Zuid-Amerika

Surinaams Eten – 22 Surinaamse Gerechten Om Te Proberen

Het Zuid-Amerikaanse land Suriname, begrensd door Frans-Guyana in het oosten, Guyana in het westen en Brazilië in het zuiden, is een voormalige Nederlandse kolonie. Na de afschaffing van de slavernij in 1863 hadden Nederlandse plantage-eigenaren in Suriname een nieuwe bron van arbeidskrachten nodig, dus moedigden zij arbeiders uit Nederlands-Indië (Indonesië) aan om een nieuw leven te beginnen in Zuid-Amerika. Dit is de reden dat je naast Indonesisch ook vaak de Surinaamse keuken ziet staan.

 

Door dit koloniale verleden is Surinaams eten moeilijk te definiëren. De mensen behoren tot de meest diverse ter wereld. Suriname is een smeltkroes van Indiase, Afrikaanse, Javaanse en Chinese kolonisten – en je vindt al deze invloeden in de keuken van het land. Hier is een lijst van onze favoriete Surinaamse gerechten, zodat je weet wat je moet bestellen!

 

Roti

Roti is een populair Indiaas gerecht. Indiase immigranten kwamen in 1873 in Suriname wonen en werken en namen hun eigen cultuur en eten mee.

 

Het woord Roti is officieel de naam van het platte brood dat je bij dit gerecht eet. In Suriname wordt Roti vaak gebruikt als naam voor het hele gerecht, niet alleen voor het brood. Het is een gerecht met kerrie, aardappelen, groenten en vaak ook kip. In Suriname is de groente waar het van gemaakt wordt, Kousenband, vergelijkbaar met sperziebonen.

 

Roti is pittig zonder te heet te zijn en een welkome afwisseling als je even klaar bent met aardappelen of pasta. Roti maken is een vak apart en vereist een grote ronde grillpan of een traditionele tawa om de broden te bakken.

 

 

Moksi Alesi (Gemengde rijst)

Moksi Alesi (letterlijk gemengde rijst) is een Creools gerecht dat erg populair is in Suriname. Oorspronkelijk was het een combinatie van restjes, maar tegenwoordig wordt het meestal bereid als rijstgerecht met vis of gezouten vlees. Het gerecht wordt meestal verrijkt met tomaten, erwten en soms zelfs kokosmelk.

 

Het kan worden geserveerd met een verscheidenheid aan kruiden, zoals gesneden tomaten, knapperige witte kool, rode uien, gesneden komkommer, gebakken bakbananen en wat hete saus. Het gerecht wordt meestal als lunch gegeten en is vaak te zien op Surinaamse verjaardagsfeestjes.

 

 

Podosiri

Beroemd onder de Marrons, heeft deze traditionele delicatesse zijn weg gevonden door heel Suriname. Gemaakt van het sap van de acai-vrucht, die alleen in het Zuid-Amerikaanse regenwoud voorkomt, is de podosiri geen sap of pudding omdat het een heel andere consistentie heeft.

 

Podosiri kan worden gegeten met een verscheidenheid aan gedroogd voedsel. De meest gebruikelijke zijn cassavebrood, rijst en gewoon brood.

 

Heri Heri

Als je op reis bent in Suriname en op zoek bent naar gezond, lekker eten, dan mag je deze buitengewone maaltijd niet missen. Net als Moksi Alesi is dit een maaltijd die de slaven hebben gemaakt om hun energie een boost te geven en de dag door te komen. Tegenwoordig is het een revolutie geworden tot een heerlijke gerecht die wordt bereid in alle toprestaurants in Suriname.

 

Heri heri bestaat uit cassave, groene banaan, zoete aardappelen en eieren. Deze worden allemaal gekookt en vervolgens bij elkaar geplaatst. Alles wordt afgemaakt met gezouten, geraspte vis. Hiermee is de basis heri heri compleet: rijk aan smaak en een gerecht waar je energie van krijgt.

 

Saté

Saté is een absoluut heerlijk Javaans tussendoortje. De saté kan worden gemaakt van verschillende soorten vlees, zoals kip, rundvlees, varkensvlees en zelfs krokodil. Dit gerecht is eigenlijk gewoon vlees gemarineerd in sojasaus, gespiest met een stokje en gegrild tot het klaar is om te eten.

 

Deze populaire snack wordt verkocht bij warungs (Javaanse restaurants) en op barbecues. Als je een vleesliefhebber bent, is dit echt iets voor jou.

 

 

Grietbana Soep Met Tomtom

De Surinamers zijn dol op soep. Grietbanasoep met tomtom is een van de vele en bevat wortelgroenten, groene bakbananen, gedroogde vis, gezouten vlees en kokosmelk.

 

De tomtom die in de soep gaat, is gemaakt van geraspte weegbree en geraspte cassave gemengd tot het eruit ziet als een papperig deeg. Kleine porties van dit deeg worden tijdens het koken in de soep geschept.

 

Het is een smaak die je terugvoert naar je kindertijd en is een van de vele soepen uit de Creoolse keuken.

 

Afingie

Dit is weer een van de geweldige soepen van Suriname en komt van de Marrons. Voor Afingie wordt geraspte bittere cassave gedroogd, gefilterd en uiteindelijk met de hand gebroken tot kleine korrels die poc-poc worden genoemd. Vervolgens wordt er een heerlijke soep bereid met vlees of vis en wordt de poc-poc toegevoegd.

 

Er wordt gezegd dat Afingie het lekkerst is als het wordt gemaakt met wild vlees en wordt gegeten met peper. Dus als je van hete soepen houdt, raad ik je echt aan om dit eens te proberen. Het wordt ook beschouwd als een van ’s werelds meest effectieve katerbehandelingen.

 

Bara

Een ander gerecht dat populair is in Indiase restaurants is de beroemde en zeer smakelijke snack genaamd bara. De hoofdingrediënten zijn urdi, bloem en spinazie, die tot een deeg worden gemengd en vervolgens in hete olie worden gefrituurd. Voeg voor nog meer smaak wat kip of kippenlever toe.

 

Voor de beste bara-ervaring heb je chutney nodig. Er zijn veel verschillende soorten en ze kunnen behoorlijk heet zijn. De meest populaire zijn aardappelchutney en groene mangochutney.

 

Samosa

Deze driehoekige snack ziet er niet alleen heerlijk uit, maar smaakt nog beter. Samosa is een van de vele Indiase snacks, maar deze is in heel Suriname steeds populairder geworden. Slechts één hap en je weet dat je meer nodig hebt. Samosa is perfect voor elke gelegenheid, als tussendoortje maar ook als aperitief.

 

Samosa wordt gemaakt met een deeg van gewone boter en bloem. De vulling is het belangrijkste. Het bestaat uit aardappelpuree, erwten, selderij, kerriekruiden en groene paprika. Ze worden eerst gekookt en vervolgens in het deeg gewikkeld in kleine driehoekige pakketjes die vervolgens worden gefrituurd in kokende olie.

 

 

Javaanse Bami

Dit is een van de meest populaire gerechten in Suriname en afkomstig van de Javanen. Ook zij emigreerden in 1890 naar Suriname en namen hun culturele lekkernijen mee.

 

Voordat je dit gerecht maakt, moeten de noedels ondergedompeld worden in kokend water om ze zacht te maken. Na het spoelen worden de noedels gebakken met sojasaus en diverse kruiden. Voor het serveren wordt het bord met heerlijke noedels afgemaakt met wat gebakken kip en groenten aan de zijkant. Om het nog lekkerder te maken, wordt er een pindasaus over verdeeld.

 

Dit specifieke noedelgerecht is erg lekker en kan echt niet worden overgeslagen als je Suriname bezoekt.

 

 

Bakabana (gebakken weegbree in beslag)

Dit is een populaire snack die ook geworteld is in de Javaanse cultuur. De bakabana, zoals ze het noemen, is rijpe weegbree, in plakjes gesneden, bedekt met een zoet beslag en gebakken in hete olie. Deze snack wordt ook geserveerd met pindasaus. Dit is een erg lekker en zoet Surinaams gerecht.

 

Saoto Soep

Deze overheerlijke soep is een van de meest bekende traditionele Javaanse kippensoepen in heel Suriname. Je vindt het bij elke warung (Javaanse restaurant) in het land.

 

Deze soep is een mix van kipfilet en kruiden. De kip wordt eerst gekookt in water en vervolgens versnipperd en vervolgens gebakken met gesneden aardappel en vermicelli. De kruiden worden samen gekookt met alle benodigde kruiden.

 

Als de soep klaar is, wordt het mengsel van kip, aardappel en vermicelli aan de soep toegevoegd, samen met salamblaadjes, piment en laos. Voor extra toppings kun je rijst, gekookt ei, drooggebakken frietjes en sojascheuten toevoegen.

 

Wanneer alles bij elkaar is gebracht, wordt het een meesterwerk dat een mix van culturen, smaken en creativiteit vertegenwoordigt. Saoto soep smaakt bijzonder goed bij koud weer en het geeft je een bron van warmte.

 

Pom

Pom stamt uit de tijd van de Nederlandse overheersing en is een populaire Surinaamse braadpan gemaakt met kip en wortelgroenten als hoofdingrediënten. Het bestaat meestal uit stukjes kip, kipworst, tomaten, uien, selderij, sinaasappel- en citroensap en tarowortel of pomtajer, vandaar de naam van het gerecht.

 

Pom wordt meestal op smaak gebracht met knoflook, hete pepers, zout, peper, suiker en nootmuskaat. Vaak bereid voor speciale gelegenheden, is het gerecht zo populair in Suriname dat er een gezegde is “Zonder pom zijn er geen verjaardagen”.

 

Nasi Goreng (Javaanse Gebakken Rijst)

Deze Javaanse nasi is erg populair onder de Surinaamse bevolking. De nasi goreng is een gerecht op basis van rijst gebakken in sojasaus met garnalenpasta. De rest van de ingrediënten variëren en kunnen groenten, stukjes kip zonder been, varkensvlees of rundvlees bevatten.

 

Het is een gerecht dat in bijna elk huishouden wordt gemaakt, ongeacht hun culturele achtergrond, en het is het perfecte feestmaal omdat het gemakkelijk te maken en betaalbaar is.

 

 

Pepre Watra (Chilisoep)

Lang voor slavernij en immigranten, werd Suriname bewoond door inheemse volkeren die genoten van hun eigen manier van leven en hun specifieke voedsel. Ze overleefden van jagen, vissen en landbouw, dus wild vlees, vis en wortelgroenten komen veel voor.

 

Deze specifieke soep is gemaakt met cassavewater, vis en paprika. Het is erg lekker en kan worden gegeten met rijst of cassavebrood.

 

Cassavebrood

Cassavebrood is gedroogd brood gemaakt van bittere cassave. Het wordt meestal gebruikt als bijgerecht voor soepen, waardoor elke soep een vreugdevolle maaltijd is.

 

Geraspte bittere cassave wordt eerst in de zon gedroogd, daarna gebakken in een pan zonder olie en weer in de zon om het extra bros te maken. Als het nat is, wordt het zacht en vormt het een perfecte combinatie met soep. Dus als je een soepliefhebber bent die Suriname bezoekt, raad ik je ten zeerste aan om cassavebrood op je lijst te zetten.

 

 

Bojo Cake

Bojo cake is een mals Surinaams dessert met een gladde textuur. Deze bloemloze cake is gemaakt met ingrediënten zoals rozijnen, rum, cassave, kokosnoot, suiker, kaneel, eieren, kokosmelk, boter, amandelextract en vanille. De combinatie wordt meestal in een bakvorm gegoten en vervolgens gebakken tot het goudbruin van kleur is.

 

Bij het serveren wordt bojo cake in vierkanten gesneden. Het kan warm of koud worden gegeten en het wordt aanbevolen om het te eten met een klodder slagroom.

 

Kip Pastei

Een van de bekendste Surinaamse gerechten is niemand minder dan de pastei. Een voortreffelijk bijgerecht geschikt voor elk feest, bruiloft en familiebijeenkomst.

 

Een bladerdeegkorst met een heerlijke vulling van erwten, worteltjes, geraspte kip en maïs gebakken in een tomatensaus en goed gekruid. Voordat je de bovenste korst erop legt, worden plakjes hardgekookt ei op de vulling gelegd. De pastei gaat in de oven tot het goudbruin is. Nadat het is afgekoeld kun je ervan gaan genieten.

 

 

Tjauw Min (Chinese Noedels)

Deze Chinese lekkernij werd geïntroduceerd in de Surinaamse samenleving toen de Chinezen tussen 1858 en 1875 emigreerden. Dit smakelijke gerecht is uitgegroeid tot een van de beste en een van de meest populaire van Suriname.

 

Tjauw min wordt gemaakt met gekookte en vervolgens gebakken tjau min noedels gemengd met gebakken ei en chapsoi (een groente). Wat tjauw min zo bijzonder maakt, is het vlees dat aan het gerecht wordt toegevoegd. Je kunt kiezen tussen kip of varkensvlees of zelfs beide. Het vlees wordt in kleine stukjes gesneden en gemengd met de noedels.

 

Bijna elk gebied in elke stad heeft een Chinees restaurant waar je dit gerecht kunt vinden.

 

Teloh

Teloh is een zeer bekend gerecht onder de Javanen. Een eenvoudig maar opmerkelijk gerecht dat je honger zal stillen, het zijn gewoon gefrituurde maniokstokjes geserveerd met gekruide trie (visjes) of bakkeljauw (gezouten vis), en gegarneerd met ketchup, pindasaus en sojasaus.

 

Het idee om cassave te mengen met trie of bakkeljauw was duidelijk inspirerend, want Teloh is een heel eenvoudig maar bevredigend gerecht.

 

De meeste Surinaamse gerechten worden gemaakt van lokale groenten en fruit uit het regenwoud. Terwijl elk type eten zijn eigen culturele achtergrond heeft, heeft een verrassende versmelting van culturen geleid tot de ontwikkeling van een heerlijke keuken.

 

Zo kom je op een Creools feest niet zelden een traditioneel Indiaas gerecht tegen. Hieruit blijkt hoe heerlijke culinaire gerechten bijdragen aan de eenheid van de samenleving.

 

Bruine Bonen Soep

Nog een erg populair gerecht bij de Surinamers. Bruine bonen soep is een multicultureel gerecht en geliefd in het hele land. Er is geen beter gerecht geschikt voor elke gelegenheid dan bruine bonen soep.

 

De kip, het varkensvlees, het rundvlees of het wilde vlees wordt eerst apart gekookt. De bonen worden eerst onder druk gezet, daarna met een hoeveelheid water aan het vlees toegevoegd. De kruiden worden vervolgens toegevoegd om het gerecht af te maken. Daarna kun je genieten van je wonderbaarlijke maaltijd met of zonder rijst.

 

 

Goedangan

Goedangan is een verfrissende Surinaamse salade bestaande uit geblancheerde groene kool, sperziebonen, taugé, hardgekookte eieren, gesneden komkommer en geraspte kokos. De groenten worden meestal op een schaal gerangschikt en vervolgens gegarneerd met komkommer en plakjes hardgekookte eieren.

 

De salade is altijd gekleed met een combinatie van kokosmelk, yoghurt, limoensap, bruine suiker en chilipepers. Extra dressings dienen ernaast geserveerd te worden, zodat de gasten zichzelf naar persoonlijke voorkeur kunnen bedienen.

 

Missen we jouw favoriete Surinaamse gerecht in deze lijst? Of ben je het helemaal met ons eens? Laat het ons weten in de opmerkingen hieronder!

 

Delen
Gepubliceerd door
Wereld Backpackers