Als je nog nooit naar Zuidoost-Azië bent gereisd, is het mogelijk dat je nog nooit vers durian fruit bent tegengekomen, de beruchte en gezonde maar verdeelde Zuidoost-Aziatische snack die populair is in de regio. Als je het stinkende fruit eenmaal hebt geproefd, is het echter een ervaring die je niet snel zult vergeten.

 

Het heeft een uniek uiterlijk en een nog gedenkwaardigere geur

Durian fruit is over het algemeen licht ovaal, ongeveer 30 centimeter breed en bedekt met formidabel uitziende stekels. De vrucht kan tussen de één en drie kilogram wegen. Dit is zwaar genoeg dat het, als je het in je handen houdt bij het middelste gedeelte, in plaats van de stengel, de huid zou kunnen doorboren. Het buitenaardse uiterlijk wordt echter overschaduwd door een andere eigenschap: de geur. Durians hebben een sterke, ranke geur die de buitenste schil doordringt en blijft hangen lang nadat de vrucht is verwijderd.

 

Opgestapelde durians met scherpe punten

 

Durian is niet welkom in het openbaar vervoer

Vanwege zijn overweldigende geur is durian verboden op veel soorten openbaar vervoer in Thailand, Japan en Hong Kong. In Singapore is het fruit verboden in alle soorten openbaar vervoer en zelfs taxi’s hebben borden om je te laten weten dat ze weigeren passagiers te vervoeren die het stinkende fruit bij zich hebben.

 

Durian, het verboden fruit in openbaar vervoer van Singapore

 

Het is een superfruit

Ondanks de stank is durian buitengewoon gezond, zelfs meer dan veel ander fruit. Van nature rijk aan ijzer, vitamine C en kalium, verbetert durian de spierkracht, huidgezondheid en verlaagt zelfs de bloeddruk. Bovendien bevat een kleine durian 23 g vezels, wat bijna al je dagelijkse voedingsbehoeften zijn. Het is echter belangrijk om ze niet te veel te eten, want in 2010 werd de Maleisische politicus Ahmad Lai Bujang met spoed naar het ziekenhuis gebracht, klagend over kortademigheid en duizeligheid nadat hij zich aan durian had overgegeven.

 

Gepelde durian fruit

 

Jong versus oud

De vrucht verandert in zeer korte tijd aanzienlijk. Als het vroeg wordt geoogst, wordt het bijna als een groente beschouwd omdat het vlees hard, gemakkelijk te hanteren en bitter is in plaats van zoet. Mensen die graag durian eten, geven er meestal de voorkeur aan dat het fruit te rijp is, wanneer de citrus- en zoete smaken veel prominenter zijn. Hoewel de vrucht op dat moment rommeliger wordt met een consistentie die vergelijkbaar is met die van zure room. Traditioneel worden durians gegeten nadat ze uit zichzelf op de grond zijn gevallen, maar durian boerderijen oogsten het fruit vaak eerder om ze naar het buitenland te vervoeren.

 

Durian wordt gesneden op straat

 

Er is meer dan één type

Er zijn ongeveer 30 verschillende soorten durian. De vrucht komt oorspronkelijk uit Maleisië, Indonesië en Borneo, maar tegenwoordig zijn er durian-boerderijen in Sri Lanka, Zuid-India, Cambodja, Vietnam, Thailand en het Zuid-Chinese eiland Hainan. Thailand is in feite de grootste exporteur van fruit en de thuisbasis van veel durian-boerderijen die meer variëteiten produceren dan de oorspronkelijke inheemse locaties.

 

Opengesneden durian

 

Het is bijna onmogelijk om de smaak en geur te beschrijven

Al meer dan honderd jaar proberen reizigers de smaak en geur van durian op papier te zetten en toch kunnen we zijn unieke smaak en geur niet beschrijven aan iemand die het nog nooit heeft ervaren. In 1856 stuurde Alfred Russel Wallace een brief aan Sir William Jackson Hooker waarin hij de vrucht omschreef als: ‘Een rijke custard met een hoge smaak van amandelen geeft het beste algemene idee, maar er zijn af en toe smaakjes die doen denken aan roomkaas, uiensaus, sherrywijn en andere ongerijmde gerechten ‘. Anthony Bourdain, die echt van het stinkende fruit houdt, beschrijft de nasleep van het eten kleurrijk: ‘Je adem ruikt alsof je je overleden grootmoeder kuste’.

 

Het inspireert architectuur

Het officiële fruit van Singapore is de durian. Het Esplanade-gebouw naast Marina Bay, begon als twee glazen koepels, maar toen het ontwerp werd gewijzigd om de gebouwen te bedekken met puntige aluminium tinten, kregen de gebouwen het uiterlijk van een durian die in tweeën was gesneden.

 

Esplanade theater in de vorm van een durian fruit in Singapore

 

Durian is de koning van het fruit

Of het nu vanwege de grootte is – het fruit kan wel 3 kilogram wegen – of de smaak, durian wordt door mensen in Zuidoost-Azië vaak de koning van fruit genoemd. Vanwege de moeilijkheid om durian te telen – het is niet alleen gevaarlijk als het valt, maar het vereist ook zeer specifieke componenten in de grond, en voor verzending is het ook gemakkelijk het duurste fruit.

 

De Chinezen beschouwen durian en mangosteen als de koning en koningin van fruit vanwege hun tegengestelde smaken – de durian is ‘opwarmend’ vanwege zijn doordringende geur en rijke consistentie, maar de mangosteen ‘koelt’ vanwege zijn sappige vlees en licht zure smaak.

 

Plaats een Opmerking

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: