Het Koreaanse schiereiland wordt aan drie kanten omringd door water en staat bekend om zijn zeevruchten. Van eenvoudige recepten zoals visstoofpot en gegrilde schaaldieren tot bizarre gerechten zoals levende octopus en gefermenteerde rog, er is genoeg om de liefhebbers van zeevruchten te plezieren. Grijp je eetstokjes en maak je klaar om in te graven!

 

Ganjang Gejang (간장 게장)

Een favoriet van Koreanen, ganjang gejang of sojasauskrab, wordt bereid door verse, rauwe krabben ongeveer drie dagen te marineren in een mengsel van sojasaus en azijn. Koud geserveerd, vaak als bijgerecht, is deze krab zo verslavend dat hij in het Koreaans soms ‘rijstdief’ wordt genoemd, verwijzend naar het feit dat mensen vaak meer rijst eten, zodat ze meer gejang kunnen worden geserveerd. Doe zoals de lokale bevolking en voeg rijst toe aan de krabschaal, meng het met het vlees en de saus en bon appétit!

 

Ganjang Gejang

 

Agujjim (아구찜)

Ook wel “het rundvlees van de zee” genoemd, is gesmoorde zeeduivel het middelpunt van agujjim en wordt geserveerd op een bedje van taugé. De ingrediënten zorgen voor een gerecht dat tegelijk pittig en hartig is, maar ook zacht en knapperig. Kun je de hitte niet aan? Misschien wil je wegblijven, want de saus van chilipoeder, chilipasta en chilipepers – dat is veel chili – heeft een krachtige stoot.

 

Chueotang (추어탕)

Deze smakelijke stoofpot dankt zijn naam aan het centrale ingrediënt, zoetwater-moddervis (chueo). Eenmaal gekookt en verbrijzeld, wordt de vis gekookt met een verscheidenheid aan groenten zoals taugé, gedroogde radijsgroenten, zoete aardappelstelen en kool. Hoewel de smaken van de stoofpot bijzonder bevredigend zijn, onderscheidt de unieke textuur hem echt van andere zeevruchtensoepen.

 

Chueotang

 

Gaebul (개불)

Misschien wel een van de vreemdste visgerechten op deze lijst, gaebul (ook bekend als “de penisvis”) is een soort zeeworm die – je raadt het al – lijkt op een bepaald deel van de mannelijke anatomie. Vaak gebruikt als afrodisiacum voor mannen, het is bekend dat het een stroom zout water uitspuwt wanneer het wordt gebeten.

 

Godeunggeo Gui (고등어 구이)

Tot in de perfectie gegrild, gezouten makreel kan op zichzelf worden gegeten of aan rijst worden toegevoegd. Het is niet alleen heerlijk, het is ook een geweldige bron van omega 3-vetzuren, eiwitten, vitamines en mineralen. Dit maakt het, samen met de betaalbaarheid, een van de meest voorkomende visgerechten in Zuid-Korea.

 

Haemul Pajeon (해물 파전)

Knapperig en vullend, de hartige pannenkoek van Korea smaakt het beste wanneer het wordt geserveerd boordevol schelpdieren, inktvis en andere soorten zeevruchten. Deze variëteit van het populaire gerecht wordt haemul (zeevruchten) pajeon genoemd, en hoewel het altijd heerlijk is, genieten Koreanen er op regenachtige dagen vaak van met makgeolli, een koolzuurhoudende rijstwijn.

 

Haemul pajeon

 

Hongeo (홍어)

Zin in avontuur? Probeer een bord met hongeo of gefermenteerde rog. Deze roggen plassen niet zoals andere vissen, maar geven in plaats daarvan urinezuur af door hun huid. Wanneer de vis wordt gefermenteerd, breekt het urinezuur af tot een verbinding die de sterke geur van ammoniak afgeeft. Ondanks zijn nogal ranzige geur zit hongeo boordevol collageen, wat de huid helpt die prachtige K-beauty-gloed te geven.

 

Jjambbong (짬뽕)

Samen met jjajangmyeong (zwarte bonennoedels) vormt jjambbong, noedelsoep met zeevruchten, de kern van de Koreaanse keuken voor thuisbezorging. Groenten en verschillende soorten zeevruchten, variërend van inktvis tot mosselen, worden geserveerd op een bedje van taaie noedels in een pittige, smaakvolle bouillon. Het is Koreaans-Chinees eten op zijn best.

 

Jjambbong

 

Jogae Gui (조개 구이)

Een culinaire ervaring die je niet mag missen tijdens een bezoek aan een van de kustplaatsen van Korea, is het eten van jogae gui, of gegrilde schaaldieren, in een restaurant aan zee. De aanblik van ajummas (vrouwen van middelbare leeftijd) die zojuist gevangen vis aan je tafel bezorgen, het geluid van rammelende soju-glazen en de geur van schaaldieren die langzaam langzaam op een open vuur wordt gegrild, mondt uit in een werkelijk fantastische maaltijd.

 

Bajirak Kalguksu (바지락 칼국수)

Zelfs de meest kieskeurige eters kunnen niet anders dan verliefd worden op kalguksu, handgesneden noedelsoep. Eenvoudig maar smaakvol. Dit smakelijke Koreaanse gerecht is vooral goed als het overstroomt met bajirak of mosselen. De hartige, zoute bouillon is zo goed dat je het misschien rechtstreeks uit de kom drinkt.

 

Nakji Bokkeum (낙지 볶음)

Genoten in alle regio’s van het land, nakji bokkeum is een Koreaanse culinaire klassieker. Octopus wordt geroerbakt met groenten in een saus van chilipasta, chilipoeder, groene paprika’s en chilipepers – ingrediënten die elk op zichzelf pittig zijn, maar collectief gelijk staan ​​aan een serieus vurig gerecht. Als het op de juiste manier is bereid, wordt de taaie octopus gesmoord in een dikke, donkerrode saus, zo heerlijk dat je de pijn (die je hebt door het eten) vergeet.

 

Odeng (오뎅)

Het wordt gegeten als snack voor onderweg, als lichte maaltijd of als bijgerecht bij het drinken. Spiesjes met vis zijn een straatvoedsel dat op bijna elke hoek van het land te vinden is. Populair sinds de Japanse bezetting, de sponsachtige delicatesse is lekker, vullend en gemakkelijk voor de portemonnee.

 

Odeng - Vis Spiesjes

 

Sannakji (산낙지)

Wereldwijd beroemd gemaakt door de film Oldboy, sannakji of levende octopus van Park Chan-wook, bestaat uit gehakte tentakels (die kronkelen terwijl je ze eet) die worden geserveerd met een selectie dipsauzen. Sannakji is niet het gemakkelijkste gerecht om te eten – die tentakels hebben de neiging om op het bord te blijven – maar het zorgt voor een zeer gedenkwaardige culinaire ervaring (al is het niet ons ding!).

 

Plaats een Opmerking

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *