De Indonesische keuken is een van de meest levendige en kleurrijke ter wereld, vol intense smaken. Een van de redenen waarom Indonesische gerechten zo smaakvol zijn, is vanwege de veelheid aan verse kruiden en specerijen die worden gebruikt.

 

De Indonesische keuken wordt beïnvloed door de vele verschillende inheemse etnische groepen en culturen die deze eilanden de afgelopen eeuwen hebben doorkruist, op dezelfde manier is het eten uit de Filippijnen gekenmerkt door een gevarieerde geschiedenis. Een van de sterkste invloeden was van de Chinese immigranten in de 14e eeuw, gevolgd door daaropvolgende Spaans / Portugese handelaren en later de Nederlandse kolonisten vanaf de 19e eeuw.

 

Als zodanig is er niet echt één uniforme “Indonesische keuken”, omdat verschillende gebieden en volkeren in het hele land hun unieke kookmethodes hebben, grotendeels bepaald door hun klimaat. Zo komt de Padang-keuken uit de koude hooglanden waardoor er veel kruiden en chili worden gebruikt. Javaans eten is daarentegen vaak zoeter omdat het gebied in de koloniale jaren veel suiker produceerde.

 

Nasi Goreng (Gebakken Rijst)

Als je een Indonesische gids over eten leest, is waarschijnlijk een van de beroemdste gerechten die ze zullen noemen Indonesische gebakken rijst, beter bekend als nasi goreng. Hoewel het gewoon gebakken rijst met een wok en tal van zoute smaakmakers is, is deze eenvoudige, warme en vers bereide maaltijd op één bord een populair straatvoedsel in heel Indonesië.

 

De rijst wordt roergebakken, vaak in een beetje margarine en olie, op smaak gebracht met geplette chili sambal en knoflook en de ingrediënten en vervolgens gemengd met ketjap manis wat de gebakken rijst zijn unieke Indonesische touch geeft. Je zult echt genoeg nasi goreng eetstalletjes vinden, zowat overal waar je kijkt in Jakarta en in heel Indonesië. Mijn favoriete versie is om nasi goreng te bestellen met een gebakken ei – voor mij is dit het ultieme Indonesische gerecht.

 

Nasi Goreng
Nasi Goreng (Gebakken Rijst)

 

Mie Goreng (Gebakken Noedels)

Mie goreng zijn Indonesische roergebakken noedels, meestal bereid met gele noedels. Hoewel Chinese invloeden, heeft mie goreng in Indonesië een duidelijke Indonesische smaak, meestal met een flinke klodder sambal chilisaus in het mengsel.

 

De gele noedels worden geroerbakt in een hete wok met veel olie, knoflook, ei en een combinatie van extra ingrediënten, zoals kool, tomaten, kailan, uien en vlees naar keuze. Mie goreng is algemeen verkrijgbaar als een Indonesisch straatvoedselgerecht en wordt in de volksmond ook gemaakt met Indomie-instantnoedels.

 

Rendang (Rundvlees)

Toen CNN een enquête liet invullen om de beste gerechten ter wereld te vinden, was de Indonesische rendang het gerecht dat op nummer 1 stond. Hoewel sommige dingen op de lijst (chips?) twijfelachtig zijn, vind ik het prima dat rendang de winnaar is. Rendang is echt een buitengewoon heerlijk Indonesisch gerecht.

 

Rendang, vaak gemaakt met rundvlees, is een gerecht dat zijn oorsprong vindt in het westelijke deel van Sumatra van de Minangkabau-bevolking en dat vaak wordt geserveerd in de restaurants van Nasi Padang. Rendang is populair in heel Indonesië en ook in Maleisië en Singapore.

 

Er zijn twee hoofdvariaties van rendang, een die vrij droog is (dit is vermoedelijk de originele authentieke versie), met alle kruiden op het vlees gecoat, en een andere die meer een curryjus heeft. Beide zijn fantastisch, afhankelijk van je voorkeur; Ik denk niet dat ik een favoriet kan kiezen.

 

Om rendang te maken, worden kruiden zoals kaneel, steranijs, kardemom en droge pepers, knoflook en sjalotten met het vlees gekookt. Waar de recepten verschillen van andere curries, is dat een van de belangrijkste ingrediënten gedroogde kokosnoot is, die de rendang-curry een korrelige textuur van de droge kokosnoot geeft, vermengd met alle ongelooflijke kruidenaroma’s.

 

Rendang (rundvlees)
Rendang (rundvlees)

 

Sate Ayam / Sate Kambing

Ik heb veel verschillende soorten saté gehad in Zuidoost-Azië, maar er is niets dat te vergelijken is met echte Indonesische saté; Naar mijn mening vind je enkele van de absoluut beste saté in Azië in Indonesië. in Indonesië vind je veel verschillende soorten en variëteiten saté, maar twee van de meest voorkomende varianten in Jakarta zijn saté ayam (kipsaté) en saté kambing (geitenvlees-sate).

 

Een van de meest voorkomende recepten is het vlees dat wordt gemarineerd in zoete ketjap manis-sojasaus, voordat het wordt geprikt. Ik denk dat de belangrijkste reden waarom Indonesische saté zo lekker is, is omdat de vleespennen meestal worden gegrild op een extreem heet houtskoolvuur, zodat het vlees snel kookt, terwijl het rokerig en sappig blijft.

 

Sate Ayam
Sate Ayam

 

Babi Pangang (Gegrild / Geroosterd Varkensvlees)

In een opwelling besloot ik te gaan eten in een restaurant in Jakarta dat Batak-eten serveerde, uit de regio Lake Toba op Sumatra. Een van de traditionele Batak-gerechten is iets dat babi pangang wordt genoemd, een soort gegrild of geroosterd varkensvlees.

 

Naar mijn mening kan babi pangang op veel verschillende manieren naar gegrild varkensvlees verwijzen, maar de versie die ik had was lekker zout, en had de meest ongelooflijke grillvuur-geroosterde smaak van zowat elk gegrild varkensvlees dat ik ooit heb gehad. En bovendien was het varkensvlees zelf ongelooflijk goed gemarmerd, niet te vet, maar met een geweldige verhouding, dus het was nog steeds sappig.

 

Bakso (Indonesische Gehaktballetjes)

Een van de meest verkrijgbare straatvoedsel-gerechten (en ook in restaurants) en geliefd bij bijna iedereen, inclusief president Barack Obama die enige tijd in Jakarta opgroeide, is bakso (of ook wel bekend als baso), Indonesische gehaktballen.

 

Er zijn twee hoofdversies van bakso beschikbaar, de ene is de Chinese stijl en de andere is de meer lokale Indonesische stijl – beide zijn heerlijk. Het recept voor bakso bevat meestal gehakt gemengd met wat tapiocazetmeel – en het is het tapiocazetmeel dat de gehaktballen hun veerkrachtige en verslavende textuur geeft.

 

Je kunt meestal zelf je noedels kiezen, van dunne witte rijstnoedels tot gele eiernoedels (ik ben een fan van eiernoedels), en de bakso wordt dan geserveerd met de noedels en soep, of droog met soep aan de zijkant . Dit is een niet-pittig Indonesisch gerecht, maar er zijn altijd pepers en smaakmakers die je aan je eigen kom kunt toevoegen.

 

Bakso (Indonesische Gehaktballetjes)
Bakso (Indonesische Gehaktballetjes)

 

Sate Padang

Sate Padang is zo’n uniek (en heerlijk) type Indonesische saté dat ik het in dit artikel als een gerecht op zichzelf moest opnemen. Oorspronkelijk uit Padang, een provincie voor voedselliefhebbers aan de westkust van Sumatra, lijkt Sate Padang een cultstatus te hebben onder voedselliefhebbers – en nadat ik mijn eerste bord had gegeten, begrijp ik volledig waarom.

 

De vleespennen, die vaak stukjes rundvlees, rundertong en slachtafval bevatten, worden eerst gemarineerd in een mengsel van kruiden, vervolgens gegrild op hete brandende houtskool, en tenslotte worden ze vaak geserveerd op in plakjes gesneden gecomprimeerde rijstcake, ketupat genaamd, en vervolgens bedekt met een dikke bruin gekleurde saus, en besprenkeld met knapperige sjalotjes. Het resultaat van Sate Padang is niet het mooiste gerecht dat je ooit zult zien, maar de smaak is ongelooflijk.

 

Gado Gado (salade met pindasaus dressing)

Gado gado, een salade van groenten en samengeperste rijst, gemaakt met een dressing van pindasaus (of cashewnoten saus), is een van de meest voorkomende Indonesische gerechten die op straat verkrijgbaar zijn. Hoewel technisch gezien een salade of mix, is gado gado, vooral als het samengeperste rijstwafels bevat, eigenlijk behoorlijk vullend en kan het worden gegeten als hoofdgerecht of tussendoortje.

 

Wanneer je naar een straatvoedselkar stapt die gado gado serveert, zal de verkoper eerst de pindasaus mengen op een platte, enigszins afgeronde stenen vijzel. Als de saus klaar is, een mengsel van gestoomde groenten zoals taugé en kousenband, samen met tofu, sojabonenkoekjes en soms lontong (samengeperste rijstwafels). De notensaus maakt de salade rijk en hartig, terwijl de groenten een mix van verschillende texturen toevoegen.

 

Gado Gado
Gado Gado

 

Nasi Campur (Gemengde Rijst)

Nasi campur betekent letterlijk alleen gemengde rijst, en in Maleisië verwijst het meestal naar rijst en curry in Maleisische stijl. Maar als je in Jakarta nasi campur noemt, verwijst het vaak naar rijst met een verscheidenheid aan Chinees vlees, zoals char siu, buikspek, gebraden kip of ei, allemaal geserveerd met een zoete pittige saus – vergelijkbaar met de Thaise khao moo daeng.

 

Ik had een paar borden met nasi campur in Jakarta en elke keer was het goed. Een perfect Indonesisch gerecht om te eten als je van rijst en varkensvlees houdt met een zoete en hartige saus.

 

Sambal

Ik moet sambal noemen vanwege het belang ervan in de Indonesische keuken (en mijn persoonlijke liefde en obsessie ervoor), het is een van de belangrijkste componenten van veel Indonesische maaltijden – tijdens het koken of als bijgerecht.

 

Er zijn ongeveer evenveel verschillende recepten of soorten sambal als er eilanden in Indonesië zijn, maar een klassieke sambal kan chilipepers, knoflook, sjalotten en andere lokale ingrediënten bevatten, allemaal gepureerd met een vijzel en stamper. Sommige sambals zijn pittig en zout, andere zijn meer zoet, en sommige sambals zijn gebaseerd op lokale kruiden en specerijen die alleen in die specifieke regio verkrijgbaar zijn.

 

Je vindt sambal op de tafel van zowat elk restaurant in Indonesië waar je eet, en als ze er geen hebben, als je erom vraagt, zullen ze een eenvoudige sambal maken. Voor mij is sambal iets waar ik naar uitkijk om bij elke Indonesische maaltijd te gebruiken. En het is niet alleen omdat ik een chili-liefhebber ben, maar ook omdat ik denk dat de diversiteit en variaties van verschillende sambals een weerspiegeling zijn van hoe divers Indonesische gerechten zijn.

 

Sambal
Sambal

 

Ayam Bakar Taliwang (Gegrilde Kip)

Heb je ooit zelf drie kippen gegeten in één maaltijd? Als je ayam bakar taliwang eet, zijn de gegrilde kippen niet alleen zo goed dat je er misschien drie zelf kunt eten, maar ze zijn ook erg klein omdat het ofwel scharrelkippen zijn of soms lentekippen.

 

Dit type gegrilde kip is afkomstig van het eiland Lombok en is populair bij liefhebbers van pittige gegrilde kip in heel Indonesië. Toen ik zag hoeveel pepers er op mijn ayam bakar taliwang waren aangekoekt, wist ik dat er een levens-veranderende ervaring met gegrilde kip te wachten stond, en dat was waar.

 

De kip zelf was zo smaakvol en niet te mals, maar met net genoeg textuur zodat er bij elke hap steeds meer sap vrijkwam. Maar naast dat het vanaf het begin een smaakvolle kip was, was het ook heerlijk pittig. Ayam Bakar Taliwang is een van de gerechten die je niet wilt missen als je van pittig eten houdt.

 

Ikan Bakar (gegrilde vis)

Zelfs na het eten van ikan bakar, Indonesische gegrilde vis, tientallen keren, kan ik er nog steeds niet over uit hoe lekker het is. Gegrilde vis is een van mijn favoriete dingen om over de hele wereld te eten, maar ik ben er vooral dol op in Indonesië. Net als veel van de gegrilde gerechten in de Indonesische keuken, wat ik leuk vind aan ikan bakar is dat het wordt gegrild boven een zeer heet houtskoolvuur en snel wordt gegrild, waardoor het een werkelijk ongelooflijke rook/vuursmaak krijgt.

 

Er zijn veel verschillende soorten ikan bakar, maar meestal wordt de vis vlinder gesneden zodat hij plat ligt, dan wordt hij ingewreven in een sambalsausmarinade en dan wordt hij gegrild. Ikan bakar wordt vervolgens geserveerd met ketjap manis of een verscheidenheid aan verschillende sambal chilisauzen en rijst.

 

Ikan Bakar
Ikan Bakar

 

Nasi Padang (Padang rijstcurry)

Waarschijnlijk een van de beroemdste maaltijden die met Indonesië wordt geassocieerd, is Nasi Padang, een mix van rijst en bijgerechten, oorspronkelijk afkomstig uit Padang in het westen van Sumatra. Ik heb Nasi Padang op deze voedsellijst gezet omdat het een belangrijk Indonesisch gerecht is.

 

Tijdens mijn eerste reis naar Sumatra in 2011, at ik Nasi Padang en ik zal nooit vergeten hoe sensationeel smaakvol het was. Tot op de dag van vandaag is Nasi Padang een van mijn favoriete maaltijden in de hele wereld. Padang-eten staat erom bekend dat het op smaak wordt gebracht met verse currypasta’s die ingrediënten bevatten zoals laos, kurkuma, kaffir-limoenblaadjes, knoflook, sjalotten en veel kruiden, gecombineerd met rijke curries en kokosmelk.

 

Er zijn twee manieren waarop Nasi Padang wordt geserveerd. Als je naar een kleine eetkraam gaat, krijg je meestal een bord rijst voorgeschoteld en kun je kiezen uit de verscheidenheid aan verschillende gerechten die je op je bord kunt plaatsen (in het Indonesisch wordt het pesan genoemd). Maar als je naar een meer gevestigd overdekt Nasi Padang-restaurant gaat, zullen ze je ongeveer 20 verschillende gerechten op je tafel serveren, en je kiest de gerechten die je wilt, waarbij je alleen betaalt voor de gerechten die je eet (dit wordt hidang genoemd).

 

Nasi Padang
Nasi Padang

 

Bakao en Kopi

Indonesië is zo’n dominante koffieproducent, en als je in Indonesië bent, sta je voor heerlijke koffie. En er is bijna niets dat ik kan bedenken dat beter past bij koffie dan een vers gestoomde bapao, of de Indonesische variant van een Chinese baozi.

 

Naast een overvloed aan luxe artisanale moderne coffeeshops in heel Jakarta, zijn er ook enkele uitstekende traditionele winkels (kopitiams). Een van de plaatsen die ik probeerde, gelegen in Kelapa Gading, zag er van buiten vrij gewoon uit, maar ik was onder de indruk van de zachte, naar zwarte chocolade smakende koffie die ze serveerden.

 

Broodjes Bapao
Broodjes Bapao

 

Nasi Bali / Babi Guling (Geroosterd Varkensvlees)

Bijna elke regio van Indonesië heeft zijn eigen unieke mix van rijst die wordt gegeten met een verscheidenheid aan bijgerechten. Het eiland Bali, met zijn voornamelijk hindoeïstische bevolking, heeft een unieke variëteit aan voedsel, vooral omdat varkensvlees (in tegenstelling tot andere delen van Indonesië afgezien van de Chinese en christelijke bevolking) populair is.

 

De Balinese keuken maakt gebruik van veel smaakvolle specerijen en kruiden zoals gember, knoflook, sjalotten en een overvloed aan chilipepers. Een van de bekendste gerechten op Bali is babi guling, geroosterd krokant varkensvlees.

 

Babi Guling
Babi Guling

 

Pepes (Pakketje van Bananenbladeren)

Pepes lijkt erg op Thaise aeb, maar het is de Indonesische versie van een assortiment van vis, vlees of tofu, gemengd met veel gezonde kruiden en specerijen, verpakt in een bananenbladpakketje en gestoomd of gegrild.

 

Oorspronkelijk een Sundanees gerecht uit het westelijke deel van Java, enkele van de meest voorkomende versies van pepes zijn kip, verschillende soorten vis, tofu of paddenstoelen, gemengd met sjalotten, knoflook, chilipepers, kurkuma, kandelaar en citroenbasilicum. Wat ik zo leuk vind, is dat de ingrediënten, aangezien ze allemaal in een bananenblad zijn gewikkeld en gekookt, allemaal heel goed in elkaar passen, maar ook het bananenblad een extra groene essence geeft aan alles wat erin wordt gekookt.

 

Tempé (gefermenteerde soja)

Tempé (dat ook wel als tempe wordt gespeld) is een geconserveerde sojabonencake, die een beetje lijkt op tofu, maar er worden hele sojabonen gebruikt en gefermenteerd in de vorm van een brood. Tempé is erg voedzaam en het zit boordevol eiwitten en vezels.

 

Een van de meest voorkomende manieren waarop tempé wordt gekookt, is gefrituurd of gebakken. Het kan als tussendoortje worden gegeten, of als onderdeel van een grotere maaltijd, en voor extra smaak in sambal chilisaus worden gedoopt. Voor mij heeft tempé vaak een licht zure smaak en een zetmeelrijke textuur. En ook vanwege het eiwitgehalte en de vitamines is het een uitstekende vleesvervanger, dus het is een favoriet Indonesisch vegetarisch voedsel.

 

Tempé
Tempé

 

Ayam Goreng

Is er een land ter wereld waar niet van gefrituurde kip wordt genoten? De gefrituurde kip, die in Bahasa Indonesia bekend staat als ayam goreng, is overheerlijk en wordt geserveerd met sambal chilisaus om het in te dopen.

 

Ayam kampung, of dorpskippen, zijn de kippen in landelijke stijl met vrije uitloop die populair zijn in Indonesië en vaak worden gebruikt bij het maken van Indonesische kip in lokale stijl. De kippen, hoewel klein, maken hun grootte zeker goed met hun smaak. In tegenstelling tot dikke kippen die soms te mals en kunstmatig sappig kunnen zijn, zijn ayam kampung de kippen die een lichte rubberen textuur hebben, maar bij elke kauw komt er steeds meer smaak.

 

Voor veel soorten Indonesische gefrituurde kip is de kip niet zwaar gepaneerd of gehavend, maar gemarineerd in veel gepureerde knoflook en sjalotten, licht gehavend en gefrituurd tot een goudbruine knapperigheid. Wat ik zo leuk vind aan Indonesische gefrituurde kip, is dat al die smaak in de kip zit in plaats van in het beslag.

 

Ayam Goreng
Ayam Goreng

 

Ikan Goreng (Gefrituurde Vis)

Samen met ikan bakar (Indonesische gegrilde vis), is ikan goreng een andere veelgebruikte manier om verschillende soorten vis en zeevruchten te bereiden. Er zijn waarschijnlijk honderden verschillende soorten vis die kunnen worden gebruikt om ikan goreng te maken, maar een gefrituurde visdelicatesse uit de Sundanese keuken is gefrituurde zoetwatergoerami. De vis wordt soms zo gesneden dat er meer van de huid aan de olie wordt blootgesteld, en vervolgens gefrituurd zodat de huid en de buitenste lagen van de vis helemaal knapperig zijn.

 

Als je van vis houdt, is gebakken vis in Indonesië, die samen met rijst en sambal wordt gegeten, een absoluut heerlijke maaltijd of als begeleiding bij een volledige maaltijd met zeevruchten.

 

Durian (Het Stinkende Fruit)

Ik kon durian gewoon niet van deze voedselgids weglaten, omdat ik denk dat het een van de ultieme natuurlijke producten in de hele wereld is. Het wordt zeker beschouwd als de koning van de vruchten in Indonesië. Jakarta heeft niet voor niets de bijnaam “de Grote Durian”.

 

Rond Jakarta vind je een overvloed aan verse durian, waarvan er vele afkomstig zijn uit Medan of Palembang, of andere eilanden. Naast het eten van een verse durian, zijn er ook veel verschillende durian-lekkernijen, zoals duriancake, durian-ijs en het zeer populaire en verfrissende es campur durian, gemengd schaafijs met durian-smaak.

 

Siomay (knoedels)

Siomay is een populaire Indonesische snack die zijn oorsprong vindt in China, maar is omgetoverd tot een Indonesisch gerecht. Typische verkopers die siomay verkopen, hebben een kar vol met verschillende ingrediënten, waaronder siomay, tofu en een verscheidenheid aan viskoekjes en gevulde items. Siomay kan worden gemaakt met vis of soms met garnalen of varkensvlees.

 

De siomay wordt op een bord geserveerd en de Indonesische smaak is dat ze worden geserveerd met een zoete en hartige pindasaus en wat sambal om de pittigheid op te krikken.

 

Siomay
Siomay

 

Pempek (viskoekjes)

Een van de lekkerste Indonesische gerechten afkomstig uit Palembang (in het zuiden van Sumatra), pempek, is een uniek soort viskoek die ook erg populair is als snack in Jakarta.

 

Het recept voor de viskoekjes of visballetjes bevat niet alleen gepureerde vis, maar ook tapiocazetmeel om het een taaie, veerkrachtige textuur te geven. De pempek worden dan meestal gefrituurd (hoewel je ze ook gegrild kunt krijgen) en geserveerd met noedels en een saus die zoet, zout en zuur is. Erg lekker!

 

Rawon (runderstoofpot)

Een andere traditionele Indonesische keuken, oorspronkelijk afkomstig uit Oost-Java, is rawon, een zwart gekleurde runderstoofpot. Toen ik voor het eerst rawon proefde, werd ik meteen verliefd en wist ik dat ik meer wilde weten over dit voortreffelijke en interessante gerecht.

 

Naast stukjes rundvlees is een van de belangrijkste ingrediënten bij het koken van rawon keluak (of kluwak), een noot die ik eerder in een Peranakan-gerecht had gegeten. Keluak heeft een smaak die doet denken aan donkere chocolade, maar meer nootachtig, zelfs met een vleugje roggesmaak. Rundvlees rawon wordt geserveerd als soep met rijst en aangevuld met jonge taugé, een scheutje limoen en sambal.

 

Rawon
Rawon (Runderstoofpot)

 

Martabak Manis (zoete martabak)

Misschien wel een van de gekste desserts die ik ooit in mijn leven heb gezien, martabak manis is een zoete wafelachtige cake, die is gesmoord in boter (of margarine), suiker, kaas, chocolade of een verscheidenheid aan andere vullingen naar keuze, en gegeten als een kruising tussen een pannenkoek en een verjaardagstaart. Het is krankzinnig.

 

Ik ben niet echt een zoetekauw, maar martabak manis is absoluut een van de beroemdste Indonesische desserts, en omdat het zo gek is, is het iets dat je niet mag missen als je in Jakarta bent.

 

Martabak Manis
Martabak Manis (zoete martabak)

 

Soto Betawi (Jakarta Soep)

Jakarta is de grootste stad van Indonesië en de mensen die in Jakarta wonen, komen uit de verste regio’s en eilanden van het land. Het eten weerspiegelt dit direct, en als je door de straat loopt, vind je een restaurant met Padang-eten, Manado-eten, snacks uit Oost-Java, en de lijst gaat maar door.

 

Maar als er één gerecht is dat populair is, van eigen bodem in Jakarta, dan is het soto betawi, letterlijk ‘Jakarta soep’. Soto in Indonesië is een soort soep, en elke regio van Indonesië heeft zijn eigen versie, en Betawi zijn de mensen van Batavia, de Nederlandse koloniale naam voor Jakarta.

 

Soto Betawi wordt meestal bereid met rundvlees, dat wordt gekookt met aromatische kruiden zoals citroengras en Indonesische laurierblaadjes, en op smaak wordt gebracht met laos, knoflook en sjalotten, en tenslotte wordt vaak een combinatie van zowel verse koemelk als kokosmelk toegevoegd om de soep romig te maken. De soep wordt meestal geserveerd in een kom, gegarneerd met wat knapperig gebakken sjalotjes en gegeten met een bord rijst en wat Indonesische augurken (bekend als acar). Het eten van Soto Betawi toen ik in Jakarta was, was voor mij een van de culinaire hoogtepunten. Het is echt een ongelooflijk gerecht dat je niet mag missen.

 

Ontdek Ook Deze Wereldkeukens:

 

 

Plaats een Opmerking

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *