Voor velen staat de Franse keuken vrijwel synoniem met gastronomie. Frans eten heeft een rijke en uitgebreide culinaire geschiedenis, waaronder rustieke huisgemaakte gerechten, uitgebreide meesterwerken aan het hof en avant-garde Parijse haute cuisine. Daarom hebben we een lijst samengesteld met enkele van onze favoriete Franse gerechten, van Normandië tot de Côte d’Azur (en alles daartussenin).

 

Probeer voor het ontbijt de lekkere boterachtige croissants; voor een meer vullende weekendbrunch zal een traditionele quiche Lorraine zeker in de smaak vallen. Zin in een broodje als lunch? De Provençaalse pan bagnat, hartig met tonijn en olijven, of een decadente croque tartine parisienne (ham-en-kaas met open gezicht met bechamelsaus) is op zijn plaats.

 

Steak tartaar, kikkerbilletjes en escargots zijn veelvoorkomende Franse gerechten tijdens een diner. Als je echter op zoek bent naar iets lichters, zorgt een vegetarische Provençaalse soep of salade Lyonnaise ervoor dat je klaar bent voor een stevig hoofdgerecht.

 

Als je nog ruimte hebt voor een toetje, ga dan voor de appeltaart, crêpes Suzette of een clafoutis bezaaid met sappige, rijpe kersen.

 

Hier zijn onze favoriete Franse gerechten voor elk moment van de dag.

 

Baguette

Je kunt niet naar Frankrijk gaan zonder een klassiek Frans stokbrood te eten. Stokbrood is zonder twijfel het beste brood ter wereld, omdat er geen conserveermiddelen of additieven in zitten zoals brood dat in vele winkels in het buitenland wordt verkocht.

 

Franse baguettes zijn niet bedoeld om lang houdbaar te zijn; ze zijn bedoeld om meteen te worden gegeten. Er is zelfs een Franse broodwet die conserveermiddelen verbiedt, de normen schetst die een stokbrood maken en zegt dat stokbrood vers gebakken moet worden bij de bakkerijen. Franse baguettes hebben een geur van vers uit de oven, een knapperige, knapperige buitenkant en een zachte, lichte binnenkant. Je kunt er van alles op doen en je zult veel interessante combinaties tegenkomen terwijl je door de straten in Frankrijk loopt.

 

Franse gerechten - Baguettes, of stokbroden, in manden

 

Boeuf bourguignon

Boeuf Bourguignon is een iconisch Frans gerecht uit de Bourgogne. Deze heerlijke stoofpot van rundvlees op basis van rode wijn is een echte favoriet van ons. Dauphinoise of Lyonnaise-aardappelen passen er goed bij als ze op het menu staan.

 

Als je je in Bourgondië bevindt, moet je de kans niet missen om het meest bekende gerecht uit de regio te testen, maar wees gewaarschuwd, er zijn enkele vreemde variaties op. Het is mogelijk (uit eigen ervaring) om de slechtste (flauw en geserveerd met spaghetti) en de allerbeste (te veel om op te noemen) Bourguignon op dezelfde dag mee te maken.

 

Boeuf bourguignon

 

Tarte tatin

Tarte tatin is een van de meest iconische Franse gerechten. Laten we beginnen met een klassiek Frans dessert. Dit gebakje (lijkt ondersteboven) bevat fruit (meestal appels) dat wordt gekarameliseerd voordat het wordt gebakken. Het wordt meestal geserveerd met crème anglaise of ijs.

 

Dit is een gerecht dat ze in Frankrijk op school maken en de lerares vertelt hierbij het verhaal over Stephanie Tatin die dit per ongeluk in 1898 maakte – ze probeerde een traditionele appeltaart te maken toen ze per ongeluk de appels te lang in de suiker en boter liet zitten. In een haastige poging om het dessert te redden, legde ze de deegbodem op de bruinbakkende vruchten en plaatste de pan in de oven. Een fout die tot op de dag van vandaag over de hele wereld geliefd is.

 

Tarte tatin

 

Cherry Gateau Baskisch

Het kenmerkende dessert van de regio, gâteau basque, wordt gemaakt door een laag jam of zoete banketbakkersroom tussen twee zandkoekachtige rondjes te plaatsen. Kersenconserven zijn een klassieke vulling – het kiezen van een goede jam maakt het verschil – en het deeg zelf lijkt op een koekjesdeeg, met extra eieren die een meer cakeachtige textuur geven.

 

Het kan ook worden gebakken in een gecanneleerde taartvorm met een verwijderbare bodem; zorg er wel voor dat je de zijkanten insmeert met boter voordat je het erin zet.

 

Cannelés

Cannelés is een klein Frans gebak uit de streek van Bordeaux. Ze smaken een beetje naar geroosterde marshmallows, maar veel beter met een knapperige buitenkant en een zachte, zoete vanille-rum van binnen.

 

Je kent Bordeaux misschien vanwege hun beroemde wijnen, en de oorsprong van de cannelé kan voortkomen uit hun wijnindustrie. Vroeger gebruikten ze eiwitten om wijn te filteren, en van de overtollige eidooiers werden deze kleine cakes gemaakt.

 

Anderen zeggen dat cannelés afkomstig zijn van de inwoners van Bordeaux die in de buurt van de rivier de Garonne woonden en gemorst meel verzamelden van laadruimtes om dit gebak voor arme kinderen te maken.

 

Canneles

 

Bevroren Chocolademousse (Marquise au Chocolat)

Dit dessert – een bevroren of halfbevroren chocolademousse die soms is bedekt met ganache en vervolgens in plakjes is gesneden – kwam waarschijnlijk uit de 17e of 18e eeuw, toen koninklijke banketbakkers groot leefden.

 

Ik verkruimel graag speculaaskoekjes, zoals het merk Biscoff, voordat ik het invries, om knapperigheid en mooie gouden vlekjes toe te voegen, maar alles wat ook werkt met chocolade – van gekonfijte gember tot in rum geweekte rozijnen – past erbij. Het is op zijn best als het half ingevroren of ontdooid is, maar nog steeds koud is.

 

Moules Marinières

Veel cafés en brasserieën serveren dit populaire lunchgerecht. Een grote kom of pan mosselen gekookt in witte wijn met sjalotten en peterselie en geserveerd met brood of frietjes. Het Franse recept voegt geen room toe aan de saus (het heeft het echt niet nodig). Zoals bij de meeste vis- en zeevruchtengerechten op een Frans menu, is een glas Muscadet de perfecte match, maar er wordt ook vaak een biertje naast dit gerecht gedronken.

 

Moules Marinieres

 

Beignets

Beignets worden meestal gezien als een klassiek gerecht uit New Orleans, wat ze ook zijn, maar deze met fruit of crème gevulde gefrituurde gebakjes zijn afkomstig uit Frankrijk. Franse kolonisten brachten beignets mee toen ze in de 17e eeuw naar Acadia in Canada emigreerden, en brachten ze later naar Louisiana toen ze gedwongen werden te verhuizen. Beignets zijn in Frankrijk net zo lekker als in New Orleans.

 

Beignets

 

Steak tartaar

Steak tartaar is een van de meest iconische Franse gerechten. Misschien herinner je je die beroemde scène uit Mr Bean wanneer hij een steak tartaar bestelt zonder te beseffen dat het in feite rauw vlees is, en het vervolgens in allerlei gaten en hoekjes verstopt – we lachen nog steeds als we dit gerecht op een menu zien.

 

Steak tartaar wordt gemaakt van fijngehakt of gehakt rauw rundvlees of paardenvlees. Het wordt vaak geserveerd met uien, kappertjes en kruiden, soms met een rauw eigeel erop. De meeste restaurants serveren het ‘gedeconstrueerd’ zodat je het naar eigen smaak kunt mixen, maar af en toe zul je zien dat het wordt geserveerd als een voorgemengd vleespasteitje.

 

Steak tartaar

 

Bouillabaisse

Bouillabaisse is een traditionele rustieke vissoep en een echt iconisch Provençaals gerecht uit Marseille. Het bevat schaaldieren en ten minste drie verschillende soorten vis en is doordrenkt met saffraan. Het moet worden geserveerd met rouille (knoflook- en cayenne-mayonaise) die wordt uitgesmeerd op gegrild brood of croutons.

 

Als je van zeevruchten houdt, zul je dol zijn op een goede Bouillabaisse, vooral een die in de buurt van een vissersdorp wordt gemaakt. Zo herken je een bouillabaisse van een visstoofpot: de bouillabaisse zal altijd stukjes vis en zeevruchten bevatten.

 

Bouillabaisse

 

Cassoulet

Cassoulet is een rijke, langzaam gegaarde ovenschotel uit het zuiden van Frankrijk. Traditioneel met eend, knoflookworst, varkensschil en witte bonen, tegenwoordig vind je elke soort cassoulet op menu’s – soms met alleen worst, soms met rundvlees. Het gerecht is vernoemd naar het traditionele kookvat, de cassole, een diepe, ronde aardewerken pot met schuine zijkanten.

 

Fondue Savoyaarde

Fondue wordt meestal geassocieerd met skiën en wordt het vaakst gezien op menukaarten van restaurants in of nabij de Alpenregio’s. Maar je kunt er overal van genieten, vooral aan boord, want je kunt je eigen fondueset kopen en zo zorgen voor een leuk diner. Een grote pot gesmolten kaas doordrenkt met witte wijn en knoflook vormt het middelpunt. Veel plezier met het dopen van blokjes brood in de beaufort of gruyère kaas!

 

De Savoie-traditie zegt dat als je brood van de vork in de fondue valt, je het volgende rondje moet betalen! Een andere gesmolten kaasspecialiteit, hoewel oorspronkelijk uit Zwitserland, is Raclette. Met een raclettemachine smelt je de kaas over gebakken aardappelen, ham en salami.

 

Charcuterie

Charcuterie is gekookt en gezouten vlees dat meestal koud wordt geserveerd. Charcuterie ken je waarschijnlijk van het stereotype beeld van een chique etentje met een kaas- en vleesplank. Charcuterie omvat vlees zoals patés, saucisson (salami) en rillettes.

 

Verschillende soorten charcuterie worden over de hele wereld gemaakt, maar wat Franse charcuterie zo heerlijk en uniek maakt, is de zorg die Franse koks aan het product besteden en de verscheidenheid aan charcuterie die in elke regio van Frankrijk te vinden is.

 

Franse Charcuterie met worst en kaas

 

Ganzenlever

Dit is een van de meest controversiële Franse gerechten, maar erg populair in Frankrijk. Gemaakt van de lever van een opzettelijk gemeste eend of gans, is het een gerecht met een belangrijk gastronomisch erfgoed in Frankrijk. In restaurants vind je het als mousse, parfait of paté. De diepte van smaak complimenteert zoveel gerechten dat je de opname ervan ook als bijgerecht op menu’s zult opmerken.

 

Crêpes (Dunne Pannenkoeken)

Crêpes zijn een traditioneel Frans gerecht Misschien wel de meest veelzijdige gerechten op deze lijst, de crêpe is afkomstig uit Bretagne, maar wordt in heel Frankrijk en Franstalige landen gegeten. De crêpe kan hartig (toen nog galette genoemd) of zoet zijn. Het kan ook een van de eenvoudigste lekkernijen zijn met een snufje suiker of een van de meest spectaculaire – de beroemde crêpe Suzette.

 

De beurre Suzette van de laatste is een saus van gekarameliseerde suiker en boter, mandarijn- of sinaasappelsap, zeste en Grand Marnier. Vaak doet de ober de flambée rechtstreeks bij je aan tafel!

 

Crepes (Dunne pannenkoek)

 

Chouquettes

Chouquettes zijn een van mijn favoriete Franse gebakjes omdat het hapklare, zoete trekjes van magie zijn. Het zijn heel eenvoudige gebakjes gemaakt van soesjes, een deeg waar veel Franse gebakjes van worden gemaakt, en bedekt met klontjes parelsuiker.

 

Brioche

Hoewel brioche een soort schilferig stokbrood is, gemaakt met veel boter en eieren, wordt het vanwege de consistentie en de vele verschillende variëteiten vaak als een soort cake beschouwd. Het kan zoet zijn met fruit of chocolade erin, of het kan hartig zijn met groenten of vlees.

 

Creme brulee

Een van de meest iconische Franse gerechten is de crème brûlée, een dessert op basis van vla met een contrasterende laag harde karamel.

 

Traditioneel wordt de vla op smaak gebracht met vanille en dit vinden wij persoonlijk nog steeds de lekkerste manier om ervan te genieten. Maar tegenwoordig vind je custard-aroma’s (zoals koffie) en fruitcombinaties (een laagje fruitpuree onder de custard) ook vaker terug.

 

Creme brulee

 

Cassoulet

Cassoulet is een soort Franse braadpan uit de zuidwestelijke Franse regio Languedoc die begon als een boerengerecht gemaakt van bonen en vlees. Er is een zeer controversieel debat tussen drie steden – Toulouse, Castelnaudary en Carcassonne – over wie de enige echte cassoulet maakt. Er is zelfs een broederschap genaamd de Grande Confrérie du Cassoulet die de kwaliteit van cassoulet in Castelnaudary verdedigt door verrassende smaaktests uit te voeren.

 

Champagne

Champagne is mousserende wijn, maar niet alle mousserende wijn is champagne. Volgens de wet mag echte champagne alleen worden gemaakt in Champagne, een regio in het noordoosten van Frankrijk. Sommige van de druiven die worden gebruikt om champagne te produceren in Champagne zijn Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay, en enkele van de meest bekende champagnemerken zijn Dom Pérignon, Krug en Bollinger.

 

2 gedachten over “Frans Eten – 20 Franse Gerechten Om Te Proberen”

Plaats een Opmerking

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *