumeerde, maar als je dat doet, zul je nooit vrienden maken in Japan. Betaal gewoon je deel.

 

Plaats een Opmerking

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *