Hoeveel echt authentieke Spaanse gerechten heb jij al geprobeerd? Dan hebben we het natuurlijk over het echte Spanje. We hebben het over heerlijke Spaanse gerechten die rechtstreeks van de straten van Sevilla naar de keukens van Catalonië komen!

 

Als je banden hebt met de geweldige Spaanse cultuur, dan ben je waarschijnlijk bekend met een aantal authentieke Spaanse recepten.

 

Maar als je een liefhebber bent van Latijns eten en je hebt wat richting nodig om die heerlijke Spaanse gerechten (die het proberen waard zijn) te ontdekken, zoek dan niet verder. Wij zijn hier om te helpen! We hebben een lijst samengesteld met 17 Spaanse gerechten waarvan je maag zal smeken om meer!

 

Tortilla de patatas

Tortilla Española of tortilla de patatas is de Spaanse omelet! En het is zeker het proberen waard. Wat maakt het anders dan een gewone omelet?

 

In tegenstelling tot de klassieke omelet die we gewend zijn, wordt de tortilla Española niet alleen gemaakt met eieren, maar ook met aardappelen en gekarameliseerde uien.

 

Het wordt gebakken in olie en wordt vaak koud geserveerd met wat kruimelig brood. Dit heerlijke Spaanse gerecht nodigt uit voor ontbijt, lunch en diner. Ze zijn veel dikker dan de traditionele omelet. En hebben een zacht en zoet centrum.

 

Deze cake-achtige maaltijd is te vinden in veel restaurants en tapasbars in heel Spanje.

 

Spaanse Gerechten - Tortilla de patatas

 

Croquetas

De Spaanse versie van kroketten is croquetas. En dit klassieke tapasgerecht is gemaakt met verschillende vullingen. De meest populaire vulling voor deze Spaanse lekkernij is jamón (ham). Ze zijn te vinden in bijna elk restaurant of bar in Spanje, maar elk etablissement presenteert ze in hun eigen stijl.

 

Croquetas worden gemaakt met het belangrijkste ingrediënt naar keuze, dat kan variëren van ham, vis, kaas, groenten, gehakt, aardappelen en meer. Het hoofdingrediënt vermengt zich met bechamel, wit brood, ei, ui en andere soorten vulling en kruiden. De gebruikte ingrediënten zijn afhankelijk van wie het maakt.

 

Maar wat er ook wordt gebruikt, alles is afgerond in de vorm van een schijf en gefrituurd tot in de perfectie. Omdat er zoveel opties en manieren zijn om croquetas te maken, is het niet te zeggen hoe de een van de ander kan verschillen zonder ze zelf te proeven.

 

En of ze nu gemaakt zijn met ham of alleen groenten, één ding blijft waar: ze zijn heerlijk!

 

Croquetas

 

Paella

Dit is misschien wel het meest iconische van alle Spaanse gerechten. Maar laat je niet verleiden door de toeristenvallen die op elke hoek “authentieke” paella aanbieden; als je het goed wilt doen, moet je wat verder zoeken.

 

Hoewel het zijn oorsprong vindt in Valencia, zijn er een select aantal etablissementen in andere steden die het echte werk bieden, vaak met een lokale twist. Ga bijvoorbeeld op ontdekkingstocht door Barcelona om de eigen kijk van de stad op dit heerlijke gerecht te proberen.

 

Pan met verse Spaanse Paella

 

Rabo De Toro

Traditioneel gemaakt en geserveerd na de stierengevechten, is rabo de toro stierenstaartstoofpot of gestoofde stierenstaart!

 

Als je tijdens een bezoek aan Spanje stoofpot vraagt ​​of vermeldt, wordt je hoogstwaarschijnlijk doorverwezen naar rabo de toro. Het is een van de meest populaire stoofschotels van Spanje.

 

De staart van de stier wordt gesmoord totdat het een perfectie van tederheid bereikt. Het is een Spaanse maaltijd vol geschiedenis. En het kan niet worden gemist!

 

Rabo De Toro (staart van de stier)

 

Olijven

Het klinkt misschien simpel, maar geloof me: je hebt olijven pas geprobeerd als je ze in Spanje hebt geprobeerd. Deze eenvoudige vrucht staat centraal in de Spaanse keuken, of het nu in de vorm van dat geliefde ingrediënt voor alle doeleinden is, olijfolie, of in zijn oorspronkelijke staat.

 

Vaak krijg je voor een maaltijd of bij een drankje een klein bakje olijven geserveerd, maar als je het beste van het beste wilt proeven, probeer je ze op een lokale Spaanse markt.

 

Pisto

Pisto is een Spaans ratatouillegerecht. Meestal gegeten als tapa, voorgerecht of bijgerecht, kan deze Spaanse maaltijd ook als hoofdgerecht worden geserveerd in combinatie met chorizo ​​of een gebakken ei.

 

Het is gevuld met veel verschillende groenten die opspringen met een verscheidenheid aan tuinaroma’s. Groenten zoals tomaten, paprika’s, uien, courgettes, knoflook, aubergines en meer worden gecombineerd met olijfolie om een ​​heerlijk gerecht te creëren.

 

Het wordt meestal warm geserveerd en het is een geweldige starter voor elke maaltijd. Maar wil je dit gerecht nog meer smaak geven, probeer dan eens de groenten te grillen! Gebruik groenten die favoriet zijn bij jou thuis.

 

En voel je niet verplicht om je precies aan een recept te houden. Afhankelijk van de kruiden en specerijen die je in dit heerlijke Spaanse tapasgerecht wilt gebruiken, kun je het op smaak brengen of juist minderen.

 

Pisto

 

Carrillada

Gemaakt met runderwang of varkenswang, carrillada is een overheerlijk Spaans genot dat in je mond smelt. Het vlees in carrillada wordt meestal gestoofd in een mengsel van populaire Spaanse sauzen. Omdat het vlees zo mals is, lijkt het op de textuur van een stoofvlees.

 

De sauzen waarin het gerecht wordt bereid, zijn vaak afhankelijk van het soort vlees dat wordt gebruikt. Als je varkenswang gebruikt, kun je het beste knoflook, tomaten en portwijn of witte wijn bij uien en wortelen gebruiken.

 

Als je runderwang gebruikt, kun je het beste rode wijn met ui of een champignonsaus met wijn en tomaten gebruiken.

 

Het vlees kan worden gestoofd in een verscheidenheid aan sauzen en altijd lekker smaken. Maar deze suggesties geven het gerecht zeker een extra sprankje!

 

Carrillada

 

Gefrituurde vis

Misschien wel het grootste voordeel van de kilometerslange Spaanse kustlijn is de ongelooflijk verse zeevruchten die je op het hele schiereiland vindt.

 

In de zuidelijke regio van Andalusië wordt het meestal gefrituurd, maar als je je drassige, smakeloze vissticks voorstelt, denk dan nog eens goed na. Tijdens een tapastour door Sevilla wordt je getrakteerd op knapperige, smaakvolle vis waarvan het water je in de mond loopt.

 

Pan tumaca

Misschien wel het eenvoudigste Spaanse gerecht van allemaal, pan tumaca (of pan con tomate) is niets anders dan brood, olijfolie, zout en verse tomatenpasta.

 

Dit is het perfecte ontbijt, bijgerecht of merienda (middagsnack) en is overal in Spanje te vinden, maar het is vooral beroemd in Catalonië. Proef het tijdens een culinaire tour door Barcelona, ​​of maak het zelf thuis met dit recept. Eén hap en je kijkt nooit meer achterom.

 

Pan tumaca

 

Gazpacho

Hou je van een verse kom tomatensoep, dan is Gazpacho een Spaans gerecht waar je vast en zeker dol op bent! En als je gewend bent tomatensoep uit blik te eten, dan staat je echt iets te wachten. Want soep uit blik is niks vergeleken bij dit Spaanse gerecht.

 

Gazpacho is gemaakt met verse Spaanse tomaten boordevol smaak. De tomaten worden gemengd met andere ingrediënten zoals komkommers, groene paprika’s, uien, azijn, knoflook en kruiden.

 

Gazpacho

 

Salmorejo

Je bent misschien niet gewend om je soep koud te eten, maar salmorejo zal je doen afvragen waarom. Deze naaste neef van gazpacho is een dikke soep op basis van tomaten gemaakt met olijfolie, broodkruimels en veel knoflook.

 

Salmorejo is ontstaan ​​in de zuidelijke stad Córdoba, maar in heel Andalusië kun je authentieke salmorejo proeven. Moderne versies onderverdelen de tomaten voor bieten, of voegen zelfs aardbeien toe.

 

Jamón Iberico

Gezouten Iberische ham of, Jamón Ibérico, is een van de meest universele snacks van Spanje. De gerookte ham wordt in ongelooflijk dunne plakjes gesneden en het is de perfecte snack om alleen aan te knabbelen of in combinatie met fijne kaas in een lokale tapasbar.

 

Als je door de straten van Spanje reist, is het niet ongewoon om Jamón Ibérico aan de winkel- en barplafonds te zien hangen. En als je het geluk hebt om dit iconische Spaanse eten te proberen terwijl je in Spanje bent, dan moet je ook wat lokaal gemaakte Spaanse kaas pakken.

 

Als je niet in Spanje bent, kun je online jamón ibérico kopen. Het is de perfecte tapassnack voor de middag die stevig maar niet overweldigend is.

 

Verwar Jamón Ibérico echter niet met Jamón Serrano. Hoewel beide heerlijk zijn, is er een verschil tussen de twee.

 

Spaanse Jamón Iberico (Iberische ham)

 

Chorizo

De Spanjaarden zijn geobsedeerd door chorizo. Proef het en je begrijpt waarom. Dit heerlijke Spaanse gerecht kan aan vrijwel elk gerecht worden toegevoegd, of worden genoten met je favoriete Spaanse kaas of Rioja-wijn.

 

Populaire toepassingen zijn in klassieke Spaanse gerechten zoals Chorizo ​​a la Sidra en Chorizo ​​al Vino. Deze smaakvolle droge worst staat op elk moment van de dag klaar om van te genieten.

 

Als je ons niet gelooft, geloof dan de 50 miljoen Spanjaarden. Ze kunnen het vast niet allemaal bij het verkeerde eind hebben!

 

Leche Frita

Als je in de stemming bent voor een zoet dessert, is leche frita een go-to-gerecht. Het is precies wat de naam doet vermoeden: gebakken melk. En het is niets minder verrukkelijk.

 

Deze koele melkpudding is het hart van een knapperig laagje gemaakt van bloem en ei. De bloem en melk koken samen tot er een deegconsistentie is ontstaan. Het wordt vervolgens gebakken tot een smakelijke traktatie in poedervorm met kaneel en banketbakkerssuiker.

 

Dit traditionele Spaanse dessert is een van Spanjes meest populaire straatvoedsel!

 

En het kan op een aantal manieren gemakkelijk worden gewijzigd om aan je voorkeur te voldoen. Sommigen geven er bijvoorbeeld de voorkeur aan een suikerglazuur erop te doen.

 

Leche Frita

 

Churros

Van restaurants tot cafés tot lokale straathoeken, je vindt ze overal. Churros zijn een van die snacks waar iedereen zeker van zal houden. Churros zijn een klassieke zoete Spaanse snack bestaande uit gebakken deeg bestrooid met suiker.

 

Typische churros zijn lang en hebben richels van de churrera die hun unieke vorm helpen creëren. Churros worden meestal gegeten met café con leche of Spaanse warme chocolademelk.

 

Churros zijn niet alleen populair in Spanje, maar in heel Latijns-Amerika.

 

Churros

 

Sangria

Nou, je hebt iets nodig om alles mee weg te spoelen, nietwaar? In de kern is Sangria een traditionele Spaanse punch. Maar wat Sangria speciaal maakt, is de medley van gehakte vruchten toegevoegd aan de mix van rode wijn, cognac en sinaasappelsap.

 

Het wordt meestal geserveerd in een kan met een lange houten lepel. Eerlijk gezegd is er niets beter dan een glas sangria op een warme zomerdag.

 

Sangria

 

Staan al jouw favoriete Spaanse gerechten in deze lijst? Of heb je nog een leuke toevoeging? Laat het ons weten in de opmerkingen hieronder!

 

Plaats een Opmerking

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *