Als je aan de Japanse keuken denkt, denk je misschien aan rauwe vis en zeewier. En bij de Italiaanse keuken denk je waarschijnlijk aan pasta, risotto en veel kaas. Maar Amerikaans eten is minder gemakkelijk te definiëren – de Verenigde Staten is een smeltkroes van culinaire invloeden. Daarom hebben wij een lijst samengesteld met de beste Amerikaanse gerechten waarvan sommigen alleen in bepaalde staten te krijgen zijn.

 

Pulled pork, macaroni met kaas, bagels, hot dogs en kreeftbroodjes zijn klassieke Amerikaanse gerechten die je gemakkelijk kunt associëren met een staat of regio. North Dakota maakt uitstekende aardbeien-rabarbertaarten, en West Virginia heeft geweldig maïsbrood.

 

Amerikaanse Pannenkoeken

We hebben pannenkoeken over de hele wereld gegeten in tientallen steden, waaronder Athene, Amsterdam (uiteraard), Osaka, Riga en Taipei. Sommige waren zoet, andere waren hartig. Ze waren allemaal goed, maar geen enkele was hetzelfde als de donzige stapels pannenkoeken, vaak geserveerd met ahornsiroop, in Amerika.

 

American Pancakes hebben een speciaal plekje in ons hart. Of ze nu groot en breed zijn of de vorm hebben van zilveren dollars, het maakt ons niet uit zolang ze bedekt zijn met boter en besprenkeld met ahornsiroop. Dat gezegd hebbende, we vinden het prima als ze in plaats daarvan gevuld zijn met chocoladeschilfers of bosbessen.

 

Amerikaanse pannenkoeken

 

Enchilada’s

De enchiladas die je in Arizona vindt hebben vaak een rode saus en ze zijn niet overdreven pittig. Dus als je op zoek bent naar een gerecht dat mild is maar toch boordevol smaak, dan is dit een geweldige optie.

 

Bagels

Het eten van een bagel als ontbijt is een traktatie die we overal in de VS en op internationale bestemmingen zoals Montreal, Boedapest, Vilnius en Shanghai hebben genoten. Er gaat echter niets boven het eten van deze hartige sandwich in New York City, met toppings als heerlijke verse zalm.

 

New Yorkers begonnen een eeuw geleden met het maken van bagel sandwiches met ingrediënten uit Polen, gerookte zalm uit Noorwegen en roomkaas geproduceerd in de VS. Deze smeltkroes van een maaltijd is nog steeds populair en is wat we willen eten als ontbijt bij Amerikaanse delicatessenwinkels.

 

Amerikaanse bagel met zalm

 

Gefrituurde Meerval

Terwijl de zoetwaterlichamen van Arkansas vol zitten met het hoofdbestanddeel van de staat, stellen de autoriteiten een dagelijkse limiet voor veel meervalsoorten om ervoor te zorgen dat de beken en meren hun overvloed behouden. In restaurants vind je de gefrituurde vis vaak gepaneerd met een mengsel van bloem, maïsbrood en kruiden.

 

Biscuits

Als je de Britse variant van een biscuit gewend bent dan kun je voor een veressing komen te staan als je een zoete versie verwacht. Wat Britten biscuits noemen, worden in Amerika koekjes genoemd, terwijl Amerikaanse biscuits meer lijken op Britse scones.

 

Nu we je grondig in de war hebben gebracht, onthoud dat een Amerikaanse biscuit een hartig, schilferig brood is, gemaakt met bakpoeder, bloem, melk, zout en bakvet. Denk er ook aan om jam aan je Biscuit toe te voegen, tenzij je deze vult met eieren, ontbijtvlees of gebakken kip.

 

Terwijl we uitstekende koekjes hebben gegeten in Amerikaanse steden als Philadelphia en San Francisco, is het Amerikaanse Zuiden het epicentrum voor dit iconische brood. We zijn vooral onder de indruk van de kwaliteit en kwantiteit van de koekjes in zowel Charleston als Nashville.

 

Amerikaanse Gerechten - Knapperige biscuit

 

Buffalo Wings

Gevierd op een jaarlijks festival en geserveerd in pubs in de stad, zijn Buffalo Wings tegenwoordig productiever in hun thuisstad dan toen Teressa Bellissimo ze voor het eerst serveerde in The Anchor Bar in 1964. Hoewel het de vraag is of Bellissimo het concept van wings frituren daadwerkelijk heeft uitgevonden, zijn The Anchor Bar en Buffalo voor altijd verbonden met het Amerikaanse barvoedsel. Buffalo wings zijn meestal bedekt met een peperige, boterachtige en hete saus.

 

De meeste inwoners van Buffalo hebben een favoriete plek om wings te eten. Velen geven de voorkeur aan Duff’s, terwijl anderen Elmo’s, Gabriel’s Gate, Bar-Bill en Doc Sullivan kiezen. Ironisch genoeg lijkt niemand de voorkeur te geven aan The Anchor Bar. Bijgerechten van wortelen, bleekselderij en dipsaus met blauwe kaas compenseerden de calorieën – tenminste dat maakten we onszelf wijs terwijl we onze vingers likten van geluk.

 

Buffalo wings

 

Mosselsoep

Wanneer we denken aan het eten van mosselsoep (clam chowder), is het beeld dat in ons opkomt dat van een visser die zich ineengedoken over een hete kom bouillon na het binnenhalen van een vangst op een koude natte dag. We denken ook aan oestercrackers, omdat het verkeerd zou zijn om mosselsoep te eten zonder oestercrackers aan de kom toe te voegen.

 

Hoewel het wordt geassocieerd met New England, is de Amerikaanse mosselsoep een stevige soep die overal aan de oostkust van Amerika wordt geserveerd met één verbindende factor – de mosselen zelf. De mosselsoep van New England is een witte, melkachtige, romige soep, terwijl Portugese immigranten de vervanging van melk door tomaten in de Manhattan-versie inspireerden.

 

Dikke mosselsoep (clam chowder)

 

Kreeftbroodjes

Net zoals Connecticut de koude, sneeuwrijke winters trotseert met een warm broodje kreeft, staat Maine vooral bekend om de koude kreeftenbroodjes. Het verschil: in tegenstelling tot de stomende brokken van Connecticut, wordt Maine-kreeft gekoeld en met mayo en selderij of lente-uitjes in een zeevruchtensalade gegooid die vervolgens over een speciaal broodje wordt gestapeld dat ‘New England’ wordt genoemd.

 

Barbecue

Amerikanen houden ervan hun vlees boven het vuur te koken, of het nu boven een hete grill is of laag en langzaam in een roker. De laatste is zo populair dat het land vier verschillende BBQ-stijlen heeft.

 

Texas – Dit is misschien wel de meest pure van de vier regionale Amerikaanse barbecuestijlen. Texas grillmasters kruiden vlees meestal met een basiswrijving van zout en peper voordat ze het vele uren koken in houtgestookte kuilen. Brisket, soms gerookt van 8 tot 12 uur, is de ster van deze BBQ-stijl.

 

Carolina – Deze benadering serveert (meestal) hele varkens met pittige, azijnsauzen.

 

Kansas City – Barbecue meesters brengen droge rub aan op alle soorten vlees voordat ze worden gerookt en eindigen met zoete barbecuesaus.

 

Memphis – De lokale bevolking bereidt een mengelmoes van barbecue voor van pittig tot droog. Memphis barbecue neemt een middenweg in tussen westerse en kust-BBQ met een divers aanbod, variërend van gerookte ribben en pulled pork tot barbecuespaghetti.

 

Veel mensen beschouwen Texas BBQ als de beste BBQ ter wereld. Na het eten van een runderrib in Texas, begrijpen we hun punt!

 

BBQ groeide op in het noordoosten en overwoog alles wat boven een grill werd gekookt. Zuidelijke barbecuestijlen zijn echter zo populair geworden dat het niet langer moeilijk is om de ‘goede dingen’ in het noorden te vinden. Er is zelfs een koosjere BBQ-verbinding in Brooklyn die langzaam op laag vuur brisket kookt.

 

Vlees op de Amerikaanse barbecue

 

Krabkoekjes

Hoewel Amerikanen niet de eersten waren die hartige cakeachtige pasteitjes met zeevruchten maakten, claimden koks in de Mid-Atlantische regio van het land de krabkoekjes meer dan een eeuw geleden als hun eigen. Het is zover gekomen dat velen dit visgerecht Maryland krabkoekjes noemen in plaats van alleen krabkoekjes.

 

Rond de Chesapeake Bay bereiden koks twee versies voor. Hoewel gefrituurde krabkoekjes gemakkelijk te eten zijn in een hamburgerbroodje, geven wij de voorkeur aan ‘restaurant’ krabkoekjes gemaakt zonder vulstoffen en geserveerd op een bord. We vinden ze vooral lekker als ze gevuld zijn met stukjes lokale blauwe krab en op smaak zijn gebracht met Old Bay Seasoning.

 

Maar krabkoekjes zijn niet alleen in een deel van het land verkrijgbaar. In de buurt van de Gulf Coast in steden als Lake Charles in Louisiana voegen koks pittige Creoolse kruiden en Tabasco toe aan hun krabkoekjes. Verder naar het westen bereiden restaurants in de Pacific Northwest in Portland hun krabkoekjes met lokaal geproduceerd zoet Dungeness-krabvlees.

 

Krabkoekjes

 

Macaroni & kaas

Macaroni en kaas lijkt zo eenvoudig om te maken aangezien het in heel Amerika door ouders aan hun kinderen gegeven wordt door Kraft-dozen te openen en eenpansmaaltijden te maken. Meer ijverige koks combineren macaroni-pasta met kaassaus, soms met gehakte hotdogs en een broodkruimelkorst. Dan zijn er chef-koks die meer verheven versies maken met toegevoegde voedingsmiddelen zoals kreeft in grote restaurants.

 

Een diepe duik in de Amerikaanse voedselgeschiedenis onthult dat dit kaasachtige pastagerecht al twee eeuwen deel uitmaakt van de Amerikaanse keuken sinds de grondlegger Thomas Jefferson het concept terugbracht naar Monticello vanuit Europa.

 

Amerikaanse macaroni met kaas

 

Modder taart

Vernoemd naar de donkere en stroperige modder die langs de rivier de Mississippi stroomt, is deze met chocolade gevulde taart de geliefde favoriet geworden onder dessertzoekers in het hele land. De taart is, in tegenstelling tot de cake, gemaakt met een koekjeskorst en de vulling blijft een heerlijke mix van pudding, cake, koekjes, ijs, slagroom en marshmallows. Ondanks de naam is het heerlijk!

 

Tater Tots

Wanneer Amerikanen van een bepaalde generatie of later aan tater tots denken, komen visioenen voor de geest van een schoollunchdame die hotellepels van de bruine geraspte aardappelcilinders op aluminium lunchschalen legt, voor de geest. Het is onvermijdelijk.

 

Doe geen moeite om een ​​echte tater tot te maken in een huis- of zelfs restaurantkeuken. Het is echt niet makkelijk. Dit is een product van grote fabrieken. In feite vond Ore-Ida, een enorm aardappelverwerkings- en diepvriesbedrijf, de tater tot uit als een manier om aardappelkrullen te hergebruiken die anders verloren zouden gaan bij het maken van bevroren frites. Sommige chef-koks proberen ze helemaal opnieuw te maken, terwijl andere chef-koks gewoon de bevroren Ore-Ida-versie bestellen zonder pretentie. Voor ons is dat laatste de slimmere zet.

 

Hamburger

Hamburgers zijn een van de Amerikaanse gerechten die we het meest missen als we niet in de VS zijn. We hebben tijdens onze reizen zoveel slechte hamburgers gegeten dat we de tel zijn kwijtgeraakt. Sommige werden zo zeldzaam geserveerd dat ze rauw waren en andere werden gekookt totdat ze op leer leken. En dan waren er hamburgers bereid met de textuur van gehaktbrood.

 

Hoewel de naam van de sandwich een link heeft met de Noord-Duitse stad Hamburg, verdient Amerika de eer voor het populariseren van die sandwich die gegeten worden bij nationale ketens zoals Shake Shack en In-N-Out Burger, maar ook bij luxe restaurants en lokale vette lepels.

 

Hoewel een hamburger gewoon een sandwich is met vleespasteitjes in een broodje, lopen de opties uiteen, waarbij de meeste restaurants een scala aan eiwitten en toppings aanbieden. Soms bestellen we dikke pub- of restaurantburgers medium rare, met een rood hart. Andere keren ervaren we de sappige vreugde van een geplette burger die medium gekookt is bij Shake Shack, een van onze favoriete hamburgerspots in Amerika.

 

Amerikaanse hamburger

 

Hotdog

Het automerk Chevrolet vatte de iconische status van Hot Dogs samen met een liedje uit de jaren 70 die de worstenbroodjes verbond met honkbal en appeltaarten. Het feit dat Hot Dogs verbonden zijn met Duitsland is niet relevant voor hun populariteit bij honkbalvelden in heel Amerika.

 

Als we aan Hot Dogs denken, denken we meestal aan gegrilde all-beef worsten gegarneerd met pittige mosterd en zoete smaak maar deze versie is slechts het topje van de Hot Dog-hiërarchie.

 

Tijdens onze reizen in de VS hebben we barbecue hot dogs gegeten in Buffalo, jalapeño cheddar hot dogs in Denver en veel te veel hot dogs van de eetkraampjes in New York City om te tellen. Andere regionale variaties zijn half-gerookte worsten in Washington, corn dogs in Dallas en tijuana hot dogs in Californië.

 

Jalapeno hot dog

 

Philadelphia Cheesesteak

Er is geen argument dat de Philly Cheesesteak is uitgevonden in de Stad van Broederliefde – de naam van de stad staat immers in de naam van de sandwich. Er is ook geen argument dat de meest geschikte toppings voor de lang gehakte steak sandwich kaas en gebakken uien zijn.

 

In plaats daarvan concentreert het argument zich op wie de beste Philly Cheesesteak maakt in de thuisstad van de glorieus vette sandwich. Terwijl de meeste lokale bewoners staan ​​​​voor Pat’s King of Steaks (het origineel) en Geno’s Steaks, direct aan de overkant van Pat’s. Anderen stemmen op Jim’s in South Street, Tony Luke’s in South Philly en Dalessandro’s in Manayunk. Er is genoeg om te proberen en je eigen mening te vormen!

 

Gefrituurde kip

Zuid-Amerikanen hebben het concept van het mishandelen van kip niet uitgevonden en gebakken tot knapperige goedheid. Die eer gaat naar slimme Schotten en oude Romeinen voor hen. Het is echter eerlijk om te zeggen dat soulfood-koks in het zuiden van Amerika de kunst van het bereiden van gefrituurde kip, of fried chicken, meer dan onder de knie hebben.

 

De origine van Amerikaanse gefrituurde kip zijn verweven met slaven die West-Afrikaanse kruiden in de mix introduceerden en kolonel Sanders die KFC populair maakte in het hele land en over de hele wereld. Moderne variaties zijn onder meer knapperige chicken sandwiches, kip met wafels, zoete en pittige Koreaanse gefrituurde kip en Nashville’s vurige hete kip.

 

Gefrituurde kip (fried chicken)

 

Chili

Wanneer de meeste mensen denken aan chili (de stoofpot, niet de peper), denken ze aan de chili con carne die wordt gegeten door echte cowboys in ouder Western films. Het is vlezig en pittig en zit boordevol ingrediënten zoals chilipepers, tomaten en soms bonen. Een populair gerecht bij Super Bowl-feesten, het is geweldig, maar het is niet de enige Amerikaanse chili die het eten waard is.

 

Naast minder traditionele chili gemaakt met vlees dat varieert van kalkoen tot hert, zijn er ook variaties met pueblo-chili en Cincinnati chili gemaakt met kaneel en andere exotische kruiden.

 

Appeltaart

Appeltaart is niet alleen de meest populaire taart in Amerika, het is ook een symbool van Amerikanisme. Als mensen iets willen beschrijven dat puur Amerikaans is, zeggen ze dat het “zo Amerikaans als appeltaart” is. Ironisch genoeg is appeltaart, ondanks deze patriottische uitdrukking, niet uitgevonden in Amerika.

 

Nederlanders (hoera!) aten appeltaart, voordat Amerika werd gekoloniseerd. De Britten aten toen ook een versie. Toen Europese kolonisten aan de linkerkant van de vijver appeltaarten begonnen te bakken, werd het dessert meteen een klassieker. In een land van immigranten paste deze bastaard van een toetje precies.

 

Plaats een Opmerking

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *