Het is niet overdreven als we zeggen dat alleen het eten al een goede reden is om Tokyo te bezoeken. De decennialange toewijding en perfectionisme aan het kunstenaarschap hebben deze voedselhemel van Japan meer Michelin-prijzen opgeleverd dan enige andere plaats ter wereld behalve Frankrijk. Ben je klaar om een ​​episch gastronomisch avontuur te beleven?

 

Ten eerste, wat moet je eten? Met zoveel ongelooflijke keuzes en zo weinig tijd, hoe haal je dan het beste uit je reis? Gelukkig is er in Tokyo echt geen slecht eten. Of het nu gaat om goedkoop eten of chique dineren, er is een optie die bij het budget van elke reiziger past.

 

Tokyo Specialiteiten

Tokyo is al meer dan vier eeuwen het politieke centrum van Japan en heeft natuurlijk een grote invloed gehad op de Japanse keuken. Daarom zijn sommige specialiteiten uit Tokyo zo populair geworden dat ze nu bekend staan ​​als de standaardversie van het gerecht in plaats van als een lokale specialiteit. Lokale creaties uit Tokyo (voorheen Edo genoemd) worden vaak “Edo-mae” genoemd, wat letterlijk “voor Edo” betekent, in verwijzing naar Edo Bay (nu Tokyo Bay) die de stad van zijn lokale zeevruchten voorzag. De volgende zijn enkele populaire specialiteiten uit Tokyo:

 

1. Sushi

Sushi in een restaurant
Japan heeft de lekkerste sushi

 

Tokyo, de wereldhoofdstad van sushi, is waar je sushi van een hoger niveau krijgt die hen onderscheiden van sushi in de rest van de wereld. Twee belangrijke winnende factoren: de overvloed aan verse zeevruchten en de aloude vaardigheden die nodig zijn om de azijnrijst oftewel sushirijst te maken. Sushi is tenslotte het voedsel dat het beste synoniem is voor de Japanse keuken.

 

Het allerbeste nieuws is dat goede sushi overal in Tokyo is, en voor elk budget. Wil je met een beperkt budget van sushi genieten? Ga naar de goedkope en informele kaiten zushi (sushi met lopende band) restaurants waar je een grote selectie zeevruchten kunt krijgen zonder een extra hypotheek te nemen. Het is onze favoriete plek om zoveel mogelijk sushi te eten! Voor een unieke theatrale sushi-ervaring zijn er de gerenommeerde restaurants met een Michelin-ster waaraan je een eerbetoon kunt brengen (als je budget het toelaat).

 

Aanbevelingen in Tokyo:

  • Matsuei (Ebisu, Roppongi)
  • Kyubei (Ginza, Shinjuku, enz.)
  • Sushi no Midori (Ginza, Shibuya, enz.)

 

Het kan ook niet fout gaan met sushi-plekjes genesteld in de beroemde Toyosu vismarkt. Ga vroeg en trakteer jezelf op meerdere sushi-ontbijtjes. Sushi Dai en Daiwa Sushi zijn de beste, maar elke winkel met rijen locals zal je niet teleurstellen.

 

2. Ramen

Tonkotsu Ramen in Ikebukuro

 

Perfect taaie noedels, een glimmend ramen-ei, sappig char siu-varkensvlees, bamboescheuten en nori-vellen in een hete kom soepbouillon. Ramen heeft geen introductie nodig. Dit soulfood van Japan heeft de afgelopen jaren de wereld veroverd en domineert de eetcultuur in Tokyo en het wordt alleen maar beter en beter.

 

Je vindt ramenwinkels verborgen achter treinstations en afdelingsgebouwen, verscholen in onopvallende straten, of ingeklemd tussen rijen eetstalletjes, die kommen ramen in grote variëteiten serveren. Er zijn tonkatsu ramen, shio ramen, miso ramen, pittige shoyu ramen, tsukemen en koude ramen. Onderzoek in ieder geval alle opties die je wilt, want dit is dé plek om ramen te eten. Slurp weg!

 

Aanbevelingen in Tokyo:

  • Afuri (Ebisu, Nakameguro, Harajuku, Roppongi, enz.)
  • Sobahouse Konjiki Hototogisu (Shinjuku Gyoen)
  • Kagari (Ginza)

 

3. Tempura

Schaaltje met Japanse tempura

 

We zijn misschien bevooroordeeld, maar we durven te zeggen dat geen enkele andere wereldkeuken gefrituurd voedsel zo goed doet als de Japanners! Tempura is het duidelijke bewijs van deze bewering. Wie is er niet zo dol op gefrituurde garnalen of zoete aardappel die is ingelegd in het lichtste, knapperigste beslag? En alleen in Japan vind je gespecialiseerde restaurants die het beste van de beste tempura serveren.

 

Aanbevelingen in Tokyo:

  • Tempura Abe (Ginza)
  • Tsunahachi (Shinjuku, Ginza, Tokyo, enz.)

 

4. Monjayaki

Eten in Tokyo - Monjayaki

 

Je hoort misschien van Okonomiyaki, maar dat is bekender in de Kansai-regio, zoals Osaka. Monjayaki (vaak Monja genoemd) is zo’n beetje de broer of zus van okonomiyaki en dat is wat je zou moeten proberen in Tokyo. Zowel monjayaki als okonomiyaki lijken erg op elkaar, waarbij de ingrediënten fijn worden gehakt en door het bloembeslag worden gemengd voordat ze op de hete grill worden gebakken. Het belangrijkste verschil is dat monja extra dashi in het beslag bevat, wat resulteert in een vloeiendere textuur.

 

Aanbevelingen in Tokyo:

Er zijn er te veel, maar je kunt een aantal beste monjayaki-restaurants vinden in de wijk Tsukishima in Tokyo, waar het gerecht zou zijn ontstaan.

  • Monja Kura (Tsukishima)
  • Monkichi (Sengakuji)

 

5. Soba

Japanse Soba noedels

 

Hoe bescheiden het ook is, de zoet-aardse boekweitnoedel vertegenwoordigt de elegante eenvoud van het eten dat zo kenmerkend is voor Tokyo en de rest van Japan.

 

De beste soba wordt meestal met de hand gemaakt in huis en wordt ofwel gekoeld geserveerd met een dipsaus of in een hete dashi-bouillon als noedelsoep. Als je iets lichts, gezonds maar toch ziel-bevredigends wilt, ga dan voor een kom soba.

 

Aanbevelingen in Tokyo:

  • Kawakami An (Azabu Juba, Aoyama)
  • Kanda Yabusoba (Kanda)
  • Honmura An (Roppongi)

 

Gerelateerd – Japan heeft nog veel meer lekkere gerechten. Lees meer over Japans eten en de 30 Japanse gerechten die je moet proberen!

 

6. Wagashi (Japanse snoepjes)

Dorayaki
Dorayaki

 

Japanse zoetigheden, bekend als wagashi, zijn heerlijke theelekkernijen met een rijke geschiedenis die verweven is met de Japanse cultuur. Ze zijn er in allerlei soorten en maten, maar hier zijn enkele wagashi die je moet proberen: dorayaki (mini pannenkoek sandwich met zoete rode bonen vulling), dango (spiesjes met balletjes gemaakt met rijstmeel), manju (gestoomde broodjes met rode bonenpasta), senbei (hartige rijstcrackers) en mochi.

 

Als je in de zomer op bezoek komt, trakteer jezelf dan met kakigori (geschaafd ijs met siropen en toppings) en anmitsu (agar-agar gelei met zoete toppings).

 

Aanbevelingen in Tokyo:

  • Toraya (Asakusa)
  • Minamoto Kitchoan (Ginza)
  • Nana’s Green Tea (meerdere locaties)

 

Op de luchthaven vind je ook winkels die wagashi serveren, de belangrijkste toeristische gebieden en grote warenhuizen.

 

7. Yakitori

Yakitori (Kipspiesjes)

 

Yakitori is smakelijk kippenvlees op een spies, geborsteld met een zoete soja-glazuur en gegrild op houtskool. Hoewel kippenvlees het meest voorkomt, kun je ook ander vlees en groenten aan spiesjes vinden op de Yakitori-menu’s. Het is ook waar je het gevorderde niveau van de Japanse kippenslagerij leert, waar opaal, lever, spiermaag en huid regelmatig verschijnen.

 

De beste plaatsen om van yakitori te genieten in Tokyo zijn in izakaya restaurants (Japanse gastropubs) en gespecialiseerde yakitori-restaurants.

 

Aanbevelingen in Tokyo:

  • Torikizoku (Shinjuku, Shibuya, Tokyo, enz.)
  • Torishiki (Shinagawa)

 

8. Japanse Curry

Japanse curry
Japanse curry met garnalen

 

Japanse curry werd eind 1800 door de Britten naar Japan gebracht en wordt beschouwd als één van de populairste gemaks- en comfortvoedsel van het land. In tegenstelling tot curry’s in Thaise of Indiase stijl, hebben Japanse currygerechten een meer stoofpotachtige textuur en zijn ze over het algemeen zoeter en milder van warmte. Ze vormen een perfecte introductie voor mensen die voor het eerst curry proberen. Wat betekent dat ze ook kindvriendelijk zijn. Enkele van de currygerechten die je moet proberen: curryrijst, curry udon en Katsu-kare (curry met gepaneerde varkenskotelet).

 

Aanbevelingen in Tokyo:

  • Hiroo no Curry (Hiroo)
  • Hinoya Curry (Shinjuku, Ikebukuro, Shibuya, enz.)

 

9. Tonkatsu

Tonkatsu met kaas
Er is ook een Tonkatsu variant met kaas

 

Gepaneerde, gefrituurde varkenskotelet, Tonkatsu is de Japanse versie van een schnitzel. Het is een gerecht uit de arbeidersklasse en al eeuwenlang een Japans hoofdbestanddeel van troost. Net als alles in Japan, kan tonkatsu zowel casual als erg high-end zijn, maar de allerbeste tonkatsu is verbluffend knapperig van buiten, sappig van binnen en bijna vetvrij. Het wordt meestal geserveerd met een zoet-hartige saus, samen met luchtige gestoomde rijst, een koele stapel geraspte kool, augurken en miso-soep.

 

Aanbevelingen in Tokyo:

  • Tonki (Meguro)
  • Butagumi (Azabu)
  • Tonkatsu Maisen (Aoyama, Shibuya, enz.)

 

10. Gyukatsu (rundvlees Katsu)

Eten in Tokyo - Gyukatsu

 

Maak kennis met de meest trendy ster in de Japanse eetcultuur: Gyukatsu (beef katsu). Je raadt het al, gyukatsu is het rundvleesequivalent van tonkatsu. Gepaneerd, gefrituurd, de runderkoteletten werden sinds 2015 enorm populair. Met een knapperige buitenkant en een zeldzaam tot medium-rare binnenkant, wordt gyukatsu op dezelfde manier geserveerd als tonkatsu, met de bijgerechten van dipsauzen, rijst, kool, augurken, en miso-soep. Je mag het vlees naar je voorkeur grillen op de kleine brander aan je tafel.

 

Sappig, mals en met de perfecte hoeveelheid crunch, is dit gerecht de droom van elke vleesliefhebber. Voldoet het aan de hype? Welnu, al onze vrienden die gyukatsu hebben geproefd, hebben verklaard dat het gemakkelijk één van hun meest onvergetelijke gerechten is! Je moet het zelf proberen.

 

Aanbevelingen in Tokyo:

  • Gyukatsu-MOTOMURA (Shibuya, Shinjuku, Hamamtsucho, enz.)
  • Gyukatsu Aona ((Shinjuku, Ueno, enz.)

 

11. Sukiyaki

Eten in Tokyo - Sukiyaki

 

Sukiyaki is één van de Japanse favorieten bij koud weer, waar een assortiment van verse groenten en dun gesneden vlees wordt gekookt in een zoete en zoute bouillon op basis van sojasaus in een sudderende hete pot. Als je Tokyo in de herfst of winter bezoekt, markeer dan deze hotpot-schotel op je must-eat-lijst.

 

Aanbevelingen in Tokyo:

  • Imahan (Ningyocho, Ginza, Ueno, enz.)
  • Shabu Zen (Shibuya, Ginza, Yotsuya, enz.)

 

12. Udon

Eten in Tokyo - Udon

 

Een andere Japanse noedel die je aandacht verdient, is udon. Taai, glad, glad en soepel, udon is het soort noedels dat al je problemen kan wegsmelten. Je kunt udon krijgen in hete dashi-soepbouillon met daarop gefrituurde tempura, of koud in de umami mentsuyu-saus, of een creatief fusiongerecht zoals udon carborana. We raden ook beef udon, kitsune udon en yaki udon aan.

 

Aanbevelingen in Tokyo:

  • Oniyanma (Gotanda, Nakameguro, Shimbashi, enz.)
  • Tsurutontan (Roppongi, Shinjuku, Ginza, enz.)

 

Regionale specialiteiten uit heel Japan

Tokyo is ook een goede plek om te genieten van regionale Japanse gerechten uit het hele land, die verkrijgbaar zijn in Tokyo sinds de Edo-periode toen de regionale heren (daimyo) uit heel Japan werden gedwongen om grote villa’s in de hoofdstad te onderhouden en daar afwisselend jaren door te brengen. Een bijproduct van dit beleid om de regionale heren onder de controle van de shogun te houden, was de toestroom van verschillende regionale kookstijlen in de hoofdstad.

 

Tegenwoordig is voedsel uit het hele land te vinden in veel restaurants die gespecialiseerd zijn in regionale keukens. Enkele van de meest populaire regionale gerechten die in Tokyo kunnen worden geproefd, zijn afkomstig uit Okinawa, Kagoshima, Fukuoka, Kyoto en Hokkaido. Bovendien openen succesvolle restaurants uit heel Japan vaak verkooppunten in Tokyo in een poging om te vertakken en naam te maken.

 

Internationaal dineren

Internationaal eten geniet van een grote populariteit in Tokyo, en veel Japanse chef-koks hebben erkenning gekregen voor hun vaardigheden op het gebied van buitenlands koken, vaak verworven door praktische training in het buitenland. Bovendien herbergt Tokyo verschillende internationale gemeenschappen, die een verscheidenheid aan verschillende keukens met zich meebrengen.

 

Hoewel populaire gerechten zoals Chinees, Indiaas, Italiaans, Frans en Koreaans vrijwel overal in de stad te vinden zijn, zijn er ook enkele districten die minder prominente internationale keukens serveren, vooral rond de ambassades in de Azabu, Hiroo en Roppongi districten.

 

Hieronder staan ​​enkele van de meer geconcentreerde internationale districten:

 

Shin Okubo – Koreaans Eten

Koreaanse Bibimbap

 

Shin Okubo, in de volksmond bekend als Tokyo’s Korea Town, is de thuisbasis van een groot aantal Koreaanse inwoners. Als bijgevolg zijn er veel Koreaanse winkels en restaurants te vinden langs de hoofdweg en zijstraten rond Shin-Okubo Station, een halte ten noorden van Shinjuku Station.

 

Wil je meer weten over Koreaans eten? Lees meer over de Koreaanse gerechten die je moet proberen!

 

Kagurazaka – Frans Eten

Kagurazaka heeft een aanzienlijke Franse aanwezigheid dankzij een Franse school en een Frans-Japans cultuurcentrum in de buurt. In de hele wijk is een grote verscheidenheid aan Franse cafés en restaurants te vinden, naast een groot aantal trendy en luxe, moderne en traditionele Japanse restaurants.

 

Ikebukuro – Chinees Eten

Chinees Eten in Tokyo

 

Ikebukuro is één van de belangrijkste stadscentra van Tokyo langs de Yamanote-lijn. Het gebied ten noorden van het station is een beetje een modern Chinatown geworden met een verscheidenheid aan Chinese restaurants, maar zonder de iconische toegangspoorten, Chinese tempels of dichtheid van Chinese restaurants in de meer historische Chinatowns van Japan.

 

Casual Dineren

Er zijn heel veel informele restaurants van alle soorten in Tokyo. Hoewel restaurants vrijwel overal in de stad gemakkelijk te vinden zijn, zijn er goede plekken om naartoe te gaan voor een grote verscheidenheid aan treinstations, uitgaanswijken en de restaurantvloeren van de meeste warenhuizen, waar meestal een goede selectie aan restaurants is, variërend van Japanse keuken tot internationaal dineren.

 

Izakaya is het meest voorkomende type informele eetgelegenheden en is een goede plek om een ​​verscheidenheid aan Japans eten te proberen. Ze zijn massaal te vinden rond treinstations en uitgaansgebieden en serveren populaire etenswaren zoals yakitori, sashimi en natuurlijk bier. De volgende zijn een paar informele eetgelegenheden in Tokyo die bekend staan ​​om hun sfeer:

 

Shinjuku

Izakaya's in Shinjuku

 

Aan de noordwestkant van het station van Shinjuku ligt Omoide Yokocho, een klein netwerk van steegjes. De smalle straatjes zijn gevuld met tientallen kleine eettentjes die voornamelijk yakitori serveren, maar ook ramen, soba of kushiyaki. Veel van de restaurants bestaan ​​uit slechts een kleine toonbank en bieden plaats aan minder dan een dozijn gasten, terwijl grotere restaurants een paar tafels of een tweede verdieping hebben.

 

Yurakucho

Eten langs Yurakucho station
Yurakucho heeft een geweldige sfeer

 

Een levendig restaurantdistrict is te vinden onder de treinsporen rond het station van Yurakucho. Het gebied staat typisch bekend als “Yurakucho Gado Shita” (letterlijk onder de vangrail), of soms als “Yakitori Straat” vanwege de vele yakitori-restaurants in de omgeving, maar izakaya en informele internationale pubs zijn ook populair. Je kunt hier van je maaltijd genieten, omringd door het gebabbel van andere klanten vermengd met het geluid van voorbijrijdende treinen.

 

Asakusa

Winkelen in Asakusa

 

Ten westen van de Sensoji tempel in Asakusa ligt een 70-80 meter lange straat omringd met izakaya die een nostalgische charme uitstralen. Bijgenaamd “Hoppy Street”, naar een populaire alcoholische drank die in het gebied wordt verkocht, zijn de restaurants langs de weg gespecialiseerd in runderpees-stoofpot en andere deelbare gerechten die goed bij drankjes passen.

 

Chique Dineren

Tokyo staat bekend om uitstekende restaurants en heeft het grootste aantal restaurants met Michelin-sterren van alle steden ter wereld. Gastronomische restaurants zijn vaak te vinden op de bovenste verdiepingen van wolkenkrabbers en grote hotels, en de keuken die in deze restaurants wordt geserveerd varieert van traditioneel Japans tot internationaal en fusiongerechten. Natuurlijk zijn ze er meestal naar geprijsd, en voor sommige restaurants kan het nodig zijn om vooraf te reserveren. De volgende zijn een paar districten die bekend staan ​​om hun uitstekende eetgelegenheden.

 

Tokyo Station

Nakadori Avenue, straat in Marunouchi

 

Er zijn verschillende wolkenkrabbers aan de Marunouchi kant van Tokyo Station, zoals het Marunouchi-gebouw, dat op de bovenste twee verdiepingen een verscheidenheid aan leuke restaurants biedt met uitzicht over de stad. Er zijn ook verschillende goede restaurants in de toonaangevende hotels van het district, zoals het Tokyo Station Hotel, het schiereiland en het Shangri-La.

 

Shiodome

Shiodome is een recent herontwikkeld modern stadsdeel met verhoogde loopbruggen, wolkenkrabbers en hotels. Enkele van de leukere plekken om te dineren met uitzicht over de stad zijn onder meer de Caretta Shiodome, Shiodome City Center en Conrad Hotel.

 

Shinjuku

Kabukicho in Shinjuku

 

Met talloze warenhuizen en grote hotels biedt Shinjuku reizigers een overvloed aan keuzes als het op dineren aankomt. Restaurants in het wolkenkrabber district ten westen van Shinjuku Station en in de luxe hotels bieden uitstekende eetgelegenheden naast de vele informele eetgelegenheden in de omgeving.

 

Ginza

Ginza is de beroemdste chique winkel- en eetwijk van Tokyo en is ook de thuisbasis van enkele van de duurste onroerend goed in Japan. Hoewel er niet veel wolkenkrabbers zijn, zijn er uitstekende restaurants te vinden in warenhuizen en in gebouwen buiten de hoofdstraten.

 

Azabu

Het Azabu-gebied tussen Roppongi en Hiroo herbergt vele ambassades en consulaten. Als gevolg hiervan biedt het veel internationale restaurants, waaronder verschillende restaurants met Michelin-sterren.

 

Dineren met een Thema

Themacafés zoals maid- en butlercafés en dierencafés zijn populaire attracties waar je kunt praten of spelletjes kunt spelen met een maid of butler, of tijd kunt doorbrengen met dieren zoals katten, konijnen of vogels terwijl je lichte maaltijden eet of geniet van een kopje koffie. of thee. Maid-cafés zijn gemakkelijk te vinden in Akihabara, terwijl butler-cafés meer geconcentreerd zijn rond Ikebukuro. Dierencafés zijn in kleine aantallen in de stad te vinden. Bij al deze soorten cafés wordt naast eten en drinken meestal een kleine vergoeding gevraagd.

 

Swallowtail Butler Cafe
Swallowtail Butler Cafe in Ikebukuro

 

Er zijn ook andere soorten themacafés, zoals de Moomin, Gundam en AKB48-cafés waar fans kunnen genieten van verschillende themagerechten en dranken. Het menu in het AKB48-café is een beetje anders en is gebaseerd op het favoriete eten van de AKB48-leden. De cafés verkopen meestal ook karaktergoederen in de winkel. Wees gewaarschuwd dat de rijen bij deze populaire cafés in het weekend lang kunnen zijn.

 

Een ander type dineren met een thema zijn themaparken met eten (ook bekend als voedselmusea) die meestal verschillende variaties van een specifiek gerecht bevatten, zoals ramen of gyoza. Ondanks de naam zijn themaparken voor eten meestal binnenshuis en werken ze op dezelfde manier als een food court, behalve dat alle verkopers variaties en regionale soorten van hetzelfde gerecht verkopen. Sommige themaparken met eten in Tokyo zijn het Namja Gyoza Stadium in Ikebukuro, het Jiyugaoka Sweets Forest en een ramen-themapark in Aquacity op Odaiba.

 

Het chaotische Robot Restaurant
Het chaotische Robot Restaurant

 

Ten slotte kunnen themarestaurants zoals het Ninja Restaurant, het Robot Restaurant, Lock Up en Alcatraz ER in Tokyo een leuke en aantrekkelijke attractie zijn voor diegenen die op zoek zijn naar een eigenzinnige en vermakelijke maaltijd. Themarestaurants zijn vergelijkbaar met een pretpark ingericht, hebben themamenu’s en personeel dat zich in kostuum kleden. Het eten volgt meestal het algemene thema van het restaurant en er kan een soort show zijn tijdens de maaltijd. Het Robot Restaurant is één van de weinige die een echte dinershow is, waar het live dansen en entertainment de belangrijkste attractie zijn in plaats van het eten.

 

Lees meer over het Robot Restaurant en andere bezienswaardigheden in ons artikel over Shinjuku.

 

Japans Ontbijt

De gemakkelijkste plek om een ​​ontbijt in Japanse stijl te proberen, zijn hotels, waarvan er vele een Japanse ontbijtmaaltijden of buffetten met zowel Japanse als westerse gerechten aanbieden. Anders is een ontbijt in Japanse stijl moeilijk te vinden, aangezien de meeste restaurants en coffeeshops alleen een westers ontbijt of koffie en toastsets serveren. Een optie kan zijn gyudon-restaurants die vaak eenvoudige Japanse ontbijtsets aanbieden tegen lage prijzen.

 

Voor de meer avontuurlijke gasten zijn de sushi-restaurants bij de Tsukiji Markt en op Toyosu Markt vanaf de vroege ochtend geopend en bieden ze verse sushi als ontbijt. Hoewel er in Tsukiji een handvol sushi-restaurants zijn die 24 uur per dag geopend zijn, sluit een grote meerderheid van de restaurants halverwege de middag.

 

Plaats een Opmerking

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *