De afgelopen jaren is Zuid-Korea beter bekend geworden vanwege vernieuwende technologie en niet vanwege het lekkere eten. Dankzij delicatessen zoals kimchi, die een wereldwijde sensatie is geworden, beginnen de dingen echter te veranderen. Hier is een lijst met Zuid-Koreaanse gerechten die je moet proberen.

 

Bulgogi (gemarineerde rundvleesbarbecue)

Een sappig, hartig gerecht van gegrild gemarineerd rundvlees, bulgogi is een van de meest populaire Koreaanse gerechten over de hele wereld. Het werd gerangschikt als het 23e heerlijkste gerecht ter wereld volgens het lezersonderzoek van CNN Travel in 2011. Het wordt vaak gegrild met knoflook en gesneden uien om het vlees smaak te geven. Door middel van een blaadje sla kan het vlees als een wrap opgegeten worden. Bulgogi wordt traditioneel ook gegeten met ssamjang (een dikke, rode pittige pasta).

 

Recept: Heerlijke Koreaanse bulgogi

 

Bulgogi

 

Heotteok (zoete stroperige pannenkoeken)

Bekend als een zoetere versie van de westerse pannenkoek, heotteok, of soms gespeld als hoddeok, is een populair Koreaans straatvoedsel, vooral tijdens het winterseizoen. Het is in wezen plat, rond deeg dat gevuld is met een mengsel van kaneel, honing, bruine suiker en kleine stukjes pinda en gekookt op een bakplaat. De delicatesse heeft een knapperige buitenkant en een zachte binnenkant en een onweerstaanbare smaak.

 

Recept: Heotteok (Engels)

 

Samgyeopsal (reepjes varkensvlees)

Een van de meest populaire Koreaanse gerechten in Zuid-Korea, samgyeopsal, bestaat uit gegrilde plakjes buikspek die niet gemarineerd of gekruid zijn. Ze worden vaak gedoopt in kruiden gemaakt van zout en peper vermengd met sesamzaadolie en vervolgens in sla gewikkeld, samen met gegrilde plakjes knoflook, gegrilde plakjes ui, geraspte groene uien en kimchi. Het is een van de meest voorkomende gerechten die in elk Koreaans restaurant over de hele wereld te vinden zijn.

 

Recept: Samgyeopsal

 

Jjajangmyeon (noedels in zwarte bonensaus)

Jjajangmyeon zijn noedels in een zwarte bonensaus. Chewy noodles en vette zwarte saus zijn een match made in noodle heaven. Hoewel het van oorsprong Chinees is, is dit gerecht het meest populaire afhaalartikel in Korea en zo geliefd bij Koreanen als kimchi.

 

Recept: Heerlijke jjajangmyeon

 

Jjajangmyeon

 

Japchae (roergebakken noedels)

Japchae, vaak geserveerd als bijgerecht tijdens lunch of diner, is een traditionele Koreaanse noedelschotel bestaande uit geroerbakte zoete aardappel, dun gesneden groenten, rundvlees en een vleugje sojasaus en suiker. Afhankelijk van de chef worden extra ingrediënten zoals champignons aan de mix toegevoegd. Japchae staat bekend om zijn zoete en volle smaak en zijn zachte maar licht kauwende textuur.

 

Recept: Authentieke Koreaanse Japchae

 

Kimchi (gefermenteerde groenten)

Een van de oudste en waarschijnlijk de meest essentiële gerechten in de Koreaanse keuken, Kimchi is een pittig en zuur gerecht bestaande uit gefermenteerde groenten. Het wordt bereid met verschillende soorten ingrediënten, maar het meest voorkomende hoofdingrediënt is kool. Kimchi is populair bij buitenlanders vanwege de unieke smaak, de hoge voedingswaarde, het vezelgehalte en het lage caloriegehalte. Voor Koreanen is het echter het populairst vanwege de aanzienlijke culturele waarde. Zonder kimchi wordt het diner als onvolledig beschouwd.

 

Kimchi

 

Tteokbokki (pittige rijstcakejes)

Tteokbokki is een veel voorkomend pittig Koreaans gerecht gemaakt van cilindrische rijstcakejes, driehoekige viscakejes, groenten en zoete rode chilisaus. Het wordt vaak verkocht door pojangmacha (straatverkopers). Mensen genieten van tteokbokki vanwege de combinatie van pittige en zoete smaken.

 

Recept: Tteokbokki

 

Soondubu-jjigae (zachte tofu stoofpot)

Geserveerd in een grote stenen kom, is soondubu-jjigae een veel voorkomende pittige Koreaanse stoofpot die over het algemeen wordt gemaakt van dubu (tofu), groenten, champignons, zeevruchten, rundvlees of varkensvlees en gochujang (chilipasta). Afhankelijk van de chef en de regio worden sommige ingrediënten verwijderd, vervangen of toegevoegd aan de mix. Hoewel er verschillende variaties bestaan, wordt traditioneel een rauw ei op de stoofpot geplaatst en met de soep gemengd voordat het wordt opgediend om het gerecht extra smaak te geven.

 

Recept: Koreaanse Soondubu-jjigae (Engels)

 

Bibimbap (gemengde rijst)

Bibimbap is in wezen een kom met gemengde ingrediënten waaronder, maar niet beperkt tot, rijst, namul (gekruide en gesauteerde groenten), champignons, rundvlees, sojasaus, gochujang (chilipeperpasta) en een gebakken ei. De ingrediënten in bibimbap verschillen per regio en de beroemdste versies van het gerecht zijn te vinden in Jeonju, Tongyeong en Jinju.

 

Recept: Lekkere Bibimbap

 

Koreaanse Bibimbap

 

Seolleongtang (ossensoep)

Seolleongtang, een traditionele hete Koreaanse soep gemaakt van ossenbotten, ossenvlees en briskets, is een lokaal gerecht van Seoul, vaak gekruid met zout, gemalen zwarte peper, gehakte groene uien of gehakte knoflook naar smaak van de consument. De bouillon heeft een melkwitte, troebele kleur en wordt vaak met rijst gegeten. Seolleongtang staat bekend om zijn zachte maar taaie textuur en smaakvolle bouillon en is te vinden in de meeste Koreaanse restaurants in Seoul.

 

Recept: Koreaanse Seolleongtang (Engels)

 

Haemul Pajeon (pannenkoek met zeevruchten)

Een versie van pajeon, een pannenkoekachtig Koreaans gerecht dat voornamelijk wordt gemaakt met groene uien, eierbeslag, tarwebloem en rijstmeel, haemul pajeon introduceert zeevruchten aan de gewone pannenkoek. Gebruikelijke ingrediënten voor zeevruchten zijn onder meer oesters, garnalen, inktvis en venusschelpen. Haemul pajeon wordt over het algemeen als hoofdgerecht gegeten en staat bekend om zijn zachte en taaie textuur en de mix van zeevruchtensmaken.

 

Recept: Authentieke Haemul Pajeon (Engels)

 

Samgyetang (ginseng-kippensoep)

Samgyetang, vooral in de zomer een veel voorkomend gerecht, is een traditionele soep gemaakt van kip, knoflook, rijst, lente-ui, Koreaanse jujube, Koreaanse ginseng en kruiden. Het is bekend dat het een hoge voedingswaarde heeft. Het staat niet alleen bekend om zijn gezonde inhoud, maar is ook populair vanwege zijn romige en vlezige smaak.

 

Recept: Hartige Samgyetang (Engels)

 

Samgyetang - Kippensoep met ginseng

 

Soondae (bloedworst)

Soondae, of soms gespeld als sundae, is een uniek Koreaans gerecht gemaakt van varkensdarmen gevuld met verschillende ingrediënten zoals noedels, varkensbloed en gerst. Versies van soondae verschillen in vulling en verpakking, en worden vaak anders bereid per provincie of stad in Zuid-Korea. Niettemin, hoewel de recepten verschillen, is elke soondae taai aan de buitenkant en zacht en smaakvol aan de binnenkant, waardoor een interessante mix van texturen en smaken ontstaat.

 

Naengmyeon (koude boekweitnoedels)

Naengmyeon is een gewone koude Koreaanse noedelschotel die bestaat uit lange, dunne noedels, komkommers, plakjes Koreaanse peer, plakjes rundvlees en een hard gekookt ei. De noedels worden vaak gemaakt van boekweit, aardappelen en zoete aardappelen, maar kunnen ook worden gemaakt van arrowroot en kudzu, afhankelijk van het type naengmyeon. Het is vooral in de zomer een populair gerecht om af te koelen onder de verzengende hitte en vochtige lucht in Zuid-Korea.

 

Recept: Naengmyeon (Koude boekweitnoedels)

 

Hobakjuk (pompoenpap)

Hobakjuk, een zoet en korrelig gerecht, is een traditionele Koreaanse pap gemaakt van gestoomde pompoen en kleefrijst die in water is gedrenkt. Hoewel het uiterlijk eenvoudig is, is het dankzij de pompoen buitengewoon zoet en smaakvol. Het is een populaire maaltijd tijdens het ontbijt, en het is vaak een perfecte maaltijdkeuze voor mensen die onwel zijn en geen zware maaltijden kunnen eten. Het wordt zowel warm als koud geserveerd, maar is het lekkerst als het warm is.

 

TIP – Neem ook een kijkje bij de 10 beste streetfoods in Seoul

 

Plaats een Opmerking

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: