Hoewel Griekenland algemeen bekend staat vanwege de fascinerende geschiedenis, betoverende eilanden en prachtig weer, staat het ook bekend om het lekkerste eten ter wereld! Met eeuwenoude recepten is de Griekse keuken beïnvloed door Midden-Oosterse, Italiaanse en Ottomaanse culturen. Verse groenten, vis, olijfolie, wijn, vlees en granen spelen een belangrijke rol in deze Griekse gerechten, evenals kaas, brood, olijven, kruiden en yoghurt.

 

Je smaakpapillen zullen je dankbaar zijn voor het uitproberen van deze verrukkelijke keuken!

 

Tzatziki

Tzatziki is een van de klassieke Griekse sauzen of hapjes met net zoveel variaties als er koks zijn die het bereiden. Kortom, dit spectaculaire (bij)gerecht is gemaakt van dik gezeefde yoghurt, knoflook, olijfolie en verse dille. Hoewel het een combinatie is van verschillende ingrediënten, is het eenvoudig te bereiden en in staat om elk diner tot het volgende niveau te tillen.

 

Griekse Tzatziki in een kom

 

Griekse Salade (Choriatiki)

Griekse salade is een musthave voor Grieken bij bijna elke maaltijd. Choriatiki zijn gemaakt van tomaten, olijven, komkommer en een groot stuk fetakaas en worden uitgekleed geserveerd. Dressing wordt naar eigen keuze overgelaten, daarom serveren alle restaurants azijn, zout, peper en olijfolie bij de salade. Hoewel het qua traditie een ​​voorgerecht is, kan Griekse salade ook een geweldig bijgerecht zijn.

 

Griekse Salade

 

Gyros

Gyros is een voordelige maaltijdkeuze en zo lekker! Omdat het vlees verticaal wordt geroosterd en aan het spit wordt gedraaid, staat het bekend als Gyro. Plakjes gyros worden vervolgens in een pitabroodje geplaatst met verschillende smaakversterkers, waaronder saus, uien, sla, tomaten en chips. Heerlijk!

 

Grieks eten - Gyros

 

Baklava

Baklava is het ultieme Griekse gerecht. Dit gerecht bevat voornamelijk noten en boter samen met suiker. Na het bakken wordt er zoete siroop over gegoten zodat de siroop kan worden opgenomen door de krokante laagjes filodeeg. Het is waarschijnlijk het meest populaire gerecht onder alle Griekse desserts. Het brengt een feestelijke sfeer in de eetkamer door de voortreffelijke smaak en schilferige korst.

 

Baklava

 

Griekse yoghurt

Je kunt er niet aan denken om naar Griekenland te gaan zonder ’s ochtends een verfrissende Griekse yoghurt te nemen. Het is de beste manier om de dag te beginnen en een van de beste Griekse gerechten om mee te ontbijten.

 

Griekse yoghurt heeft een licht scherpe en ongezoete smaak, die heerlijk alleen kan zijn of met klodders lokale honing en verse vijgen.

 

Als je op zoek bent naar een steviger ontbijt, voeg dan ook wat granola toe! Het is heerlijk, vooral op een zomerse ochtend op eilanden zoals Santorini.

 

Griekse Yoghurt

 

Amygdalota

Amygdalota is een glutenvrij amandelkoekje dat razend populair is in Griekenland en perfect past bij een warme kop Griekse koffie. Of het nu een familie- of vriendenbijeenkomst is, Amygdalota weerspiegelt de beelden van warme relaties in goede tijden. Dit gerecht kan in verschillende delen van Griekenland een beetje variëren, maar amandelen zijn het dominante ingrediënt in de regio’s.

 

Souvlaki

Souvlaki is een zeer populair Grieks gerecht dat verkrijgbaar is in restaurants aan de straatkant. Het gerecht is goed gekookt met gekruid vlees en vervolgens op smaak gebracht met tzatziki-saus. In de Griekse taal staat Souvlaki voor ‘vlees-aan-een-spies’. De meeste Grieken noemen elk type pitabroodje een Souvlaki. Ze onderscheiden de naam echter op de een of andere manier door het vlees dat wordt gebruikt. Zoals bijvoorbeeld Souvlaki met varkensspiesjes of Souvlaki met kip Gyros.

 

Griekse Souvlaki

 

Bougatsa

Bougatsa is een soort zoete taart (minder zoet als je naar de Griekse standaard kijkt) gemaakt van filodeeg & griesmeelvla. Dit is een soort gerecht dat overdag goed smaakt, ’s avonds laat heerlijk is en het best wordt genoten met prettige herinneringen. Als je deze taart bij de eetkraampjes langs de weg gaat eten, krijg je er ook een strooi poedersuiker en kaneel bovenop.

 

Kolokithokeftedes

Kolokithokeftedes (of courgetteballetjes) is een vegetarische starter die je zeker gaat toevoegen aan de lijst met je favoriete Griekse gerechten. Dit is een zeer populaire Kretenzische meze, te vinden in de meeste (zo niet alle) Griekse restaurants. Je smaakpapillen zullen betoverd worden door de gearomatiseerde textuur, zoute en smakelijke fetakaas met een beetje verse munt. De originele kolokithokeftedes moeten krokant zijn aan de buitenkant met een romige textuur aan de binnenkant.

 

Dolmadakia

Dolmadakia is een ander teken van het veelzijdige karakter van Grieks eten. Dolmadakia zijn kleine dolmades die zijn gemaakt van gevulde druivenbladeren. In het blad krijg je vlees van gemalen lams- of rundvlees (soms beide) en rijstvulling. Traditioneel wordt dit gerecht geserveerd als aperitief met partjes citroen.

 

Dolmadakia

 

Tomatokeftedes

Tomatokeftedes of tomatenbeignets zijn traditionele meze en vegetarische hoofdgerechten in Santorini en Syros. Een goede afvoer van tomaat is essentieel voor het bereiden van dit heerlijke Griekse gerecht. Deze beignets hebben ruwe randen met stukjes munt, tomaat en ui.

 

Tip – Lees voordat je naar Santorini gaat onze Santorini Reisgids!

 

Ellinikos (Griekse koffie)

Ellinikos is nog steeds de meest favoriete koffiestijl in Griekenland. De koffie wordt geserveerd in de traditionele koperen koffiepot met lange steel die in het Grieks briki wordt genoemd. Er zijn drie verschillende smaken van Ellinikos zoals Vari Glyko wat sterk en bijna honingzoet betekent, Metrios wat gemiddelde zoetheid betekent en Sketos (zonder suiker).

 

Griekse Fava Dip

Dit overheerlijke groentegerecht, gemaakt met gele spliterwten, is vooral populair op het Griekse eiland Santorini, maar blijft dominant in termen van populariteit in heel Griekenland. Het is romig met een spectaculaire smaak – een geweldige starter voor winterdagen. Geniet van dit Fava gerecht als aperitief of dip met een scheutje extra vergine olijfolie.

 

Spanakopita (Griekse Spinazietaart)

Spanikopita, ook wel bekend als ‘Griekse spinazietaart’, is een andere zeer populaire taart in heel Griekenland en wordt op dezelfde manier bereid als het hierboven genoemde Tiropita-gerecht. Dit heerlijke gerecht kan op elk moment van de dag worden gegeten, als ontbijt en diner, of als voorgerecht of tussendoortje.

 

Om de spanakopita te bereiden, moet je fetakaas verkruimelen en mengen met spinazie. Het mengsel wordt vervolgens in filodeeg gewikkeld, ingesmeerd met olijfolie of gesmolten boter en gebakken tot het knapperig en goudbruin is. In de spinazie-feta-vulling kun je dille, uien en eieren gebruiken (de eieren houden het mengsel bij elkaar).

 

Spanakopita (spinazie in filodeeg)

 

Frappe

Frappe is een ijskoffiedrank die je warme zomerdagen comfortabel maakt. Twee hoofdbestanddelen van Frappe zijn water en oploskoffiekorrels. Eenmaal gemengd wordt het verslavend, heerlijk en schuimig. Met zo’n sterke aantrekkingskracht is het een perfecte oppepper zonder extra calorieën.

 

Galaktoboureko

Galaktoboureko is een geweldig Grieks dessert met knapperige perfectie. Neem een ​​mondvol Galaktoboureko en laat je mond vullen met de sappen. Dit eeuwenoude Griekse dessert is gemaakt van krokante filodeeg bestrooid met gesmolten boter. Grieken gebruiken de meest romige vla en geurende siroop om de smaak van dit voedsel te verrijken.

 

Halvas

Je zult verrast zijn door de verrukkingen van dergelijk bescheiden eten, vooral als je op zoek bent naar een dessert zonder zuivel, geen boter en eieren. Halva is een geweldige combinatie van vier ingrediënten: olie, griesmeel, suiker en water. Je zult versteld staan ​​van de smaak van deze vier ingrediënten wanneer ze gecombineerd worden. In eenvoudige bewoordingen is halva griesmeelpudding en gezoet met siroop en bezaaid met noten.

 

Moussaka

Een legendarisch, traditioneel gerecht dat romig en sappig is. Moussaka wordt geserveerd in bijna alle taverna’s in Griekenland. Bij grote familiebijeenkomsten wordt dit gerecht bereid door Griekse huisvrouwen. In Moussaka wordt tomatensaus gebruikt om rundergehakt te koken, dat vervolgens wordt overgoten met zoete aubergines en romige bechamelsaus. Deze onweerstaanbare maaltijd vult goed, dus je hebt niet al te veel bijgerechten nodig.

 

Verse Moussaka

 

Kataifi

Dit is een van de meest populaire Griekse desserts gemaakt met een speciaal soort gebak genaamd Kataifi. Opgerold lijkt het deeg op geraspte tarwe. Een verrukkelijk nootachtig centrum wordt in knapperige, draadachtige strengen gebak gerold, gebakken en vervolgens gedrenkt in zoete siroop. Het deeg zit vol strengen, dus er is altijd een kans om rommelig te worden als je dit eet. Probeer dus niet te veel om ze te trekken of te snijden.

 

Keftethes (Gehaktballen)

Probeer deze sappige en knapperige Griekse gehaktbal eens en breng een heerlijke twist op je bord. Keftethes is voornamelijk een Grieks voorgerecht dat wordt geserveerd met romige saus en een pitabroodje. Dit gerecht kan echter ook als een volledige maaltijd worden gegeten met basmatirijst en Griekse fetasalade.

 

Kleftiko

Net als zeevruchten is lam een ​​specialiteit in Griekenland en hun lamsgerechten zijn uitzonderlijk! Dit traditionele Griekse gerecht is langzaam in de oven gegaard lamsvlees doordrenkt met olijfolie, citroensap en knoflook. Het recept was oorspronkelijk bedoeld voor een aarden oven om rook en warmte op te vangen.

 

Het woord ‘Kleftiko’ vertaalt als ‘gestolen’ en de naam voor het gerecht zou afkomstig zijn van de Klephts (afstammelingen van Grieken die anti-Ottomaanse opstandelingen waren) die geiten of lamsvlees stalen en het vlees kookten in verborgen ondergrondse ovens in om de geuren en smaken te verzegelen en te voorkomen dat ze betrapt werden!

 

Kleftiko

 

Pasteli

Pasteli is een Grieks gerecht dat voornamelijk uit twee componenten bestaat; honing en sesamzaad. Deze pasteli staan ​​bekend als de originele powerbars in Griekenland. Naast honing en sesam worden verschillende noten zoals walnoten, amandelen of pistachenoten gebruikt om meer variatie te brengen. Pasteli past heel goed als begeleiding bij thee. Het kan ook worden gegeten als snoep- of lunchsnack en als energiebooster.

 

Tiropita (Griekse Kaastaart)

Tiropita, ook wel bekend als ‘Griekse kaastaart’, is populair in heel Griekenland en wordt gegeten als ontbijt of als tussendoortje. Het belangrijkste ingrediënt dat je nodig hebt om deze filodeegdriehoeken te maken, zijn verschillende soorten kaas (meestal feta).

 

Om te bereiden, verkruimel je de fetakaas en meng je deze met twee andere soorten gele kaas voor extra smaak. Het mengsel wordt vervolgens in filodeeg gewikkeld, ingesmeerd met olijfolie of gesmolten boter en gebakken tot het knapperig en goudbruin is!

 

Tiropita

 

Retsina-wijn

Een eeuwenoude wijn die al meer dan 2000 jaar alle rituelen en culturen van het oude Griekenland draagt. Aangenomen wordt dat de unieke test van deze wijn afkomstig is van het verzegelen van wijnvaten met dennenhars. Dennenhars voorkomt dat er lucht in de fles komt terwijl de wijn wordt doordrenkt met harsaroma. Deze wijn past uitstekend bij gerechten met munt, rozemarijn en dille.

 

Revani

Revani is een zeer populair dessert dat nootachtig en korrelig is met een citroensmaak. Deze vochtige cake wordt gezoet door eenvoudige siroop op smaak gebracht met sinaasappelschil. Dit is geen overdreven zoet dessert en het is inderdaad een heerlijke aanvulling op elke eettafel.

 

Saganaki

Dit is het Griekse eten dat de aandacht van alle kaasliefhebbers vasthoudt. Sagnaki is meestal een aperitief dat wordt bereid in een kleine koekenpan met twee handvatten. Dit geliefde traditionele Griekse gerecht wordt in minder dan 10 minuten bereid met slechts twee ingrediënten: bloem en kaas. Sagnaki verwijst naar veel gerechten (die meestal voorgerechten zijn) zoals Garnalen Sagnaki, Mosselen Sagnaki enz. De meest bekende is echter de kaas Saganaki.

 

Saganaki met mosselen

 

Stifado (Griekse Runderstoofpot)

Stifado is een traditionele Griekse runderstoofpot gekookt met tomaten, uien, kaneel, azijn of rode wijn en een verscheidenheid aan specerijen en kruiden. Traditioneel wordt dit Griekse gerecht geserveerd met rijst, aardappelchips, hilopittes (eierpasta) of orzo/kritharaki-pasta. Serveer het op koude winterdagen met aardappelpuree voor een stevige en verwarmende maaltijd.

 

Missen we jouw favoriete Griekse gerecht in deze lijst? Of ben je het helemaal met ons eens? Laat het ons weten in de opmerkingen hieronder!

 

1 gedachte over “Grieks Eten – 27 Griekse Gerechten Om Te Proberen”

  1. Worst gerecht. Spetzofi hoop dat ik het goed schrijf. Dit gerecht is met Griekse worst tomaat pepers gourmetten ui. De beste worst voor dit gerecht haal je in volos.
    Heb verschillende worsten geprobeerd maar lang niet zo lekker als de worst uit volos.

Plaats een Opmerking

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *